31. juuli 2014

Ainult suures plaanis

Nagu ka kõik aiapidajad, leian ma oma arvuti pildikaustast ikka kõige rohkem õite pilte. Ja aastataguseid pilte vaadates olen kahetsenud kõige rohkem seda, et üldvaateid nii vähe pildistatud on. Mingi taimeliik või sort näeb ju aastast aastasse üsna sarnane välja, aed aga muutub ajas kogu aeg.
Täna on endiselt 30 soojakraadi varjus ja ma pole vist juba kümme päeva aias midagi teinud. Õigus, pühapäeval niitsin traktoriga. Väike niiduk võib ju ise vedada, aga isegi tema järel jalutamiseks on liiga palav. Rohimine ei tule kõne allagi selle kuuma ja kuivaga, kuigi mnjah, maltsal pole põuast sooja ega külma, tema kasvab endiselt lopsakalt.
Kuna suurest olesklemisest on mul taas selg valutama hakanud ja paremale jalale toetumine hakkab probleemiks muutuma, läksin vähemalt jalutama. Et teen vähemalt krundile ringi peale...pildid vastupäeva jalutuskäigust, mõnes kohas polnud ma vist tõepoolest kevadest saadik käinud.
Läänesuund ja tiigiaed






Läänest lõunasse, paremat kätt padrik, kus ei saa kivide tõttu peaaegu et isegi trimmeriga niita. Mõistate, miks ma suuri puid juurde ei soovi...vasakul ala, mida tinglikult saab niita, kuigi nii traktori teri kui terapukke läheb meil mõistetamatus koguses katki...




Kuu aega niitmata lõunanõlv saab ainult keskpäevapäikest ja seepärast põuaga ei niidagi, oleks pruun ja kõrbenud
 Hiiepaik
Lõunapiirilt põhjapiirile on kahesaja meetri kandis




 Tagasipööre vaatega lõuna poole. Paremat kätt jäävad vanavanaonu naise igivanad sõstrapõõsad, mis tuleks lõkkesse ajada, need marjad jäävad nagunii lindudele, samuti on siinkandis M istutatud noored viljapuud, mis sel aastal ei tundu midagi kandvat.
1963.aastal välgulöögist maha põlenud vana lauda vundamendi suhtes on ka teatud mõtteid, mis ootavad paremate aegade saabumist. Põlenud hoone kohale uut ehitada ei luba vanarahvatarkus, aga see ei saagi hoone olema. Aeg annab arutust. Seni on moodsad varemed maltsa- ja põdrakanepitihnikuga
Müügiplatsil oleks alati midagi teha, kärpida, ümber potistada. Aga ausalt selle kuumaga ei suuda, Hortensiatel on pidu, neile see soojus meeldib ja öine automaatkastmine annab ka piisavalt juua.

 Majaesise hostaheki väljavõtmiseni ja jagamiseni kahjuks ei jõudnudki, aega polnud.
 Peenardes on selline värvide pidu, et kaamera ei taha seda haarata,

Läänest on lähenemas vägagi oodatud vihm, tumedaid pilveservi on juba näha ja tuul pillutab juba mitu tundi asju mööda õue. Vihma on vägaväga vaja, muru kõrbeb, hostade leheservad on kõrbenud ja isegi floksid on longus. Hortensiaid olen jõudnud ikka ülepäeva ämbriga kasta, aga kogu aiast jõud ja veevaru üle ei käi.


8 kommentaari:

  1. Ilusad vaated. Ilus on Eestimaa suvi.

    VastaKustuta
  2. Ilusad vaated jah. Täitsa asjalik istikute ala paistab. Kahju, et ma nii kaugel olen, tuleks uurima kohe

    VastaKustuta
    Vastused
    1. aga vaata veebipoodi, seal on ju kogu valik olemas

      Kustuta
  3. õige see on, liiga palju portreesid ja liiga vähe vaateid, see oli tore jalutuskäik, peab õppust võtma ja ka rohkem suurele plaanile rõhku panema :)

    VastaKustuta
  4. Loodan, et vihma tuli ja kastis piisavalt. Muru näib küll mõnel pildil tõesti kollakas, kuid vaated on ju üldjoontes lopsakad ja külluslikud!

    VastaKustuta
  5. Suures plaanis lähenemine on alati huvitav. Nii palju põlispuid on rikkus :)
    Küll see muru taastub, ei ta hävine.
    Hortensiate õitepidu on muidugi tubli magnet. Sul on seal palju ilusat rohelust, jätkub solistidele ja ühendkooridele.

    VastaKustuta
  6. Pargimõõtu aed. On, mida vaadata ja nautida.
    1 asi on veebipood, aga teine asi elus aed oma miljoni avastamata imeasjaga.
    Väga huvitav ja väärt aed. Soovin teile korralikumat vihma maaletoojat.

    VastaKustuta
  7. Aias peab alati kõike ja igal ajal pildistama. Vaateid, kooslusi, portreid, ripakil nurgataguseid, valminud osi ja tööprotsessi. Nii maalt kui õhust (katuselt) :)
    Su pargivaated on lummavad

    VastaKustuta