17. juuni 2012

Vihmane päev

...olevat selleks välja mõeldud, et aednik saaks oma kodused toimetused ära tehtud. Terve hommikupooliku kallas nagu oavarrest ja kuigi praegu on sadu järele jäänud ja isegi päikest näha, on tuul selline, et puud kõiguvad päris korralikult.
Päris koristamise ja küpsetamisega täna tegelenud ei ole, aga see-eest on mõningane osa paberimajandusest võtnud arusaadava vormi.
See-eest olid kaks eelmist päeva toredad. Taimejahti ja tööasju on võimalik täiesti edukalt ühendada, kui logistika on tugev. Nii saigi reede hommikul suund algul Tartu peale võetud, aja säästmise huvides püüdsin sirutuspause peaaegu mitte teha ja esimene peatus oligi alles 12 kilomeetrit enne Tartut, Aiasõbras. Aega kahjuks palju ei olnud, tagumisse põõsasteossa kahjuks või õnneks ei jõudnudki, aga näppu jäid kollaste lehtedega angervaks "Aurea", hübriidkellukas "Elisabeth" (hr.Kaarna soovitas seda tiigikaldal proovida, muidu ma eriline kellukahuviline pole), madal kullerkupp, kamtshatka kevadvõhk (mul on praegu Kihnu Jõnni sündroom, mulle annab kõik maha parseldada, mis väidetavasti vett peab), lisaks veel rootsutu norulill. Lõpuks eriti ägedate punaste lehtedega eriline lobeelia "Russian Princess", mille talvekindlus pidi meil küll nii ja naa olema, lubasin hr. Kaarnale, et panen selle temalt viis aastat tagasi ostetud tulbipuu kõrvale, mida ta mulle samal põhjusel tookord müüa ei tahtnud. Aga kui ei katseta, ei saagi teada.
Siis Tartu, mitu tundi tööasjade ajamist ja vaimu lõõgastamiseks otsustasin ära käia Juhani Lohkva aiaäris. No lisaks vaimule lõõgastas see ka rahakotti päris korralikult, aga peab ütlema, et oste ei kahetse, nende Tartu poe valik on Tallinna omast ikka oluliselt kobedam. Kaasa kargasid mõned roosid (Greenland, Travemünde, Blue Parfum), mustad leedrid "Pulverulenta" ja "Aureovariegata", mulle leedrid väga meeldivad ja õnneks neile minu juures ka. Siis kollaseleheline ebajasmiin "Aureus", ängelhein "Black Stockings", tiarell "Mystic Mist", prestoni sirel "Miss Canada", siilkübar "Mama mia", kanada kukits ja verev kontpuu "Compressa". Punaseõielist hobukastanit kahjuks neil polnud.
Edasi läks suund Lõuna-Eesti ühte parimasse paika ehk Muhedike juurde. Imetlesime iiriseid (sest fotod annavad vaid tillukese osa nende tegelikust ilust), kohe õitsma hakkavaid kaktuseid
ja juttu nagu tavaliselt jatkus kauemaks. Igatahes Võrus broneeritud ööbimiskohta jõudsin alles kella  kümneks õhtul. Siis sõitsin ka kolm korda ümber kvartali, sest sellise välimusega hoovist poleks osanud küll hotelli otsida. Kui toa aknast avaneb selline vaade, siis seda ööbimispaika väliskülalistele just ei soovitaks:
Lisaks käis pea kella üheni öösel hoovis räige lärm, nii et magamajäämisega oli tõsiseid raskusi. Tagasi sellesse külalistemajja igatahes ei kipu.
Hommik oli päikeseline ja suund sai võetud Vastseliina peale, kuhu M kaubikuga juba öösel oli kohale läinud. Rahvast oli laadal palju ja ka kaubavalik pisut põnevam kui nii mõnelgi põhjapoolsel laadal. Pealegi pean häbiga tunnistama, et polnud elus vist kordagi Vastseliinas käinud. Taimevaru sai küll tagasihoidlikult täiendatud, sest autos polnud lihtsalt enam kuigipalju ruumi, aga sain juurde eesti roosisorte, kirjulehelise veigela, punaselehelise alõtša ning kauaigatsetud hiina sidrunväändiku ja iseviljuva aktiniidia.
Pärastlõunal tuli hakata taas kodu poole loovima, kuigi poleks vaat et tahtnudki, lõunamaal oli soe ja mõnus ja ma peaaegu oleksin olnud nõus isegi telgis ööbima. Paraku ootas kodune loomaaed kantseldajat ja nii valisingi küll pisut pikema kodutee läbi Rõuge, Antsla ja Abja-Paluoja algul lääne ja siis juba põhja poole. Mõnes kohas polnud ma aastakümneid viibinud. Selles kirikus käisin ma 25-aastaselt leeris, kodunt võimalikult kaugel, et töö juures teada ei saadaks, sügaval nõukaajal oleks sellest paks pahandus tulnud.
Kirikust edasi sõites avastasin põneva poekese, kust kohalike kunstkäsitööliste toodetut osta sai ja mu ehetevaru täienes nii mõnegi paari kõrvarõngastega
Tsooru kandist leidsin terve kaubamaja, kust sai imehäid küpsiseid
Enne Riia maanteele jõudmist tegin sirutus- ja söögipeatuse teeäärses Lodja trahteris, soovitan teistelegi, kena teenindus ja hea toit.
Koju jõudsin õhtul kell pool kümme koos esimeste vihmapiiskadega. Suutsin kangete kontidega veel taimed hoiunurka kärutada, mõned neist olid juba ju poolteist ööpäeva palavas pagasiruumis veetnud, õnneks öine vihm leotas neid korralikult. Hinges aga oli teadmine, et Eestimaa on imeilus ja kohtumised armsate inimestega teevad päevad täiuslikuks.
Kõige hullem on aga hoopis see, et sellistel pikkadel sõitudel tulevad ideed ja veel millised...hakkavad teised lausa kõrvadest välja pressima. Ükskõik kuhu ma ka vaataks, hakkab seal midagi visualiseeruma. Jama, sest tegelikkuses pole näiteks viimase nädala jooksul oma aias peale umbrohu juurdekasvu suurt midagi toimunud. Nii et kui keegi teab, kust saaks osta paar kuud vaba aega ja mõnisada ruutmeetrit läbikaevatud, kanga ja multšiga kaetud istutusala, andke mulle palun teada, eks...

6 kommentaari:

  1. Hakka õpetajaks, saad 56 kalendripäeva vaba aega ühes tükis korraga kätte. Ainult et siis on see lugu, et igasugune taimepotsikute ostmine taandub väga tagasihoidlikuks :)
    Mis aga läbikaevatud ja istutusvalmisse maasse puutub, siis võtaksin heal meelel Sinu järel järjekorda.

    VastaKustuta
  2. 56... kas selle sees ei ole mitte kohustuslikud koolitused, aasta jooksul kogunenud tegemata kodut88d jne? Muide, kui 6ps ei saa oma palga eest kuigi palju lubada, siis peaks tal olema v2gev inimkapital mh aednikest lapsevanemate n2ol. Minu laste 6petajad ytlevad, et peaks ja kasvataks kyll, aga AEGA ei ole!
    L6una-Eestil on teatav metsik mahaj2etuse v6lu. See oleks ilus, kui ma ei teaks, et seal elavad mu sugulased, kunagised tuttavad ja klassikaaslased, ja see elu ei ole yldse nii ilus, kui valitsuskoridorides h6isatakse. Mul on kerge syymekas, et majandusp6genikuna Tartu kylje all m6nusat elu maitsen, samal ajal kui kunagi ilus, niidetud ja majandatud kant v6ssa kasvab ja inimesed kas p6genevad v joovad ennast loomaks, samas kui yksikud visad ettev6tjad kiruvad t88k6lblike inimeste puudumist, riigitellimuste segasust (st sageli eelistatakse kohaliku ettev6tja asemel segastel p6hjustel kedagi p22linnast, konkreetsed juhtumid teada), kiirelt kallinevaid sisendeid, sh transpordikulusid, jne. Samas, inimeste m2lu on pikk ja see, mida segane n6uka-aeg ja piinav yleminekuaeg tuksi keerasid, m6ne hea buumiaastaga korda ei saa.
    Kui nendes kohtades, kus mina s6idan, valitseb pealetungiv v6sa ja mahaj2etud talude hoovides hakkavad hooned lagunema (see-eest v6ib suve alguses teeservades n2ha priskeid palgivirnu), siis r66mustab see, et pisitasa asjad ikkagi arenevad - yht-teist tehakse, niidetakse, korrastatakse, suure tee 22rest on isegi ilus vaadata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma sõitsin kuni Antslani põhimõtteliselt mööda väikeseid teid (siis hakkas kellaaeg tagant sundima ja tuli suurele teele kolida) ja tegelikult olin lausa lummatud, kui palju hooldatud talusid, ilusaid aedu ja niidetud heinamaid ma nägin. Loode-Eestis, kus ma ise elan, näeb paraku ka suurte teede ääres kilomeetrite kaupa poolsoostunud padrikut. Nii et see pole ainult põhja või lõuna probleem, asi ikka ripub inimestest ära. Kui on pealehakkajaid, saab hakkama ükskõik kus. Kui tahetakse ainult viriseda, siis jääbki kõik sööti.
      Kui oma praeguse kodumaja pärisin, olid ka minu sissetulekud sellised, et esimesed remonditööd käisid tati ja kleeplindiga, rohkemaks polnud võimalust. Ja esimese bensiinimootoriga muruniiduki raha kogusin terve aasta. Seda uhkem on praegu tehtule tagasi vaadata ja hoolitsetud kodu nautida.

      Kustuta
  3. Kaarnale: Muidugi on igasugu koolitused ja praegugi istun tööplaanide ja õpikutega laua taga, aga ... ei pea olema klassi ees. Teen, millal tahan ja kui palju tahan. :)

    VastaKustuta
  4. Mnjah, aiasõbrast on minuni kiviga visata :( aga samas on see vahemaa nii pikk, et ma pole sinna veel jõudnuki.
    Ma saan sellest maastiku vahtimisest väga hästi aru ja haudun juba kevadest peale, et teeks hullu tüki ja korjaks vereva kurereha (lubjarikas muld! Minul?!) taimed kokku ja paneks kõik ühte kohta kasvama, teeks hullu roosa-lilla välja :) Ehk sööb muud ka välja.

    Oo jaa, aeg on see kõige kallim ressurss ja ühtlasi ka kõige heldem kingitus, sest seda ei tooda kuidagi juurde. On nagu on.

    Muide, ameeriklased on teinud filmi "In time", milles maksevahendiks on minutid, tunnid, aastad. Ulmekas teadagi.

    VastaKustuta
  5. Tõeliselt tüse ja rikas reis, igatpidi, eelkõige aga need taimed:)
    Ma arvan samamoodi, et Võrumaa on väga ilusaks muutunud ja seal pole asjad sugugi nii hullud kui arvatakse või räägitakse. On seal nii huvitavat seltsitegevust, piisavalt ettevõtlust kui imeilusaid aedu ja kodusid, annavad paljukiidetud Tallinnalegi silmad ette. Sama lugu on Ida-Viruga, kus käies vajub vahel suu täitsa lahti.
    Aga kui sest 200m2-st rääkida, pea nõu selle isendiga, kes Sulle peeglist vastu vaatab:D Selle valmissaamine polegi nii hull, aga mõelda tuleb ka edasise peale.
    Ja aja ka rahaga on nii, et kes tahab, see leiab alati võimaluse. Mõnikord on nutikust vaja rohkem kui ressurssi ennast. Kes ei taha, leiab alati põhjuse.

    VastaKustuta