1. aprill 2014

Üle koera, kondid kanged

Kuue päevaga potistatud 885 püsikut. Vähem, kui eelmisel aastal, aga eelmisel aastal sai sisseostuga ka pisut üle pingutatud. Sellelgi aastal peaks mainima, et mu väike kasvuhoone sai ikka täis mis täis ja ruumi jäi veel Edromi jaoks, mis kolib mõnel natuke soojemal päeval ja ehk ka mõnele seemnekülvile. Üle koera sellepärast, et saba on veel jäänud, potistamata 25 murtudsüdant, mille juurikad on nii suured, et mahuvad ainult roosikonteinerisse, nood aga ei mahu enam kasvuhoonesse.
Hommikul oli kohe selge, et eelmiste päevade pidu, kui potte õues leotada sai, on läbi. Kraadiklaas näitas kella kaheksa paiku -4,4, Kõiki hommikuid alustasin sellega, et jalutasin õue boilerist võetud tulikuuma vee ämbritega sulatamaks üles leotusvanne katvat jääkirmet. Täna polnud sellestki tolku, niipea kui vesi jahtus, hakkas jääkirme tagasi tekkima.
Päris varahommikul, koeri õue lastes, sai jäälilli pildistada

Maaelu teeb täiesti külmakindlaks, seda uhket härmatist nähes oli meeles küll kahmata sall ja fotokas, aga paljasääri ja hommikumantlis olin sellegipoolest. Seepärast pilte nii vähe ongi. Niiskes kasvuhoones ajaveetmisest olen niigi natuke köhköh.
Kui teised teevad avastusi aias, siis mina teen taimeavastusi sauna eesruumi kapis, millele ma üle tüki aja ligi pääsesin. Kaaliumpermanganaadi purgikest otsides leidsin kaks Madeiralt ostetud orhideejuurikat, mis hoolimata kuivusest ja pimedusest mõlemad varrekese välja olid ajanud. Funchali lilleturg ei hiilanud just botaanilise täpsusega, sildid ütlevad punane orhidee ja roheline orhidee. Kui ma vaid teaksin, millist mulda neile vaja võiks olla.
Samas vedeles ka üks sildita seemnepakk, välja nägi nagu hibiskusetee ja ka leotusvesi on täiesti punane, äkki ongi hibiskus, mille ma sealtsamast turult nimetuna saanud olen. Vaatame, mis sellest tärkab.
Oivalise ussikeele (Echium candicans) samuti aastajagu vedelenud seemned viskasin mulda juba kümmekond päeva tagasi ja nüüd on mul hunnik tittesid.
Et see 9.tsooni taim meil õues hakkama saab, lootust muidugi pole. Aga prooviks võiks talveks tuppa tarida ja vaataks, mis juhtub. Kui kellelgi veel eksperimenteerimissoovi on, siis tittesid on palju.
Ilmataat tegi aga aprillinalja nii nagu jaksas. Hommikul päikesesära ja härmatist, siis vahelduvat pilvitust, siis paar peotäit rahet. pool tundi korralikku lumetormi, natuke lörtsi
ja kella viie paiku tuli päike välja ja paistis kuni loojumiseni. Aprill mis aprill.
Homme peaks kontoris tööl olema, aga midagi pole selga panna. Sukkpükse nii karedate kätega vist jalga ei saa ja kõik pikad püksid kukuvad puusadelt maha. Mine või hommikumantlis.

11 kommentaari:

  1. Ma ei ole küll eriline spetsialist, aga tunduvad mingid tsümbiidiumid olevat. Mul endal pole ühtegi tsümbiidiumit kunagi olnud ja ei ole ise paljast juurikast ühtegi orhideed kasvatanud, küll aga noortaimi on ette tulnud. Tänaseks olen noortaimede hankimisest loobunud kuna nendega on liiga palju jama. Suured spetsialistid ütlevad, et orhideedel on substraat mitte muld. Proovi suurema või keskmise tükilist männikoort ja muidugi sooja kasvukohta, mitte lauspäikest. Mida jahedam ruum seda harvem kastmist jne. Ma kujutan ette, et Tistou oskab paremat nõu anda! Sul tundub kõikide taimedega hea käsi olevat seetõttu arvan, et saad neist veel asja.

    VastaKustuta
  2. Kätele kookosrasva (parem kui kreemid) ja seljale head massaaži.
    Aprill ongi naljakuu, meil lumi maas ja tiigid jääs:)

    VastaKustuta
  3. sukkpükstele saab ju traksid panna...;)

    VastaKustuta
  4. Guugelda, äkki on mõni Pleione vm taoline, maa-aluse mugula, risoomi vm jurakaga taim. Pleionet on meil ka pakutud, on suhteliselt vintsked mugulaga orhideed. Kuldkingakese pakutud tsymbiidiumi suhtes olen skeptiline - tsympal ei ole ju juuremugul, vaid varrepaksend, juurtel tal muhke ega mugulaid pole. Tsympa on kindlasti kylmaõrn.

    VastaKustuta
  5. Istutamine on mu lemmiktegevus (Istuta ja sa oled õnnelik!), aga kord ühte aeda ehitades tuli kaks päeva istutada ja siis tühjagi ma niiväga õnnelik olin. :) Olin lihtsalt roppväsinud. Mingist istikust alates lõpeb õnn ja algab töö. Aga 885 on tase.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellega on nagu pikamaajooksuga, mingil hetkel tuleb surnud punkt ja siis ei taha ühtegi potti ja juurikat näha. See läheb õnneks üle ja kui juba lõpp paistab, läheb jälle lõbusaks. Selg sai küll just viimasel päeval külmas ja niiskes paraja põntsu, aga nüüd olen tal poolteist päeva looderdamist lubanud (looderdamine tähendab hetkel seda, et mul on ühes aknas pooleli vestlus hiina tarnijaga ja teises aknas ühe inglise kutiga ja kolmandas aknas on lahti laoprogramm, kuhu tuleb kaubad siva ära sisestada, sest üks soome klient tahab oma nänni juba homme kätte saada...), aga vaheldus mulle just meeldibki, ma ei suudaks päevade ja nädalate kaupa rutiinset asja teha.

      Kustuta
  6. Ma mõtlesin, et on midagi, mis pakendi pildil. Kas õueorhideesid niiväga punaseid üldse ongi? Kui on mugulad, siis ilmselt jah Pleioned, õues nad vastu ei pea. Kui juurikad, siis mina paneksin alguses potti mingi õhulisema "mulla" sisse ja siis õue. Järgmise aasta kevadel võib ees oodata meeldiv üllatus. Eks neil seal Madeiral võivad kõik orhideed õues kasvada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma toataimedele mõeldes ilmselt nad ostnud olengi, eks näis. Ma üldiselt orhideedega eriti hästi läbi ei saa, kui isekasvavad kuukingad välja arvata, teised on minu jaoks liiga ninnunännud. Eks näis,mis neist edasi saab. Need on need impulssostud (ahkuilahe õis ja oikuiodav hind :)

      Kustuta
  7. paremini kui Futu kirjutas on raskem öeldagi. Mingist hetkest on see raske töö, aga õnneks oled sina nii töökas, et saab tehtud ja siis on jälle õnnehetk käes :)

    VastaKustuta
  8. Imelised härmaõied. Ja kuigi küllap nad peavad sellele külmale vastu, on ikkagi natuke neist kahju - sellise varase sooja ohvrikesed.
    Orhideede kohapealt mina küll midagi enamat kosta ei oska. Piltidel on kindlasti cymbidiumid kuid ei kujuta ette, et neid niiviisi bulbidena lehitult müüakse. Samas mine tea. Kas "mugul" oli pruun või roheline? Mida ta meenutas?

    VastaKustuta
  9. Sukkpükse saab kinnastega edukalt jalga ajada. :)

    VastaKustuta