12. august 2010

Vihmast. muruniitmistest, hunnikutest

Vihmaga on meil sel aastal üldiselt hästi olnud. Kõige kuumemal ajal tuli ikka paaril korral voolikud mööda õue lahti rullida, aga peale seda, kui ma endale selle udupeene ise tagasirulluva süsteemi ostsin, pole seda veel kordagi vaja läinud. Efekt ilmselt sama, mis vihmavarju kaasavõtmisel - siis ju teatavasti ei hakka sadama. Üldiselt on ka selle vihma ajastusega olnud nagu aiapidaja unistus: sajab peamiselt öösiti, vastu hommikut, päeval paistab päike. Praegusel hetkel on asjalood küll paigast ära, kella kuuest saadik sajab täielikku paduvihma.
Taimede lopsakusele mõjub selline niiskuse ja soojuse reziim muidugi ülihästi. Muru, vabandust,  heinamaa, lopsakusele ka. Poleks ma olnud veendunud, et see olin ikka mina ise, kes eelmisel pühapäeval enne kokkutulekut lõkke- ja kiigeümbruse muru niitis, poleks ma seda isegi uskunud. Rohi oli oma kolmkümmend sentimeetrit kõrge, kui ma teisipäeva õhtul uuesti traktoriga niitma hakkasin.
Ma muidugi tean kogu seda kena teooriat, et niita ei tohi rohkem kui 1/3 kõrgusest ja niitma peaks kaks korda nädalas, aga selle koha peal annab minu matemaatika lihtsalt alla. Meie kivise ja sopilise krundi täielikuks puhtaksniitmiseks kulub üheksa tundi (trimmerdamine ei lähe siia sisse) ja 2x9 tundi muruniitmist igal nädalal ei taha mu ajakavasse kohe kuidagi mahtuda. Seda enam, et argipäeviti saan aeda heal juhul kell kuus õhtul ja peale kaheksat ei niida meil siin mere ääres ikka mitte midagi, kaste on nii paks, et mätsib rohu lihtsalt kokku. Olgu see suvi muidu nii kuiv kui tahes.  Põhimõtteliselt tähendaks nii-öelda raamatu järgi muruniitmine minu jaoks seda, et muuks aialiseks tegevuseks aega üldse ei jääks. Seega teen südame kõvaks ja ei tee rohu pikkusest väljagi, niidan umbes kord kahe nädala tagant ja trimmerdamist tuleb veel harvem ette, nii paar-kolm korda suve jooksul. Nii et näidisaiaks kohe kindlasti ei kõlba :).  Aga kuna rohumaa mulle meeldib ja mingit kivikattega kaetud hiidalasid ma kohe kindlasti ei taha, tuleb leppida asjaoludega nii nagu on...
Kivikattega aga juhtus hoopis imelik lugu, mis näitab järjekordselt ja täiesti selgelt, et inimene õpib kogu elu. Ma ei oska öelda, kui palju siia krundile ja tee peale liiva, kruusa ja killustikukoormaid veetud on, kümneid ja kümneid. Alati olen otsinud müüjaid kuulutuste kaudu. Ja kui palju raha ma nende vedude eest maksnud olen, ei taha üleüldse mitte kokku arvutada, paha hakkab.
Muhediku juurest tulles aga hakkasin naljaviluks maakivikillustikku guugeldama ja kusagil leheküljel N sattusin äkki keskkonnaministeeriumi kaevelubade leheküljele. Kus kenasti maakondade kaupa kirjas, millised karjäärid olemas on ja mida kaevandavad. Taga ka firma nimi, kellele kaeveluba antud on. Ning kui firmanimi teada, pole ju midagi lihtsamat, kui välja uurida telefoninumber ja kodulehekülg. Nii juhtuski, et avastasin nii kruusa, killustikku kui liiva müüva karjääri praktiliselt omaenese nina alt Keila lähedalt Karjakülast. Ja juba reedel veereski esimene kruusakoorem õuele, 15 tonni vedu 350 krooni. Homme on mul plaanis talle seltsiks veel üks liivahunnik tekitada ja siis...siis on mul oma kõrvade vahel lehvivate ideede teostamisest puudu veel ainult labidamees ja see on siinkandis muidugi kõige raskem ülesanne. Aga ma ei kaota lootust. Kui enam kuidagi ei saa, siis kuidagi peab ikka saama. Kui muud üle ei jää, tassin ise. Kasvõi supilusikaga.

7 kommentaari:

  1. Oi, ma poleks osanud arvatagi, et mu väravatagused hunnikud nii lummavad on, et neid kohe kibekähku endale tekitama hakatakse:D

    Ja heinamaaga on ka meil lood just täpselt nii nagu on, niita tuleb siis kui muudmoodi enam ei saa ja nii madalalt, et madalamalt enam ei saa. Ma ei usu, et selline metoodika meil nii halb välja näeb. Vahepeal saab vähemalt pinke kasutada:), mitte pidevas müras elada. Kogu maa korralikult ülekäimisele kulub ka siin 12 t.

    Meil hakkas täna sadama lõuna ajal. Nagu viimasel ajal tavaks, ikka koos kärtsu-mürtsuga. Normaalne! Hetk tagasi oli taevas kolm vikerkaart korraga.

    VastaKustuta
  2. Meite auuli ainus sahmakas vihma tuli hommikul kella kuue paiku. Ülejäänud päeval potsatas vett maha ainult maa kaevaja nina otsast ning nirises mööda selga - õhk on jube niiske ja palav on ka. Vihmaga on olukord niru. Mis asi too paduvihm on, seda enam nagu ei mäletagi :) Mees helistab alatasa linnast ja küsib, et noh, kas nüüd siis lõpuks sajab - Tallinnas olevat jälle kupatanud, et vähe pole. Aga meie ainult ootame... jõgi kuivab ka varsti põhjani ära.

    VastaKustuta
  3. issandjuumal, oleksid siis öelnud, et sul kruusa v liiva või miskit siukest vaja! ma karjakülast suurema osa oma kruusast ja liivast ostnud, natsa killustikku ka - neil on killustikus paekivi segamini graniidiga (napilt oleks kirjutanud granaadiga :)))


    aga et teil sajab paduvihma ja meie kuuleme ainult kauget mürinat, kuid ei piiskagi.... ikka suur see eestimaa ,miskit pole kosta.

    VastaKustuta
  4. Mina pääsesin jälle kastmisest - hommikul korralikult ja ühtul veel natuke lisaks. Tore. Mina niidan tööl küll niiumbes 4x 3 nädala jooksul ja mitte väga madalalt. Aga ausalt öelda mõjub see murule üsna hullusti, niiduk ei taha juba enam alla 10-sentimeetrisest murust ka läbi minna, sest see on üle mõistuse tihe.

    VastaKustuta
  5. No need sajad tonnid kulusid põhiliselt siis, kui mul veel aiablogijatest halli aimugi ei olnud ja kõigi asjadega tuli ihuüksinda hakkama saada...viimasel ajal on ikka teiste teadmistest palju kasu olnud :D

    VastaKustuta
  6. Meil kallas ka eile korralikult. Päeval aias nakitsedes just vaatasin, et peab õhtul hakkama vist voolikutega võimlema, sest jube kuiv oli. Ja nagu tellimise peale tuli üks korralik padukas!

    Aga murust - õigemini heinast, ma üldse ei räägigi. See vist kasvab lausa minutitega.

    VastaKustuta
  7. see kolmekordne vikerkaar polnudki silmapett :D ma vahtisin just sel ajal taevasse, linna kohal oli pilt udusem.

    aiablogid on tõesti üks väga hea koht, ma olen selle aasta jooksul ikka tublisti teiste arvelt :DD edenenud.

    mul on õnneks väike pinnake, sestap sõltub oludest kas venitab 2 nädalat välja või mitte.

    see mõte, et aiandus muruniitmisega asendada tundus hetkeks üsna koomiline.

    VastaKustuta