25. august 2010

Mania grandiosa

On siin majapidamises varemgi nii ehitatud, et silm sirkel ja nina vinkel. Algusaegadel polnud mitu aastat majas loodi, odavat kohepurunevat hiinakat ei olnud mõtet osta ning kallim ja korralikum ei mahtunud eelarvesse. Seda imelikum, et hiljem naljapärast loodi peale pannes osutusid enamik asju loodis ja sirged olevat.
Küll aga tundub eksisteerivat kaks meetermõõdustikku, meeste ja naiste oma. Kui ma eelmisel korral palusin eksmehe käest väikest aiabasseini, sain selle betoonist monstrumi, mida piisavalt juba reaalis ja virtuaalis demonstreeritud on. Seekord palusin traktoristil kaevata tiigi, mis oleks ühelt poolt meetrisügavune ja teiselt poolt mitte üle 50-60 cm (et saaks vesiroose ja muud nänni istutada). Kui mind siis kaevamistulemust vaatama kutsuti, olin tükk aega tumm.
Pildi pealt nii hästi välja ei paista, aga sügavust on sel kraatril kindlasti üle kahe ja poole meetri ja ma pidin endast kaks korda suurema traktoristiga peaaegu käsikähmlusse astuma, sest tema arust oli ikka liiga väike.
See-et kahest kohast korraga hakkas kohe vett sisse purskama, on muidugi minu süü, mina see olin, kes mööda krunti ringi kõmpides teatas, et siia...äkki peaks kaevumeistriks ümber kvalifitseeruma?
Igatahes sellisest tsiviliseeritud ja kiletatud tiigist, mida mina planeerisin, ei tule küll midagi välja, sest juba praegu on sees üle poole meetri vett ja selle all täiesti püdel sinisavi kiht,  ja nüüd mul ongi täiesti juhe koos, mida ma selle meteoriidikraatriga nüüd pihta hakkan...ilmselt peaks laskma kevadeni "laagerduda", et vaadata, palju vajub ja palju talve jooksul loomulikul moel vett sisse valgub ja siis otsustama, mis mõistlikum on. Loodetavasti ei kuku seni sinna mõni laps või loom sisse :(.
Kui kellelgi on nutikaid nõuandeid, olen nõus kõik ära kuulama :).

10 kommentaari:

  1. Jestas - ära nuta! See ju hea, et ta ise vett peab ja puha. Mõtle kui palju raha sa säästad, et ei pea seda kilet sinna panema. Selle raha eest saad iagtsugu ägedadaid taimi hoopis sinna tiigikaldale.
    Las ta nüüd natuke seisab - ja vaata kui palju vett on alles kui kevadised suurveed on ära kuivanud. Siis saab juba enamvähem aimu, kui palju sinna vett sisse jääb. Ja siis saab hakata juba kallastele mõtlema. Kui sa nii sügavat tiiki ei taha, siis saab ju neid kaldaid nö astmelistena ära haljastada - et siis tiik jääks nö augu põhja. Kuigi jah, kui praegu on sügavust 2 m - siis see vesi kindlasti ei jää 2 sügavuseks. suvel aurab paratamatult ära ja vajub minema. Minu mäletamist mööda oli ka seal Ellamaa Arboreetumis ju tiik augu põhjas ja kaldad astmelised. Aga vbl mu mälu petab ja ajan kellegi teisega segamini. Vbl pead siis kevadel uuesti mõne traktori tellima, kes siis kaldaid natuke laugemaks tõmbaks. Uhh - nüüd tuli pikk jutt ja segane kah natuke. Aga jah - oota ja vaata ja siis kevadel tegutse edasi.
    Ohh, oleks mul ka nii, et kaevad augu maasse ja vesi tuleb ise sisse ja jääb ka sisse - meil siin vaevu 50-80 cm ja siis paas vastas - ja paas ju vett ei hoia.
    Tead - mul hakkasid kohe mõtted liikuma, mida kõike selle auguga seal ette saaks võtta - jumalast lahe auk, ja ei pea arvestama mingi kile pikkuse ja laiusega :D

    VastaKustuta
  2. Üks asi on veel huvitav - tänapäeva traktoritel ju on need mingid mõõdikud peal, et mehed täpselt teavad kui palju nad sügavusse võtavad ja laiusesse. Vähemalt sellel traktoril küll oli, mis ema juures abiks käis kui seda kanalisatsiooni kogumismahutit paigaldati. Või siis oli lihtsalt tasemel traktorist - kui ütlesid talle, et siit võta poolteist meetrit sügavust ja seal 2 m - siis täpselt nii tegigi - ma pärast lausa mõõdulindiga mõõtsin :D

    VastaKustuta
  3. Ega ma eriti nutagi, lihtsalt tulemus oli sedavõrd üllatav. Ja see oli naaberküla vana vene traktor, T40 või mistaongi. Täppistööd seda meest ja masinat küll tegema ei laseks :D

    VastaKustuta
  4. Kuule, sellest kraatrist teed järgmiseks suveks sellise vinge tiigi, et vähe pole. Las ta nüüd sügise ja talve vajub. Iga asi loksub lõpuks oma õigesse kohta. Väga põnev saab olema jälgida tiigi täituvust kevadiste sulavete ajal. Põnev uus aiandusaasta on Sul saabumas!

    VastaKustuta
  5. Tõega lahe auk. Sa ütlesid küll sügavuse, aga need pikkus- laiused? Kui seal on piisavalt ruumi, siis ka mina teeksin külgedele astangud, kus vaja, toestaks kividega. Osadele taimedele vaja vaid 5, osadele 30, osadele 60 cm vett. Ja talvitama saad isegi troopikataimed sinna sügavamale põhja lasta, ei mingit keldrisse tassimist.
    Saad igavesti vinge tiigi:)
    Ja nüüd varu kevadeni kannatust.
    Aga mis Sa selle vanaga siis teed?

    VastaKustuta
  6. Ma loen sinu postitusi kohe lustiga! Sul on alati nii muhedad pealkirjad ja tekst varjutab nii mõnegi mure, lobedalt ja mõnusalt kirjutatud. piltlikult :D

    Ma olen Muhedikuga päri, lahe auk tõesti. Ja meetermõõdustikud erinevad meil kindlasti :DD

    Sellest saab tõesti midagi vinget, kuigi sissejuhatus võib ehmatav olla.

    VastaKustuta
  7. Vana jääb nii nagu on, see rohkem selline koht, kuhu peale sauna ja palava ilmaga ise jahtuma ronida, taimi seal ei ole. Uue mõõte peab täpsustama, ma ei viitsi praegu vihma kätte minna...no umbes pakun nii 5x6 meetrit, eks nädalavahetusel näeb, palju eksin...

    VastaKustuta
  8. Oijahh, oijahh. Meesterahvaste muretud mängud...
    Sa ütlesid kindlasti, et kaeva auk, ma maksan?!
    Oleksid pidanud teistmoodi ütlema vist, et kui valesti kaevad, ma ei maksa!
    Nad on teiselt planeedilt, miskit pôle parata.

    Aga auk las olla tõesti! Kui ta vett peab, mis siis viga! Ja loomad saavad välja kui kallas lauge on. Selle pärast meie oma tiigile ühtegi järsku kallast ei planeerinudki. Vahe on ikka vahel! Algul, veel ehitamise käigus, siis olid kaldad järsud ja tiik oli uppunud putukaid täis. Saime kaldad korda, ei upu seal enam keegi. Kõik suplejad saavad ise välja.
    PS.: meil on kolm kokre ka aga vesi on kristall-selge!

    VastaKustuta
  9. oi, ma olen hirrrrmus kade!
    ideedele on seal mängumaad kohe hulgi!
    järgmisel aastal või hiljemalt paari aasta pärast lähed traktoristi tänama nii võimsa "basseinikese" eest.

    sealt tuöleb Sul lõppkokkuvõttes midagi väga ilusat. (arvestades kõike seda eelnenut, mis oled valmis kujundanud.)


    ja soovitan samuti kevadeni oodata.

    VastaKustuta