15. august 2010

Korras on ilus

Mulle tegelikult need vanad iirised meeldivad, seda enam, et olid mu vanaisa lemmiklilled ja tema kaudu ka siia majapidamisse jõudnud. Visad ja vaprad lilled pidasid vastu ka selle aja, kui aastate kaupa siin ei käidud ega neist keegi väljagi ei teinud. Viimastel aastatel oleme ikka lõiganud ja harvendanud, kuid aia kujunedes sattusid maja lõunaseina ääres kasvavad iirised järjest rohkem ja rohkem vales kohas olema. Iiriste õitseaeg on teatavasti üürike ja enamuse suvest ilutsesid mu lemmikistumiskoha kõrval tigudest näritud iiriselehed. Polnud eriti kaunis vaatepilt.
Ka olid risoomid jälle nii tihedaks kasvanud, et sel aastal praktiliselt need iirised ei õitsenudki. Majataguse kordategemine oli juba ammu hingel, millalgi panin sinna kanga maha ja vedasin killustikku peale, poole peal sai killustik otsa ja siis sai tervis otsa, nii mitu aastat pooleli seisiski.
Eile sai siis kõik iirised eile kõik välja kaevatud ja risoomid ootavad karusmarjapõõsa varjus seda välkvalget hetke, mis teataks, kuhu neid istutada tuleb, seni pole seda hetke veel saabunud. Ning osa risoome läheb ilmselt lõkkesse, nii et praegu on veel soovijatel viimane aeg neid soovida.
Täna hommikul tundus, et tuleb puhkepäev, vihma sadas ladinal ja kõmistas ka, kuigi mitte väga lähedal. Aga kusagil keskpäeval jäi järgi ja peale poeskäiku ja lõunasööki sai asja kallale asuda. Kõigepealt kivid, õnneks oli kuhjas jõukohaseid. Vahepeal tuli küll ema toibutada, kes mind kive tassimas nähes peaaegu minestama pidi. Kivid paigas, muld, turvas, ja mõned roosid ka kohe ümber istutatud. Abiline oli mul ka, et roosidel piisavalt süüa oleks, maeti peenrasse poolik viineripirukas.


Kühvlina kasutati koonu, mis nägi pärast mõnusalt mullane välja.
Kõige viimasena läks siis peenra ja vundamendi vahele killustik kanga peale, seda ma pesta ei viitsinud, sellepärast paistab pildil nii hele. Nagu suure kuhja pealt näha, teeb vihm selle pesemisetöö varsti ise ära ja siis on kild ilus värviline. Igatahes meeldib tulemus mulle oluliselt rohkem kui kolmeruutmeetrine iirisevõsa ja kolme uue roosi jaoks on mul nüüd kohta ka.
Posted by Picasa

9 kommentaari:

  1. Ilus, peenar nagu naerataks vastu:)

    VastaKustuta
  2. On tõesti ilus!
    Kas Sa mingit plaani ka pead, et millised roosid sinna täpselt lähevad? Värv? Sort?

    VastaKustuta
  3. Hoopis teine nägu sel peenral kohe !

    VastaKustuta
  4. Tundmatuseni muutunud see peenar ja nii ruumikas nüüd. Korras on tõesti ilus :).

    VastaKustuta
  5. Tubli!
    Ja oh neid emasid küll.
    Karvasele abilisele: tupli! Hässti!

    VastaKustuta
  6. Üks on kindel, need peaksid olema madalad põõsad ja üks võiks olla SexyRexy, kui mul on aega välja uurida, kust seda saab. Teistes pole veel veendunud, eks näis, mida saadaval. Kusagile kaugele pole eriti praegu võimalik sõita, tööd kuhjaga.

    VastaKustuta
  7. Mine veel kodust ära...vahepeal on aed ringi tõstetud :DD

    VastaKustuta
  8. Et üks seinaäär ilusaks saada, tuleb ikka vaeva näha jah. Väga ilus tulemus ja need männid meeldisid mulle ka väga. Roosidele õienuppe ja rohkem ? pirukaid :DD

    VastaKustuta