28. mai 2010

Täna oli siis see päev, kui ma üksteist päeva kodunt äraolnuna tegin hommikul ühe ringi ümber maja ja siunasin mõttes, et kes kurat küll käskis endale seda aeda rajada...naadid olid kõvasti rohkem kui põlvekõrgused, peenras loomulikult. Kultuurheinamaad oli Lepatriinu natuke niita jõudnud, seegi oli vaid nädala jooksul poolde põlve visanud. Peenrad nägid ikka tõsiselt jubedad välja, mitte naadid ei olnud püsikupeenras, vaid püsikud (mida eriti nähagi polnud), olid naadipeenras. Eriti hirmus oli majaesine, maja taga jõudsin mõnes kohas enne ärasõitu natuke rohida. Isegi ekskaasa, kellega päeval suhtlesin, ütles, et oli käinud mingeid autojuppe ja aed nägi pehmelt väljendudes mahajäetud välja.
Entusiasmi see-eest polnud sendi eestki ja pea kaks nädalat Türgimaa päikese all olnule oli ausalt öeldes üpris külm kah, ainult mingi hädine kaksteist kraadi. Veel eile hommikul päikesekleidis kohvi joonule ilmselgelt ebainimlik temperatuur.
Kusagil keskpäevaks suutsin end ikka välja lohistada. Majaesised istutusalad said enam-vähem korda, roosid, floksid, pojengid valguse kätte aidatud. Kevadfloks Blue Parfume õitseb. Lõhnab kah, aga seda kahjuks ei saa blogisse panna.
Natuke jõudsin ka maja taga kasida, aga siis sai aur lõplikult otsa. Õnneks on ka homme ja ülehomme veel vaba. Mitu suurt korvitäit umbrohtu ma minema tassisin...pole halli aimugi, mitukümmend kindlasti. Ja see on alles algus.
Kõige tüütum on see, et aiapidaja minus ei taha sel aastal kohe mitte kuidagi talveunest ärgata. No lihtsalt ei ole sellist tuhinat, nagu möödunud kevadetel. Isegi aiapoodidest lähen külma näoga mööda ja kõrgpeenra taga olevad tutsakad ei tõmba üldse. Hea, et mul meelde tuli neid kasta.
Kasvuhoones on kah nii ja naa, taimed küll elus, aga tsinniataimed on teod nahka pannud. Peiulilledega selline lugu, et Seemnemaailmast mina enam seemneid ei telli. Esiteks oli nendes vene pakkides häbitult vähe seemneid sees ja needki üle ühe tärganud. Õnneks ostsin ka teiste firmade seemneid, nendega on lugu parem ja peiulilledeta ma ei jää. Küll pole tärganud ükski lavendliseeme, ja seda kolmest pakist :(.
Selg, mis viimase üheteistkümne päeva jooksul end kordagi tunda ei andnud, valutab jälle. Ilmselt tuleb organismi häält kuulata ja haritava ala suurendamise asemel seda hoopis vähendama hakata.
Tulbid lõõskavad õhtupäikeses. Sirelid siinkandis veel ei õitse. Toomingad õitsevad. Kadakad on kahjustada saanud, Ma ei ole oma okkalisi mitte iialgi katnud ega varjutanud ja varem pole midagi juhtunud, aga nüüd on üks selline. Sorti ei tea, pärineb aegadest kui kadakas oli lihtsalt kadakas. Peab need kahjustatud osad vist välja lõikama?
Roosidest ei anna elumärke veel Veilchenblau, Lilli Marleen, Sweet Pretty, Lichtkönigin Lucia, Maigold, Pimprenelle. Kõik teised on elus. Kuus sorti kaheksakümnest katmata roosipõõsast, pole sellise talve kohta üldse halb tulemus.  Lucia on külm mul varemgi maani maha võtnud, eks näis. Praegu on igatahes veel vara midagi otsustada. Tagumise peenra rooside hulgas võib veel kadunukesi olla, ma pole sinna veel väga sügavale uudistama jõudnud. Kui aus olla, kasvavad seal praegu poolemeetrised võililled ja roosid ei paista lihtsalt välja.
Kui ainult see aiastegutsemise tahe kusagilt tagasi tuleks...

8 kommentaari:

  1. Muideks, mul ka roosidest ainsana Lucia külmavõetud ja maatasa. Ülejäänud aga vägagi ilusad põõsakesed juba!

    VastaKustuta
  2. Minul on Gloria Dei veel unes. Nii tööl kui kodus. Aga loodan siiski mõlemast veel elulooma - kodu omal on üks punakas pungakenegi, mis kuidagi suuremaks kasvada ei taha, töö omal on üks varrekönt mullapiirilt roheline.
    Aga imeilus Ilse Krohn Superior on tõenäoliselt päris kutu. Mõned pinnakatjad ka, aga need kippusid juba eelmisel suvel kuidagi tõbised olema, ju siis jäid liiga nõrgaks.
    A nüüd ma juba kordan end, panin selle ju blogisse kirja.
    Järgmisel nädalal peaks jälle soojemaks minema, vast tuleb Sul siis ka ind tagasi.

    VastaKustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. Kodus on ikka hea, olgu või naatide ja võilillede keskel:)
    Ja mu meelest jätkub Sul seda indu ju piisavalt, me siin iga päev kodus, aga umbrohi vohab igal pool samamoodi kui Sul.
    Kas Sa neid istutusalasid millegagi katta ei saa? Ma oma hostapeenraga ei näe juba kolmandat aastat mingit vaeva peale imetlemise

    VastaKustuta
  5. Ega aias vastutahtsi toimetada saa jah, pärast on olukord ehk hullemgi, et ei taha üldse jalga sinna tõsta... Ja seda Sa ju ometi ei taha :). Ikka tasa ja targu! Ja küll ükspäev see ula peale läinud tuhin ka tagasi tuleb.
    Kadakas õnnetuke tundub olema kirju kadaka "Blue Star" nägu, aga kas ta seda ka on, ei oska öelda.

    VastaKustuta
  6. Kadakas tundub jah Blue Star´i moodi kangesti. Ma nägin sellega mitu aastat vaeva. Iga kevad nägi samasugune välja nagu sinu pildil. Küll ma lõikasin teda ja poputasin. Siis keegi soovitas pritsida Bravoga. Kaks sügist on enne talvituma minekut saanud Bravo selga endale - ja sellel kevadel on see kadakas täiesti ilma kahjustusteta. Ma pritsin kõik okkalised septembris Bravoga üle - ja tundub, et neile sobib see. Kevadel tavaliselt ei pritsi. Aga sellel kevadel pritsisin, kuna need seenelised kindlasti talvitusid väga hästi selle paksu lumega.

    Muide, minu tahtmine on ka kuskile jalutama läinud. Mitte kohe ei saa seeaasta järje peale. Täitsa selline uimane olek - vaatan seda lokkavat umbrohtu ja ainult ohkan :)

    Kas sul see roheline roos jäi ellu?

    VastaKustuta
  7. Rosa viridiflora on täie tervise juures ja oli ka katmata, hea meel, sest tegelikult sain Tartu Puukoolist üsnagi äbariku taime,algul öeldi üldse, et otsas, siis ikka leiti mingi õnnetuke sümboolse raha eest.
    Kõige rohkem hämmastab tegelikult Lilli Marleen, see on meie kõige vanem roos ja igasugused ilmad üle elanud. Võib-olla polnudki asi talves, äkki sai tema aeg lihtsalt täis.
    Peab vist rattad taimekaitsevahendite otsingule suunama jah...

    VastaKustuta
  8. Hm, ma nimetasin kevadfloksi lõhna kirbeks. :( Tuleb välja, et tal on nii ilus nimi.

    Üllatav on see, et 28.mail ja sirelid veel ei õitse. See on kadestustväärt, mul on aknaalune niuhti ära õitsenud, pole lõhnagi.

    VastaKustuta