6. august 2015

Õudusjutt hooldusvabast kivimultšist

Selle terrassi ehitasin ma 2008.aasta aprillis. Aiablogi mul tollal veel polnud, aga pisut on sellest ehitusest juttu siin.  Olin paranemas üliraskest operatsioonist, millest väljatulekuks anti üldse ainult 50% lootust ja niipalju toibunud, et pidin enese elusolemise tõestamiseks (iseenesele) midagi valmis saama. Lisada võiks selle, et terrassi alla jäi hiiglaslik saarekänd, mida ükski traktor kivide vahelt välja ei suutnud sikutada. Majaäärset katusega terrassi meil tollal veel ei olnud ja pikutamis- ja päikesevõtmisterrass saigi tehtud tollase basseini kõrvale, saarekännu peale, kohta, kuhu paistab hommikupäike ja pisut ka õhtupäikest, mida muidu meie aias eriti pole. Praegu on täiesti veider vaadata, kui lage ümberringi oli.
Pildilt on näha, et terrassile mineva teejupikese aluspõhi on kangaga kaetud. Kanga katsin tollal mullast välja sõelutud kividega, killustikku mul ei olnud ja ega ma seda tõsta ka poleks tohtinud, laudugi vedasin ühekaupa.
Aastaks 2015 oli see vaevalt ruutmeetrike teed täielikult hukas, Peale aiapäeva pole ma aias eriti midagi teinud, töö ja muud tegemised. Kui muidu olen seda teejuppi ikka hoolikalt rohinud, siis pärast aiapäeva lausa meelega ei rohinud, nagunii oli plaanis üles võtta.
Edasi ei maksa lugeda neil, kes usuvad naadi pimendamisega lämmatamisse, või naadi tapmisesse rohimise teel, või sellesse, et kivimultš kanga peal on hooldusvaba. Edasine võib põhjustada teie helesiniste unistuste purunemist ja õudusunenägusid.
Kolm päeva tagasi teejupikese ülesvõtmist alustades oli pilt selline:
Kui ma olin kaks kärutäit kive eemaldanud, tekkis mul vahepeal kahtlus, et ma ei pannudki sinna kangast, seda polnud kusagilt näha ja ülaloleva pildi leidsin alles postitust tegema hakates...puhas muld ja mätas, mida tuli lõpuks leitud kanga pealt umbes kaks ämbritäit. Vasakul olevaid isetekkelisi laanesõnajalgu välja kisikuma ei hakanud, olid end korralikult läbi kanga kasvatanud. Liigirikkus selles seitse aastat pealseid rohitud kivihunnikus oli hämmastav: naat, laanesõnajalg, maasikas, vereurmarohi, palderjan, miskid kõrrelised, orashein, ristik, roomav madar, tulikas... ja sellised näevad siis välja seitse aastat kanga ja paksu kivikihi all olnud naadijuurikad, prisked ja hea tervise juures.
Kangas ise oli kõikvõimalikest umbrohujuurtest läbi kasvanud ja lõkkematerjal
 Kuna tegemist on teekohaga, siis ei osanud ma ka muud teha, kui rohisin teealuse korralikult läbi, kõrvaldasin kõik naadijuurikad, mis kätte sain, panin uue kanga ja ja vedasin senise munakivitee asemele uue killustiku. Mööbli värvis Lepatriinu hiljuti kuurivärvimisjääkidega lõbusaks heleroheliseks,terrass ise vajab ka värskendamist.
Kõik see läheb ilmselt kordamisele umbes viie aasta pärast, sest hooldusvaba ei ole see kivimultš paraku mitte.



Sama õudus seisab mul ees tiigi ääres, aga seal on territoorium kordades suurem ja sinna ma enam kivi tagasi ei pane, sest siberlaste vahesid kõblata on lihtsam, kui läbi kanga kasvanud ohakaid ja naati hakkida.
***
Täna kurtsid enamus kaasblogijaid liigset palavust, meie 21 soojakraadi kätte ei saanudki, maksimumiks jäi +20,6, töötamiseks olid lühikesed varrukad ja paljad sääred head,  aga paigalistudes hakkas jahe. Lisaks oli kohale saabunud miljon sääske ja parmu.
Kärudekangutamise vahepeal möllasin tee- ja maitsetaimedega, need on talvistel laatadel hästi läinud ja sel aastal tahaks valikut suurendada.
Rohutirtsude laulu on juba mõnda päeva kuulda, august on käes. Ainult mõnusaid sooje õhtuid pole endiselt, tänagi oli valida, kas kell kaheksa tuppa või soojemad riided selga...tuba jäi seekord peale.

12 kommentaari:

  1. jah, meil lõunas on isegi praegu palav, 20 minti enne kümmet

    VastaKustuta
  2. Ma olen ka sellist kangast teises aias eemaldanud, taimeloendisse võiks lisada veel osja :) Kangas minu meelest selleks ei sobigi, ikka laseb valgust läbi ju, paks ajalehtede kiht töötab paremini, aga ka selle all esineb elu :) nt tammealune oli mul kohati kaetud ja alguses ei saanud arugi, mis juuspeened juured need on. Oletan, et tamme omad olid :) No ja rotikäike ohtrasti.
    2-3 aastat on muretu, alumise suhtes, aga kõik see soga, mis kattekillustikku lendab, selle jaoks on ikka aega ja puhurit vaja :)

    Meitel oli siin täna ropp kuumus, ma tahaks juulikuu ilmasid tagasi.

    VastaKustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. Meil oli 22 sooja päeval. Niisugune mõnus suvesoe mu meelest. Praegu on 17 sooja.
    Aga kangast kasvab umbrohi läbi jah, olen seda oma aias ka kunagi ammu teada saanud.

    Seda terrassi ehitamise lugu täitsa mäletan ja olen selle üle hiljemgi palju mõelnud. Kange naine oled!

    VastaKustuta
  5. Pole halvemat materjali multši alla kui peenravaip ja enamus kangaid. Peenravaiba kiudude vahelt leiab iga umbrohujuurejupp endale valguse poole tee, sest kivimultši kivikesed on ikka mingite vahedega. 5 cm ajalehti on hoopis töökindlam. Päris hooldusvaba pole ükski multš, aga sadades kordades vähendab hooldusvajadust küll.
    Meie päevane 35,4 küll enam ilm polnud ja kella 10 ajal oli veel sooja 25C. Paluks see kõik sinna põhja saata

    VastaKustuta
  6. Selle vana lingi juurde tahaks öelda, et olen lugenud Su blogi algusest peale ning lihtsalt imetlen seda materjali, millest Su vaim on tehtud, mis Su keha liigutab. Mina isegi täie elu ja tervise juures ei suudaks sellist terrassitegu ette võtta.

    VastaKustuta
  7. 5 cm ajalehti? Kus asub ajalehtede kaevandus? Kunagi ammu-ammu sai sidejaoskonnas töötatud ja kõik müümata jäänud ajalehed tuli tagasi saata. Üle lugeda, saateleht kirjutada - et ikka täpsus ja kord majas oleks. Olin täna tööl. Klientide järgi ilma oletada ei osanud - esindatud olid kõik variandid rannakleidist sooja jope ja kootud mütsini. Võta siis kinni...

    VastaKustuta
  8. Meri hoiab ilmselt kliima ühtlasema, ei mingeid tippe temperatuuri osas. Usun, et ka talvel, kui me räägime miinus 34-st (Saku külmarekord) siis on Evel vaevalt miinus 25.:)
    Aga peenrakangas, millel kruus, ei ole tõesti hooldusvaba. Mul on selline lühikese teelõigu all. Muidugi ei idane seal massiliselt midagi ja ka umbrohtu on kergem kätte saada, kuid silma peab kogu aeg peal hoidma. Puhas huumor on see, et üks kahemeetrise hõbedase ohaka poeg on ennast läbi kanga puurinud otse trepi ees ja nagu saab hakkama ja täitsa lopsakas. Me pole seganud ka, teine nii raskes kohas suure vaevaga juured maasse surunud, las olla pealegi.:)

    VastaKustuta
  9. Ajalehed, ka need, mida head sõbrad koguvad. Reklaamlehed, eriti kui paluda postiljonil kogu valla kraam endale tuua. Raamatukogudest hävitamisele minevad ajalehed, ajakirjad, igasugu kastipapi, vanad tapeedid. Kui aasta koguda, saab suured kuhilad.

    VastaKustuta
  10. Mul on ka üks koht kus peenravaip all, aga seal mul peale paari põõsa midagi ei kasva ja kivikamakad on ka üsna suured ja neid on palju. Seepärast pean suht vähe välja kitkuma kõike muud. Tööd oled sa jälle nii palju ära teinud. Peaasi, et ikka hoiad ennast. Ja värvitud mööbel on ka nii värskena mõjuv sul seal. Mõnus aed.

    VastaKustuta
  11. Ma olen proovinud nii kangaid kui seda paksu papi- ja paberikihti ja ausalt öeldes eilist vahet ei näe. See, mis pealt lendab, muutub huumuseks nii paberi kui kanga peal, vahet pole, mis sinna alla jääb. Ja nii kui on huumus, on ka umbrohi.

    VastaKustuta
  12. Helesinised unistused elavad edasi, sest tavakanga asemel võib unistada imelisest nanokangast ja kivimultš otse loomulikult on herbitsiidne.
    Otsiv vaim ja terav mõistus ei lase ka kehal alla anda, kui tervis paha. Tubli oled.

    VastaKustuta