25. juuli 2013

Kaunis ja ohtlik

Vanad kreeklased uskusid, et kuujumalanna Hekate lõi käokinga (Aconitum) surmariigi Hadese valvuri, kolmepealise põrgukoera Kerberose süljevahust. Läbi aegade on see olnud salamõrvarite varustuses, kuid olnud kasutusel ka eutanaasias. Nii oli käoking peamiseks elemendiks rituaalses joogis, mida Chiose saare vanad mehed jõid siis, kui ühiskonnale koormaks muutusid. Nepaalist Jaapanini kasutasid kütid käokingaekstrakti noolemürgina tapmaks suuri loomi. Euroopas segati käokinga meega ja peideti sööt surnud lammastesse, tapmaks hunte.
Hiinas segati käokinga kuivatatud lehti püssirohuga ja saadud pomme tulistati piiratavatesse linnadesse. Põlevad lehed eritavad toksilist gaasi, mis kutsub esile aeglase ja õudsa lämbumissurma. Mürk imbub ka läbi naha.
Nii et kasutage käokinga käitlemisel alati kindaid ja ärge teda lõkkesse visake. Ilus on ta sellegipoolest.
Info lühendatud kujul saadud RHS ajakirja Garden juulinumbrist, James Wongi artiklist "Taluaedade surmav saladus" ja kirja pandud selleks, et paremini meelde jääks.

5 kommentaari:

  1. Mul on see lill ka olemas, ja olen lugenud, et sama mürgised on ka kukekannus ja kermasmari. Aga meie peres on siiani kõik veel ikka hea tervise juures :D Isegi musträstaste populatsioon ei näita kahnemise märke.

    VastaKustuta
  2. Need taimelegendid on alati väga huvitavad ja neist peakski rohkem kirjutama, taimemaailm muutub veelgi põnevamaks kui ta on.
    Meie aiad on tegelikult kubinal täis väga mürgiseid taimi alates maikellukestest ja nartsissidest ja lõpetades näsiniinega.

    VastaKustuta
  3. Meil käib kõva kasvatustöö hetkel, et emme lillepeenrad on pühapaigad, kuhu ei ole lubatud astuda ega istuda - 2a on selline loll iga, et tahaks minna, võtta ja kohe suhu ka veel toppida. Õnneks on need mürgisemad meil pikemakasvulised ja peenra tagaservas ning laste liivaala muruplatsi teises servas aga valvsust ei saa hetkekski kaotada.

    VastaKustuta
  4. Minu mitte väga täpset mäletamist mööda on Eestis ka juhuseid olnud, kus mingeid osi neist taimedest on näritud ja haigeks jäädud. Olid vist Tartu tudengipoisid, kes plaanisid endaga midagi ette võtta ja üks neist lausa suri.

    VastaKustuta
  5. lapsi on erinevaid, minu lapse-lapsed nopivad ja viskavad maha isegi täiesti söödavaid ja neile käepäraseid marju...nagu mustsõstrad...suhu panevad vaid väga valituid ja korduvalt soovitatud marju nt. maasikaid ja vaarikaid!

    VastaKustuta