13. juuli 2010

Kuidas viiekümneaastast jasmiini ümber istutada

Selle ebajasmiini istutas mu vanavanaema maja nurgale. Majadel on aga teatavasti nii mõnigi kord kalduvus muutuda ja kasvada, nii jäi algselt nurgal asunud põõsas juba minu lapsepõlve ajaks pea et maja keskele, välisukse kõrvale. Ja muudkui kasvas. 1997.aastal, kui me uuesti siin käima saime hakata, oli ebajasmiinist saanud umbes viie meetri kõrgune hiiglane. Asukoht välisukse vahetus läheduses oli aga hullult ebamugav, ilmlõpmata jäid riided põõsa külge kinni ja vihmastel päevadel sai külg märjaks ka.
Nii võtsingi millalgi uue aastatuhande algul kätte ja pügasin jasmiini onu hädakisa ja õudusröögatuste saatel vähem kui meetrikõrguseks.

Ega ma isegi kujunenud olukorra üle eriti õnnelik ei olnud, sest parimad asjad ebajasmiini juures on ju õied, aga pügatud jasmiin ei õitse, ümber istutada aga oma sajakilost juurikat inimjõul küll poleks õnnestunud.
2007.aasta maikuus aga tekkis olukord, kus mul oli õue peal selline traktor

ja selline songermaa

ja siis see äraretsitud ebajasmiin ja siis mul plahvatas, et äkki saab neid asju ühitada. Traktor kaevas jasmiini välja, sõidutas kopa sees teisele poole maja ja potsatas auku, kust oli eelnevalt lepakännud välja sikutanud.
Lehte läks samal aastal, aga ei õitsenud. Järgmisel ja ülejärgmisel aastal õitses pool põõsast - kardan, et selle ümberistutamise käigus jäid juurte alla õhuaugud ja liigutada seda jurakat polnud võimalik.
Sel aastal õitseb esimest korda täies ilus ja kuidas lõhnab....ning minu poolest kasvatagu end nüüd uuesti viiemeetriseks, kui tahab, sest uues kohas on tal ruumi maa ja ilm. Praegu on ta veel tagasihoidlikult umbes kahemeetrine, nii kõrguses kui läbimõõdus.


4 kommentaari:

  1. Andsid oma looga mulle ka lootust, et suure ja vana (73. aastal istutatud)ebajasmiini ümber istutamine võib isegi reaalne olla.
    Mida aga teha samas seisus hübriidsirelitega? Kaks suve tagasi pügasin põõsad madalamaksja nüüd, pärast kahte aastat nad mitte ei kavatsenudki õitseda. Need põõsad vist tuleb lõkkeasemele vedida :(

    VastaKustuta
  2. kui sirelit korra lõigata, siis ei hakkagi need vanad oksad enam õitsema, peab andma uutel kasvada, räägib minu suur ja sügav kogemus

    VastaKustuta
  3. Lahe, et see potsatus õnneks läks!

    VastaKustuta