24. juuli 2010

Külm hakkas!

Andku mulle südamest andeks kõik need, kellele kuumus sel aastal liiga on teinud, mina pean paraku tunnistama, et olen seda soojalainet täiega nautinud.Tavaliselt tuleb minusugusel külmavaresel soojasaamiseks istuda lennukile ja selle eest roppu raha maksta, sel aastal aga toodi kogu vahemereline mõnu suisa koju kätte. Ja see, et aias midagi teha ei saanud, ei morjendanud mind kuigivõrd. Mulle ei olegi aed selleks, et seal vahetpidamata midagi teha, kohustusi on mul ilma aiatagi piisavalt või natuke rohkem. Aed on ikka selleks, et seal täiesti kohustustevabalt päikesevarju all lebotades raamatut lugeda, purskkaevu pladinat ja ritsikate sirinat kuulata, ning rooside lõhna ja ilu nautida. Ja selleks sobisid viimased kaks nädalat ideaalselt. Eile läks poolest päevast pilve ja temperatuur langes 22 kraadini, mis tähendas seda, et jakk tuli selga panna ja saunaahju tuli teha :). Kella kümne paiku õhtul hakkas sadama ja sadas vist öö läbi, igatahes praegu on väga märg ja külm, ainult 17,5 kraadi, välisukse taga ootab umbes kaks triljonit näljast sääske ja väljaminemiseks puudub igasugune tahtmine.
Kuna terrassil edasiistumiseks oli lihtsalt liiga külm, suutsin siiski eile ära lõpetada ühe istutusala laienduse, majapidamises, kus üks ei saa ja teine tegelikult ei tohi kaevata, on ka kolm ruutmeetrit saavutus :).

Miks üldse kaevata....esiteks on see maapind lisaks kivimürakatele paksult igasuguseid juurikaid täis. Mitte ainult meie mutantnaate, millele Starane üldse ei mõjunud, kuigi tegin 2x ettenähtust kangema lahuse, vaid ka endise võsaaluse puujuurikaid. Teiseks, mulle ikka ei jõua need nn. Jaska-tüüpi peenrad hästi kohale...kuidas teha, on klaar, aga kuidas neid peenraservi hooldatakse, on absoluutselt arusaamatu. Senine kogemus näitab, et muruniiduk ja trimmer tõmbavad selle serva segamini ja ajalehed ribadeks, palissaadi meil kasutada kivide tõttu ei saa. Maakividest serv on muidugi ilus ja kive meil oleks ehk ka, aga permanentselt on puudu see tegelane, kes need kivid paika tõstaks. Seega jääbki peamiseks võimaluseks jätta peenra pind murupinnast allapoole, seda enam, et asi on kallaku peal. Vähemalt on nüüd koht, kuhu hakata ümber kolima titepeenras hästi arenenud Sarastro püsikuid,

eriti hästi on laiutama kukkunud ussitatar (Bistorta persicaria), mille kahe sordi, "Border Beauty" ja "Summerdance" vahel minu võhikusilm küll mingit vahet teha ei suuda...Aga headmeelt teeb see, et krüsanteemidel on tillukesed õienupud ja ehk on tõesti olemas sorte, mis Eestis suudavad loomulikul teel õitseda, väidetavalt takistab krüsanteemide kasvatamist meil just suve lühidus ja valgusepuudus, mitte niipalju talvekülm. Eks näis. 
Endiselt pole kohta roosidele, mis kõrgpeenra taga ootel on, jukkadele, mis talve kenasti pottides ja õues üle elasid ja neid potsikuid kükitab seal kasvuhoone taga veel...kohad on välja mõeldud, aga tegijatega sel aastal kehvad lood. Seepärast pole ka üheski aiapoes viimasel kahel kuul käinud ja seni ei lähe ka, kui plats puhas. Netipoode kah ei vaata. Kasvatan iseloomu.
Posted by Picasa

5 kommentaari:

  1. eee - minu teada krüsanteemid ei taha meil õitseda just valgete ööde tõttu. aiandites meelitatakse neid õiepungi kasvatama just pimendamisega. Et piltlikult öeldes poolest päevast tõmmatakse kott pähe :)

    Aga külm on jah täna. See suur temperatuuride kõikumine ei meeldi mulle üldse kohe. Üks päev on 33 kraadi ja siis langeb 17 peale - prrr. Stabiilne 23-25 kraadi oleks mu jaoks ideaalne :))

    VastaKustuta
  2. Naadid irvitavad pilkavalt ka Roundupi peale. Järelikult polegi mõtet nende peal mingit muud mürki katsetada. Naadid on ilmselt need taimed, kes on määratud elama aegade algusest aegade lõpuni.

    VastaKustuta
  3. Ma vahetaksin hea meelega teiega need kraadid ära, saaks ka ükskord ometi normaalselt õues käia. Ega ma ka ei arva, et aias vahetpidamata midagi tegema peab, seepärast neid igasugu katteid välja mõtlengi, aga et väljas tunnen ma end nagu praepannil kah hea pole. Meil sadas eile ja öösel kõvasti, hommik oli ka enamvähem normaalne, aga praeguseks on päike uuesti meie maailma kütnud 29 kraadi peale ja lisaks veel see aurav maa on siin korraldanud tõelise aurusauna.
    Krüsanteemid on jah lühikese päeva taimed, aga eks nüüd hakkab ka ju järjest pimedamaks minema.
    Meil küll mingi Roundup aitas ka naati hävitada, ma pean vaatama, mis selle pudeli peal kirjas oli.

    VastaKustuta
  4. Eks sisemaal on kindlasti hullem ka, meil pole üle 31 kraadi tõusnud ja kogu aeg on olnud suhteliselt tugev,kuigi soe tuul. Täna muidugi välja arvatud, päev läbi on sadanud, tuul on külm ja vinge ning õhtuseks kontserdiks pean minema vist villaseid sokke otsima :(

    VastaKustuta
  5. Saatke see vihm ometi siiapoole! Meil pole praktiliselt jaanipäevast saadik sadanud! Aga temperatuur on meil teist päeva normaalne- 22 ja 26 vahel.

    VastaKustuta