16. jaanuar 2010

Taliharjapäev

...oli kalendri järgi eile ja vanarahvatarkuse järgi peaks talvevarudest pool alles olema. Kui see ilm samas vaimus jätkab, siis puudega me küll kevadeni välja ei vea. Sügisel mahavõetu on alles liiga toores. Õnneks on lähim puitbriketti müüv pesa napi kümne kilomeetri kaugusel ja Lumehelbekese tervis peaks kah nüüd korras olema.
Ainukesed talvevarud, mis sisse tehtud said, olid kümme kilo kurki ja sellest on alles tugev enamus :). No ei ole meie majas konserveeritud toidu sööjaid.
Taliharjapäevaga kipub otsa saama ka minu talvetaluvus ja väike virin kipub kallale. Minu ideaalne elu oleks vist alates märtsi lõpust kuni oktoobri lõpuni Eestis ja talvekuud kusagil oluliselt soojemas kohas. Kahjuks pole ma suutnud välja mõelda tööd, mida sellise eluviisi puhul teha saaks. Külmetamisest. pudetassimisest ja ahjukütmisest on kõriauguni ja hea seegi, et viimastel päevadel pole lund juurde tulnud. Vähene allesjäänud energia kulub tööl ära ja kodus tahaks ainult pikali olla.
Tselluvillapoisid jäid ka uuesti talveunne ja ega ma neist hetkel eriti puudust ka ei tunne, sest majale tehnikaga juurde pääsemiseks tuleks visata kümneid, kui mitte sadu kuupmeetreid lund ja paraku pole kedagi, kes seda teeks. Töötuid, kellele juhuotsa pakkuda, meie kandis kah pole.
Lohutan end taimekataloogidega. Sarastrole vist ikka vastu ei pea, see pagana upsujuur ja mõned põnevad maikellukesed. Khm. Liiale ei lähe.
Siberi iirised ja Bealesi roosid - esialgu veel tellimata, sest meil polnud reedel internetti. Kui Kõu lubab, katsun sellega nädalavahetusel tegeleda.
Aiasõbrast peaks põõsad ette tellima, valik põhimõtteliselt tehtud.
Siis vist ongi esialgu kõik. Nagunii hakkab juhuslikke tuustakaid jalgu jääma.
Mõtlemine oli nii suur pingutus, et ma pean uuesti pikutama minema :).
***
Täiendus: peale kahte tundi tudumist ja puudetassimist (me teeme seda kord nädalas, aga just täna oli see päev, kui toas polnud enam ainsatki halgu) leidsin endale koha, mida aprillis vaatama lähen: Paradise Park Newhavenis. Jõudsin sinna Briti Kuningliku Aiandusseltsi kodulehekülje kaudu. Ainuke häda, et seal on ka suur aianduskeskus, see võib kehvasti lõppeda.

4 kommentaari:

  1. Pea vastu!
    Oli periood, kus panin ka talve eest putku, kuni tõdemuseni, et kodus siiski parem,isegi musta masendust annab nautida - viskad jalad seinale ja loed varbaid, kui sellest tüdined, siis varbavahesid. Avastus - varbavahesid on millegipärast varvastest vähem :DDD Mul kohe kahju, et pole aega olnud masendusse langeda, äkki tegin varbavahesid lugedes vea :)
    Taimi enam juurde ei telli - aed pole kummist, kuigi paar lehist istutan kindlasti, Muhedikul oli õigus - värava kõrval kasvava lehise all kasvasid kuldpuravikud ja miks mitte laiendada nende kasvupinda ;)

    VastaKustuta
  2. See aeg ongi antud lõõgastumiseks, seega pikutamiseks:)
    A Sa organiseeri endale mingi puudeladustamise koht majas, siis ei pea iga päev neid tassima. Mul terve kuu varu toas, küta millal tahad.
    Aga talv on ikka ka võrratu, ma küll ei kujutaks tervet elu palmi all ette:)

    VastaKustuta
  3. Aga mina jõudsin lõpuks järje peale.

    Täna lõhkusin koormatäie ülejärgmise kevade puid. Teine koorem on juba metsast toodud ja see peaks siis olema ülejärgmise aasta talve hakuks.

    Ega muidu tubli poleks, kuid vaevalt minust varsti suurt rahmeldajat on.

    VastaKustuta
  4. Ega tervet elu tahakski palmide all veeta, aga need neli kõige külmemat kuud oleks küll kusagil soojemas kohas. Ei tõmba mind see talv, kohe üldse mitte.

    VastaKustuta