27. jaanuar 2010

maeisuudaenam

Hommikul akna taga -27 kopikatega. Töölt koju jõudes köögis 11 ja toas ahju juures 8, taganurgas 3 kraadi. Ahi, seejuures täiesti soe alles. Enamike toalillede külmavõetud laibad võib pidulikult ära visata.
Elutuba on kasutamiskõlbmatu, sest ilma suusapüksteta ei saa enam ühelegi toolile ega diivanile istuda, nii mööbel kui seinad on niivõrd maha jahtunud ja jäised. Kabinetis pole olukord kuigivõrd parem. Köögis on temperatuur peale kahetunnist kütmist tõusnud 16 kraadini.
Nõud on mitmendat päeva pesemata, sest köögis pole sama kaua vett ja vee tassimiseks-soojendamiseks olen ma liiga apaatne.
Eile pidin maja põlema panema, ahju suitsutoru läheduses hakkas kahtlaselt kärsahaisu tulema. Jahutasin seina märgade käteratikutega ja ei saanud õieti magada. Meil on puumaja ja ma olen tulekahjude suhtes üsnagi paranoiline.
See, et sein kärssama läks, ei tähendanud sellegipoolest, et toas oleks soojaks läinud.
Aias tundub olukord ka kaunis katastroofiline olevat. Meretuuled on lumekihi õhukeseks ja kivikõvaks lihvinud ja lootust, et roosid selle temperatuuri juures ellu jäävad, eriti ei ole. Sama veigelate ja muu eelmisel aastal istutatud nänni suhtes, mille lumi on kõigele lisaks puruks muljunud.
Eesti Energia kella neljane pressiteade lubab kõigele lisaks elektrikatkestusi. Siis poleks meil enam ka vett ega kanalisatsiooni ja ülemine korrus on täiesti kütteta. Lisaks külmuvad ära kõik vee- ja kanalisatsioonitrassid, sest ilma dünamiidita meil neid sügavamale kui 80cm polnud võimalik paigaldada. Graniit või põldpagu, mis iganes, vahtis igast kraavist vastu. Praegu on kõigis trassides küttekaabel sees, muidu ei saaks siin üldse elada.
Detsembri algusest (varem oli elektrigagi piisavalt soe) on kulunud üle kümne ruumi puid ja tonn puitbriketti, seda lisaks kosmilisele elektriarvele. Radikaid juurde panna ei saa, peakaitse ei pea vastu. Brikett on praktiliselt otsas, kuivi puid on kusagil 2-3 m3. Kui need otsa saavad, läheb märg, midagi pole teha. Naabrid juba olevat selles staadiumis, et polevat vahet, kuiv või märg, peaasi et põlema läheb.
Millega me selle nuhtluse küll ära teenisime?
Kui ma praegu mõne mölaka kätte saaksin, kes siin vahepeal rahvusvahelistel konverentsidel rasket raha kulutades globaalsest soojenemisest leelotasid, topiksin ta ahju, ausõna.
***
Lisaks sain teada, et rootsi kolleegi ja hea sõbra maovähki ei saa ravida, kuna ta immuunsüsteem ei kannata keemiaravi.
Lisaks pean minema homme hommikul kohtusse vargaplikaga, kes nõuab kolme kuupalga ulatuses kompensatsiooni selle eest, et ta vargusega vahelejäämise eest töölt lahti lasti.
Hetkel on elu üksainuke must triip. Masendav.

14 kommentaari:

  1. Loen ja mõtlen: millega me oleme selle ära teeninud?(moodne käsitlus on, et inimkond on ise looduse tasakaalu tuksi keeranud)
    Mina elan vene ajal ehitatud üle 20 aasta vanuses korterelamus, kus on keskmiselt 15-16 kraadi toas vaatamata sellele, et köetakse palju ja küttearved on üle mõistuse. Jahutavad aknad(vanad), 2 rõduust, ligi välistemperatuuril sahver, aknaalused jms
    Magan vastu radikat.
    Kevad on veel nii kaugel.
    Aga Sinust on kohe täitsa kahju.

    VastaKustuta
  2. päris masendav aga nädala lõpu poole peaks paremaks minema

    VastaKustuta
  3. Ära osta korterit moodsasse küproksitahunnikusse. Meil on siin ilusti toasoojaks timmitud 19. Maja hruštšoviaegadest, küttesüsteem remontimata, keegi ei kurda kõik elavad rõõmuga.

    VastaKustuta
  4. Kulla Lassie, enne kommenteerima hakkamist äkki loeks natuke...tegemist on 1936.aastal ehitatud puumajaga ja küprokit pole siin kildugi...

    VastaKustuta
  5. minul pani vesi jäässe hoolimata sellest, et kraan nirises kogu aeg. Toas olev tagavara on peaaegu otsas ja mitte muhvigi ei sulanud lahti....
    Viimast tilka ei julge ära kasutada, hommikul ka vett vaja,...

    homme sama ooper otsast peale....

    VastaKustuta
  6. Hmm, võib-olla kui radikad välja lülitada ja investeerida väikesesse soojapuhurisse? Kui pesumasin vms samal ajal ei tööta, siis ei tohiks see korke välja lüüa ja vähemalt saaks lokaalselt sooja kiiresti ja hästi.

    Ma istun siin ka puhuri ees, kuigi maja on eestiaegne. Pesumasinaga samal ajal töös ei saa hoida, sest korgid lööb läbi, aga hea soe on.

    Suur elektriarve on parem variant kui surnuks külmuda.

    VastaKustuta
  7. Suudad küll. Hundioru Nutil on õigus, puhur hoiab toas, kus viibid temperatuuri normaalse - elegantne lahendus kriisiolukorras. Kui sind äkki Thela lohutab, räägin oma viimase pooleteise nädala juhtumustest - ka mingi must liin ees. Kõik algas üleeelmisel nädalal (võib-olla ka varem), kui ma kukkusin karmilt´, kuid õnnelikult spordiklubi lavaruumis.Kogu järgneva nädala on sõrmed kui lehmanisad olnud, midagi ei püsi peos, kui midagi külmkapist võtan, siis kukub ketshupipudel ka nii,et kork tuleb kindlasti maha. Reedel kulmineerus üritus sellega,et kõksasin eesolevat autot tähelepanematusest. No hakkas nagu liikuma esimene auto, vaatasin vasakule hetkeks, et kas mul ka vaba, aga juba ta oli äkki pidurdanud.Minu auto stange tuhandeks killuks, kuigi kiirust polnud ollagi - pakane lihtsalt aitas kaasa. Nii, see pole kõik, eile andis otsad mu läpaka adapter, viskasin läpaka nurka ja otsustasin, et vot ei teegi tööd, mida kodus pidin tegema. Mõne tunni möödudes poeg proovis, no läks tööle. Rõõmu polnud kauaks, tunni pärast kadus neti-ühendus, selgus, et klounid olid kaabli katki kaevanud.Edasi, kella 9 paiku taastati ühendu kõigil asulas, va meie. Täna kell 5 paiku saime ühenduse tagasi, sest inimesed, kes pidid miinus 24 kraadiga juhtmeid õues sõlmima loomulikult eksisid ja ühendasid midagi valesti. Vahepeal tundus, et olen nagu ära valitud, e tkelegi on minuga mingi plaan. Lisaks pingelised ajad nii minu kui abikaasa tööpostil ja üllataval kombel "närvid kaotanud" hammas sinna otsa. Hetkel on olukord stabiilne ja ma olen selle üle rõõmus ning loodan, et auto käivitub, kui homme linna tööle asjatama vaja minna. Seega, vahepeal on sõna otses mõttes tunne, et ei tea kas nutta või pigem naerda kõige selle peale. Arvan et mõlemad aitavad mingil määral, tuleb lihtsalt edasi minna ja loota parimat.Suudame küll.

    VastaKustuta
  8. ...loodusest,kui toimub kliima soojenemine, siis sulav jää poolusel langetab ookeani temperatuuri, ookeani temperatuur aga määrab klimaatiliste tingimuste kujunemisel palju. Seega kaasnebki soojenemisega algul kliima ajutine jahenemine ja muu jama olen kuulnud, ehk see ongi käes? Kanaaridel, kus mõned ajad tagasi oli tõepoolest aastaringi soe, see enam nii ei ole. Ei ole mingit kättemaksu, lihtsalt füüsika ja loodus. Aga see võib olla lihtsalt fluktuatsioon, millest klimatoloogid räägivad väga targa näoga.

    VastaKustuta
  9. Kliimal ja ilmal on tõesti vahe. :)

    Ainus asi, mis mind vanaa majas külmasurmast on päästnud, on 44kW diiselpuhur.
    Voodi kõrvale seda muidugi ei pane, aga ahjude-pliitidega kombineerides ja kiire külmatõrjena ajab asja ära.

    VastaKustuta
  10. Vaene tibu! Kolid äkki kevadeni meile? Meil jätkub puid taolise kütmise juures veel veebruariks.
    Kui tõsiselt siis äkki tõesti annab Sul kellegi juurde minna? Mis Sa rabeled seral!
    Ja kurb uudis Su sõbrast! Ole tugev!

    VastaKustuta
  11. Jah, kehvad on säärased lohutused, et kuskil või kellelgi on veel halvem:( Niikuinii ju on.
    Aga tegelikult vist peaks ikka mõtlema, et mis siis sel aastal nii palju teisiti on. Oli ju külm ka 2005/2006 aasta talv. Kas Sul oli maja siis soojem?
    Pakuksin ka enda juurde uluaset, aga Sul on siis vist nats kauge tööle käia.
    Ja miskipärast tulevad kõik halvad asjad alati korraga. Võibolla seepärast, et kui nad pika perioodi peale laiali laotada, oleks kogu aeg halb, aga nüüd on loota, et vahepeal on ka ilusaid ja häid aegu.
    Pidage vastu, varsti on kevad ja soe. Ja äkki tõesti see puhur...kuniks...

    VastaKustuta
  12. Tänan kõiki kutsujaid, aga kui ma oma kahe koera ja kassiga kuhugi sisse koliksin, siis see poleks kutsujale vist varsti enam eriti lõbus :).
    Hommikul saabusid töömehed ja hakkasid aurutõket ja vatti panema. Ehk läheb paremaks.

    VastaKustuta
  13. Kas polnud mitte 87.a. talv pikk ja külm, kus veebruaris nädalapäevad oli temperatuur isegi päeval alla -25?
    Aga puhurisse mul usku suurt ei ole, pigem infrapuna kiirguslampi, mul üks selline imepisikese võimsusega lambike annab hanepaarile sooja.

    Aga vahtu ei saagi selliste miinustega kuhugile soojustuseks surtsata - ta ei paisuvat ja kasu ei miskit, mees tahtis õuekraani soojustust vahuga tihendada (kuramuse hiired olid penot rüüstamas käinud).

    VastaKustuta
  14. tegelinski juhatas: kui tahad korralikku masendust, mine thela aeda. no jah. pole kiita lugu. samas, oma probleemid tunduvad niiviisi palju väiksemad.:)
    võitlusvaimu ja ettenägemata õnne olukorraga toime tulemiseks!

    VastaKustuta