2. jaanuar 2010

Aiaaasta alanud, esialgu mõttes

Nojah, millest see aia-aasta ikka muust algab. Paraku on nii, et kui midagi konkreetset tahta, tuleb sellega hakata üpriski varakult tegelema. Praegusel hetkel, kui aed on varsti meetrise lumekihi all, on raske ette kujutada, mis seal on ja mis seal olla võiks. Õnneks on mälu ja pildid.
Üks idee, mis kõrvade vahel sügeleb, on majaesise hostaala laiendamine. Kui tervist on, saab hakkama. Paekivi on veel eelmisest aastast alles, taimedega aitaksid kindlasti Franseni hostad ja kergkruusa laialiajamine pole füüsiliselt väga raske. Sellega on aega, enam ma seda viga ei tee, et hostad liiga vara ära tellin, nagu eelmisel aastal.
Millega aga läheb kiireks, on Peter Bealesi roosid. Eelmisel aastal läks nende veebipoest tellimisega vähe viltu, sel aastal olen kontrollimisega hoolikam. Tellida tuleb paari järgmise nädala jooksul, kuigi teist nii meeletult suure roosivalikuga veebipoodi pole ma leidnudki, kipuvad ka neil osa asju vastu kevadet otsa saama. Samas tuleb tellimisega hoogu pidada, sest paljasjuurseid taimi väljastavad nad ainult märtsi lõpuni, kui meil võib veel lumi maas olla, seega peab arvestama, et paljasjuursed tuleb potti panna ja potte tuleb kusagil maikuuni hoida. Pean nende käest veel talvekindluse kohta üle küsima, aga mu esialgne valik on selline:
Rugosad: Agnes, Dr. Eckener, Hunter, Parfum de l´Hay, Scabrosa;
Centifoliad: Petite de Hollande, Pompon de Bourgogne, Robert le Diable;
Roniroosid: Mermaid (mäletan, Deia), Rosa banksiae lutea, Rosa multiflora carnea, Rosa multiflora platyphylla.
Nii et kui kellelgi veel huvi on, andke mulle meilile teada. Sest kusagil jaanuari teisel nädalal kavatsen ära tellida.
Roosidest kipitab hingel veel eelmisel aastal nähtud Ombree Parfait, aga ma pole hetkeseisuga ühtegi kohta leidnud, kus seda müüakse.
Aiasõbra uue aasta valikust leidsin mitmeid põnevaid põõsaid, mida uudismaale istutada.
Püsikutest püüan mitte mõelda. Kui välja arvata upsujuur, mis mul peast lihtsalt lahkumast keeldub. Huvitav, millal selle Savisaare käest ära tellima peaks, kohe? Mõned sõnajalad on ka plaanis.
Kui Lepatriinu seda lugema hakkab, hoiab ta arvatavasti kahe käega peast kinni. Tema arvates on meil niigi juba liiga palju taimi. Noh, rohitava ala suurendamisest kavatsen ka mina hoiduda.
Uudismaale tahaks veel okaspuid, aga mitte selliseid, mis suureks kasvavad. Peaks pilgu vist ikkagi sinna Baltezersi poole pöörama, pidavat odavam tulema.
Et kevadeootus libedamalt läheks, kavatsen esmaspäeval Paverpoli juurde tellida. Nende jaanuaripakkumine on 2=3, kui ühte toodet tellida kaks, saab kolmanda tasuta. Seda ei saa ju ometi kasutamata jätta :).
Metsatöö jääb sel talvel nagunii ära, isegi osa puid jäi ladumata. Vööni lumes pole võimalik midagi teha. Kaks tünnipuuriita sai Lepatriinu valmis, aga puid on veel kolmanda ja vist neljandagi jaoks. Praeguseks kõik paksu lume all.
Vana-aasta viimase imena ärkasid talveunest ka tselluvill.ee poisid ja lubasid uue aasta esimesel nädalal vaatama tulla. Paraku on nii, et vaadata ju võib, aga millegi tegemiseks tuleb oodata lume sulamist, mis arvatavasti juhtub kevadel. Hetkeseisuga ei pääse majale küll ühegi tehnikaga ligi.
Kuigi kogu see järjest juurde langev lumeõnnistus on silmale nauditav ja hingele armas, hakkab asi niigi varsti füüsiliselt liiga raskeks muutuma. Kasutan lumelükkamiseks valesid töövõtteid, sest õigeid ei saa opiõmbluste tõttu kasutada ja viimastel päevadel hakkavad õlad ja selg juba lumelabidat nähes kõva häälega nutma. Ja ega seda lund pole ka enam kuhugi panna, vallid ulatuvad juba praegu rinnuni ja kõrgemaks visata enam lihtsalt ei jaksa.
Aga mis siin ikka piriseda, ilus on. Järgmine taoline lumeuputus jõuab Loode-Eestisse nagunii alles mitmekümne aasta pärast, nii et asi see üle elada :). Küll see seljavalu üle läheb.

8 kommentaari:

  1. ehh, ohh, ahh...ma saatsin juba sulle meili ära. :oP

    VastaKustuta
  2. Kui Sa nüüd veits rohkem viitsiks kirjutada sellest paverpolist, (mul pole lihtsalt aega sõnastikust näpuga rida ajada:( )
    siis äkki tahaks ka tellida, saaks ka hunniku omanäolisi potte:)

    VastaKustuta
  3. uhh, ahh, ehh - ohin juba nagu Köögikatagi :DD

    Ma siis hakkan selle merineitsi jaoks mingit tugivõret välja nuputama ja ehitama. Kui ennem lumme ää ei upu :D

    Aga rohkem ma roose juurde ei osta. Üleüldse lubasin endale, et seeaasta ei too ühtegi tuusti aeda juurde. Tegelen hoopis olemasolevatega - enamus on valel kohal.:DDD

    VastaKustuta
  4. roosid? rooooosid!

    /hiilib vaikselt siit blogist minema, korrutades iseendale: eioleroose, eioleroose, eioleroosejapolekohtagikuhuneidpanna

    :D

    VastaKustuta
  5. Muide, upsujuur -Veratrum- on Sarastrol täitsa olemas. Ei usu, et Sa ta siit niipea saad.
    Kui Sa klikid vasemale sortimendi peale, siis näed pilte ja võid otsida taimi ka tähestiku järgi. Nimetused on ju rahvusvahelised. Kui tahad muud teksti, siis üleval on lipukesed teiste keeltega, aga siis saad avada piltideta uue kataloogi

    VastaKustuta
  6. Ühe meemi reeglite kohaselt olin sunnitud Sind mainima oma blogis.

    VastaKustuta
  7. /alistunult/

    thela, kas sa siis küsid veel üle külmakindluse jmt kohta? ja et kui tellida miskit, mis on out of stock (sul ka selliseid), siis kas need saadetakse järgmisel aastal? ja kas nad augud panevad ka kaasa? ja misse transport umbes maksab?

    VastaKustuta