16. jaanuar 2009

Ehitusplaanid 2009

Jee, tahaks kõigepealt öelda. Sain just välja prinditud (elagu meditsiini digitaliseerimine) kompuutertomograafia vastuse ja kõik on korras! Raku-uuringu vastust veel pole, aga loodame parimat. Nii et võib hakata plaane tegema, töölõhkumisele vahelduseks.
1. Kõigepealt kõige olulisem. Üles tuleb otsida sama pottsepp, kes mu imelise saunaahju ehitas ja veenda teda suvel elutuppa ahju laduma. Otsinguid peaks alustama juba järgmisel nädalal, sest minul on paraku mulje, et headel tegijatel on endiselt käed-jalad tööd täis.
2. Siis leida santehnik, kes vahetaks ära katkise hüdrofoori koti (ärge palun küsige mu käest, misasi see on, poiss teab, tema meil pumpab jalgrattapumbaga vajadusel õhku juurde) ja ära parandada kaks tilkuvat toruühendust. Tähtaeg: nii kiiresti kui võimalik.
3. Kui elutuba juba nagunii kolast tühi (vt.punkt 1), siis võiks seal ühtlasi lae uuesti ära värvida (ma ei saa aru, millega need ehitajad seda värvisid, aga plekid olid juba kuu aja pärast peal ja pesta ei saa). Selleks tööks on vaja vabatahtlikke või palgalisi. Mina ei värvi, ei saa, käed üleval, midagi teha.
4. Vahetada esiku linoleum millegi koerakindlama vastu. Kõik soovitused oodatud. Keraamiline plaat ei sobi, all on puupõrand ja selle all veel põrandaküte.
5. Vana lõunapoolse paberilao riiulitest tehtud terrassi asemele ehitada korralik katusega terrass, kus ka vihmase ilmaga prahti toota saaks. (istutada, sodida, lõigata jne ;). Enamus materjali ja tegija kah olemas, aga enne kevadet pole mõtet.
6. Ja loodetavasti jõuab majandussurutis ka selleni, et mõni puistevillaga tegelev firma enam ei pea meie katusealust liiga väikeseks tööks ja jõuab mingisugunegi soojustus ka meie lagede peale. Praegu on seal ainult tolmuks pudenenud mälestus kunagisest sambla- ja saepurukihist. Sellepärast meil tubades soe ei püsigi. 40% soojakadudest pidi läbi lae minema, meil ilmselt rohkemgi. Poisil oli küll hiilgav plaan, et äkki vahetaks 1936.aastast pärineva plekk-katuse üldse välja koos katuse soojustamise ja kõrgemaks tõstmisega, aga mu käsi ei tõuse täiesti tervet katust lammutama ja ausalt öeldes ei mahu nii suur kulutus ka mu eelarvesse.
7. Killustikku on vaja 3-4 koormat, siis saab vist teedetegemisega lõpuks ühele poole.

Ja nüüd vist aitab. Üheks aastaks rohkem kui küll, seda enam, et omal jõudu napib, inimtegureid on majas paraku ainult kolm, üks terve ja kaks poolikut. Päris terve on ainult poiss, mina üle viie kilo tõsta ei tohi (kuigi ümardan seda pidevalt kümnele), õel on ühes käes närvipõletik ja puukborrelioos diagnoositi tal takkajärele kah veel, täielik laatsaret.

6 kommentaari:

  1. Igal juhul õnnitlen, et Sinu med. uuringu vastused ilusad on olnud. Ära siis töödega end üle ka koorma. Pane mingi pidutsemisepunkt ka ikka plaanidesse! Ja küll õde terveks saab, hoidku oma käpad soojas ja võtku tabletti!

    VastaKustuta
  2. Rõõmustan samuti, et asjad tervisega korras on, ei tule sealt raku-uuringult ka nii suurte ja optimistlike plaanidega inimesele midagi hullu.

    Ainult- Sa ära ütle, et Sa ei tohi või ei saa mõnd asja teha. Sa mõtle hoopis sedasi, et Sa ei taha neid asju ise teha. Ja miks ka mitte, kui seda tööd võivad teha inimesed, kes ei oska seda, mida Sina.

    Üks koht pani mind mõtlema- miks Sul on põrandakütte peal puitpõrand. Puu juhib halvasti soojust- st. kütad ilmaaegu. Mul on kõigi põrandakütete peal keraamilised plaadid, esikus ka. Hooldus on ju ka äärmiselt lihtne. Kas selle puitpõranda asendamine oleks väga suur ettevõtmine. Kui Sa iga paari aasta tagant pead neid koerakindlaid katteid vahetama, on lõpptulemus veel töömahukam ja kallim kui esiku puitpõranda asendamine.

    VastaKustuta
  3. See esiku põrand oli üldse üks suur ämber. Kunagi tahaks sellest maja restaureerimisest pikemalt kirjutada, et miks ja kuidas. Võib-olla on tõesti mõistlikum see kümmekond ruutmeetrit täiega uuesti teha.

    VastaKustuta
  4. Ma arvan, et Sa ei kaota midagi, kui selle põranda uuesti lased teha, sest kivi akumuleerib ka soojust. Kui meil elekter pikalt ära oli, siis põrandad olid veel paar päeva soojad ja nad on meil ainult miinimumkütte peal. Egas koeraküüned üksi põrandat lõhu- kõige suurem põrandate surm on liiv- ja seda tuleb ju ikka jalanõudega sisse, ole sa nii hoolas kui tahad.

    VastaKustuta
  5. Rõõm lugeda, et uuringutulemused head!
    Aga sellistest uhketest plaanidest lugedes häbenen mina end küll maapõhja.

    VastaKustuta
  6. ma paneks sinna ka kivi (kas looduskivi v ker. plaadi, vahet pole). põmst saaks puitpõranda peale ka plaadi panna (spetssegudki olemas), aga ses osas on muhedikul õigus, et puit juhib halvasti soojust ja võibolla oleks targem puitpõrand üles võtta. põmst pole keeruline - lauad üles ja siis juba edasi - kas valada betoon v panna kergkruusaga ja peale põrandakips, vahedesse küte vmt

    VastaKustuta