30. september 2015

Viimane septembrine

Neli kolmapäeva olen olnud pidanud pikalt haiglas veetma, õnneks tänasega sai see ravi läbi, igapäevane Tallinna-vahet kütmine jätkub veel mõnda aega, aga ma olen sellega juba harjunud. Hommikud on jahedad ja sügisesed, mõnel pool olla öökülmagi olnud, aga meil oli akna taga päikesetõusu ajal kaheksa kraadi ja mu tiibetlane ja pooltiibetlane tegid mõlemad hommikusi päikesekummardusi. Mõnikord on täiesti kummaline, mismoodi need ürgkoerad käituvad, päikese tõustes istuvad üksteise kõrval, vaatavad taevasse ja teevad mingeid imelikke noogutusi. Pildile ma seda rituaali saanud pole, tavaliselt olen ise alles hommikumantlis ja kunagi pole fotokat käepärast, kui peale satun.
Viimasest septembripäevast tegin pilt pealelõunal koju jõudes, pikalt pehmel maal ringi komberdada jalg ei lase (kuigi paraneb), aga midagi ikka.
Õitsejatest ei saa ma kuidagi tabatud vesikanepeid, nende struktuurne ilu on reaalses elus palju-palju ilusam.

Esimest õit avab täidisõieline puishortensia Hayes Starburst. 2005.aastal Alabamas Hayes Jacksoni aiast leitud sport. Selle hortensia kohta lisainfot otsides pidin toolilt maha kukkuma, kui USA hindu nägin, ma enda omad müüsin ikka suisa ilma rahata ära, pole ime, et kahe nädalaga otsas olid.
Hilja sai istutatud ja vahepeal jäi liiga valge virgiinia tonditupiku varju, mis tal sõna otseses mõttes otsas lamas. Paar nädalat tagasi sai tonditupik välja kaevatud ja topitud suuremalt jaolt pottidesse, osa ka teise kohta. Kui ta end ka seal pikali viskab, läheb üldse välja. Samamoodi lamandub ka kirjuleheline variegata, nii et tonditupikud pole vist selle koha vaimu maitse. Ja veel üks asi, mida ma kuidagi püsti ei saa ja mis kuidagi laieneda ei taha, on spargel. Hiiumaal Tapio juures nägin nii ilusat sparglipõõsast, et läksin kadedusest mürkroheliseks, minu oma kasvatab igal aastal 3-4 kõrt ja viskab need ka pikali. Peaks vist teda ähvardama, et kui ta samas vaimus jätkab, söön ma ta ära, siiani pole seda paari kasvu raatsinud :)
Sügiselemmikute hulka kuulub ka Deia aiast pärit ülane, vist hubei. Püsib, aga laieneb vägaväga aeglaselt.
Dammeri tuhkpuu püsib nii umbrohuvabana tänu sellele, et tegelikult lamab kivi peal. Lihtsalt suurt lapikut kivi pole enam näha. Meelega sai niimoodi istutatud, muidu need roomavad põõsad on nuhtlus, naat ja lemmalts kasvavad läbi ja rohida on jama.

Selline aga näeb kahjuks välja poolteist kuud rohimata kruusatee, mille all on kaks kihti tekstiili ja peal ca 10 cm killustikku. Sel sügisel tänu jalajamale minust ilmselt rohijat enam pole.
Humal on muutunud tõeliseks probleemiks. Taas üks taim, mille puhul algul mõtled, kuidas teda saada ja mõne aasta pärast ainult, kuidas temast ometi lahti saada. Paar aastat tagasi proovisin osa  välja kaevata, no ei hakanud jõud nendele hiidjuurikatele peale. Ja sügiseti muutub see tegelane eriti metsikuks.
Teine samasugune peletis on harilik füüsal, aga seda on siiski saanud kärutäite kaupa komposti kiskuda, risoomid pole vähemalt sügaval.
Nendega võrreldes on vooljas pargitatar end seni suhteliselt viisakalt ülal pidades ja õitsedes on ta ikka hullult ilus.
Puhkenurgas hakkab viinamari Zilga lõpuks ometi värvi võtma, kas ka  valmis saab, on iseasi. Natuke ka oma viga, sest liigne lehemass jäi eemaldamata, lihtsalt ei tulnud õigel ajal meelde. Marju on muidu palju.

Ilus aeg on.  Eriti, kui päikest on. Mihklipäev oli päikeseline ja soe, see peaks pikka sooja sügist tähendama. Mulle meeldib.



9 kommentaari:

  1. Pikka ja sooja sügist näitavad muudki märgid, kellele ei meeldiks :D

    VastaKustuta
  2. Kas sa kunagi ei kasutanud killustikkatte rohimiseks mingit leegimasinat (sry, ei tule see õige nimi meelde), kas see ei õigusta end? Huvitab, sest mulgi ju kruusapinda ja küll seegi hakkab otsast umbrohtuma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kasutasin küll, peangi minema gaasi hankima, aga nii lopsaka umbrohu puhul see hästi enam ei toimi, gaasi ja aega kulub kole palju. Peaks varem jaole saama, aga ma olen olnud tõsises ajahädas.

      Kustuta
  3. Jah, ilus soe sügis. Suvised lillied veel õitsevad täitsa rahulikult.

    VastaKustuta
  4. Ilus on küll, aga tänane päris tugev põhjatuul on väga külm. Õnneks need tuuled tulevad ja lähevad, aga sooja peaks päris pikalt jaguma.
    Põletusrohimine võtab aega, aga seda saab vähemalt seistes või isegi istudes teha.

    VastaKustuta
  5. huvitavad tonditupikud sul:) minu omad seisavad püsti nagu tikud-takud :) Polegi lamavat versiooni näinud. Humalat olen proovinud oma võpsikusse tuua, aga ei edene. Mulle meeldib tema käbide lõhn, lapsepõlve värk :)

    Puishortensia on ilus, ehh, ma parem ei süvene, sest muidu ... :)

    VastaKustuta
  6. Hortensia on superõiega! Humal kodunes ka alles kolmandal korral, aga kui nii metsikuks kisub, äkki pean ka teda pisut ahistama kuni pole ülekäte läinud

    VastaKustuta
  7. Topeltõieline hortensia on väga ilus. Ma ikka kahte aedhortensiat proovin kasvatada kuigi mul on vastupidised tingimused nende soovidele. Oma suurelehised saatsin ema juurde ära . Lahe oli vaadata kuidas nad selle üle rõõmustasid, paari kuuga olid põõsad kaks korda suuremaks kasvanud kui nad minu juures kunagi olid ja sättisid ennast kohe õitsema ka.

    VastaKustuta