24. oktoober 2014

Pikad laisad hommikud

Nädala kolm esimest päeva kulusid tiheda ringisebimise tähe all, asjaajamised, koolitus, töö. Seda mõnusam on juba teist hommikut järjest lihtsalt laisalt võtta, Ma olen hea meelega nõus tööd tegema, aga kellast kellani töölkäimist küll tagasi ei igatse. Mõte sellele, et aastaid pidin tõusma kell kuus, sõitma suvaliste teeoludega ja tihtilugu kottpimedas 60 kilomeetrit tööle ja tagasi, hiljem lühenes see küll poole võrra, ajab siiamaani külmavärinad peale. Pole midagi imestada, et ma pole siiamaani oma unevaegust täielikult välja maganud.
Tegelikult ei taha ma üldse enam pimedas sõita, no ei näe, täielik kanapimedus. Teisipäeva hilisõhtul koolituselt tulles tabas mind autoroolis selline paanikahoog, et tõmbasin tee äärde ja istusin vist oma kümme minutit, püüdes sügavalt hingata ja ennast kuidagi koguda. No ei saa sõita, kui ei näe, kõik sulab silme ees kokku. Paraku päriselt pimedas sõitmist vältida ei saa, mõni asi lihtsalt lõpeb nii hilja. Aga õnneks saab väga palju asju tänapäeval kaugtöö kaudu ära teha.
No ja üleüldse peab aeg-ajalt passi vaatama. Nõukaajal oleks saanud pooleteise kuu pärast pensionile jääda. Vaim võib ju end kahekümneviiesena tunda, aga kesta amortisatsioon annab tunda. Tuleb olla tänulik sellegi eest, et enamike apteegis müüdavate potsikute ja karpide vastu huvi tundma ei pea.
Kuna ma eile õhtul ei kütnud, kraadiklaas näitas 21 kraadi, oli hommikuks sellest elutoas alles jäänud 14. Ei hakka see lobudik iialgi sooja pidama, ei hakka. Jääb üle ainult kütta, kütta ja kütta, puid õnneks on. Küdeva kamina ees kohvi juua teadmisega, et kuhugi pole kiire, on omaette mõnus tunne.
Nokitsema peaks. Põrandaliistud hankima, ja ära panema, see töö jäi juba mitu aastat tagasi pooleli. Elutoa laes on hallituselaik, millega ma midagi pihta hakata ei oska. Rohkem maju ma oma elus enam ei ehita, raha poleks ja ega ei viitsiks ka. Tuleb olemasolevaga hakkama saada.
Ilmad on karged ja päikeselised, aga üldiselt eelistan ma seda ilu läbi akna imetleda. Natuke käin ikka ka värsket õhku hingamas. Eile treenisin kilomeetri jagu kutsikat rihma otsas käima, olengi sellega natuke molutama jäänud, õnneks õpib ta kiiresti. Koristasin kuuri, tegin autole ruumi. Täna ootab ees suurem puudetassimine ja võib-olla peaks natuke pilti tegema. Kuigi midagi pole parata, närtsinud ja surevate taimede ilu jääb mulle paraku kaugeks.

11 kommentaari:

  1. Esiteks, kas ja mis ütlevad silmaarstid, tänapäeval on suured võimalused, erinevad prillid jne, midagi peaks ju teha saama. Teiseks pole võimalik, et maja ei saa rohkem sooja pidama, räägi kõigiga, kes ette jäävad, kusagilt tuleb see vajalik nõuanne kindlasti ja kolmandaks meie korpus on reetur aga mõnusaid kargeid tubaseid hommikuid oskan minagi hinnata :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kanapimeduse vastu pole ravi ega prille, kahjuks. Mul on see kogu aeg olnud, lihtsalt vanemaks saades läheb hullemaks. Mis majasse puutub, siis nõuannetest on väga vähe tolku, kui pole raha ega tegijaid. Tuleb leppida ja kohaneda ning tunda rõõmu sellest, mis hästi on.

      Kustuta
  2. Kui on puid ja aega, on väga mõnus põleva kamina paistel lugeda või netitada, käsitööst rääkimata. Ilma kaminata oleks elu väga kurb!
    Jaheduse vastu aitavad ka väga hästi koeravillased sokid ja muidugi naftast valmistatud fliis. Kui jahe hakkab, fliis ümber ja kogu oma kehasoojus annab sooja. Magada aga ongi jahedas toas parem.

    VastaKustuta
  3. Hea kui saad siis neid hommikuid niimoodi võtta ja end veidi hellitada. Tegemisi nagu lugeda võib, sul ju kogu aeg jätkub. Ja maja suhtes, muidugi kõik kapitaalsed muutused on materiaalselt kurnavad ja ehk võimatud, aga kui natukenegi midagi muuta saab...

    VastaKustuta
  4. Ka mina ei kujuta ette, et peaksin kellast kellani tööl käima ja vastutama igasugu asjade eest.
    Proovi mustikatablette, mul tekkis pimedas sõitmisel ka mingi imelik virvendus, eks arvuti aitas sellele kaasa, juba kuu pärast olin unustanud, et sõita tuleb vaid valgel ajal

    VastaKustuta
  5. Mina kah ei salli seda pimedas sõitmist... väkk, väkk. Liiatigi meil siin metsade vahel uhavad ju loomad pidevalt üle tee.

    VastaKustuta
  6. See on ju hea,kui inimene tunneb,millisteks tegudeks ta veel valmis on ja mida enam ei püüdle.Meie vanus ja tervis on just selline,nagu on.Muidugi oleme tunduvalt nooremad,kui meieealised 30 aastat tagasi.Siiski jätab vanus oma jälje.55-aastaselt oli veel üsna paljuks hakkamist.Nüüd olen 5 päeva pärast täieõiguslik vanaduspensionär,olen seda väga pikisilmi aastaid,kuid ja päevi lugedes oodanud.Aeg-ajalt on kogu energia olnud täiesti otsas.Arvan,et nüüd saabuv kindlusetunne annab ka meelerahu. Paljud minu tuttavad ei taha enam pimedas sõita,just nägemise pärast.Mõni neist 60,mõni alles 40 aastane.Ma ei usu nende "toidulisandite"erilisse jõusse.Mis ei tähenda,et ei peaks neid kasutama.Ja Teid pean ma väga targaks inimeseks,kindlasti teate,mida enda kehale anda.
    Jõudu ja soojust!Talvel saab hakkama,kui on soe saun ja pesuruum.

    VastaKustuta
  7. Elus tuli on üks parimaid meeleoluloojaid. Kui aega ja puid jagub, siis on kõik päris hästi!

    VastaKustuta
  8. Kui maja kiiresti jahtub, siis on normaalne tuulutus (nagu meilgi:). Järelikult on hallituse tekkel muu põhjus. Kas kuskilt võib vihmavesi läbi tilkuda? Meil oli näiteks korstna kõrval niisugune leke, mis ilmnes ainult teatava ilmakaare tuulega pluss vihm. Mitu aastat ei saanud aru, kus see koht on kust läbi tuleb. Võta vihmaga ette üks pööningukülastus. Kui ei olegi see põhjuseks, siis saab selle vähemalt välistada ja edasi mõelda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pööningut mul ei ole, aga ma umbes aiman, kust vett sisse tuleb. Paraku ei tule see ju kunagi meelde suvel, kui oleks kedagi võimalik silikoonituubiga katusele saata, Ise ma sinna ei roni, kardan kõrgust ;)

      Kustuta
  9. Arvan, et probleem praegu teisel korrusel, kus talvel kütet pole, sellest ka niiskus ja hallitus...

    VastaKustuta