7. oktoober 2013

Aiahooaja lõpp

Terve nädalavahetuse möllasin müügitaimedega, laupäeva õhtust tuli appi ka vabatahtlik Lepatriinu. Lõpetasime pühapäeva õhtul hämaras, kui Lepatriinu taskulambi valgel veel kuuri vintskapilaua kruvisid keeras. Maamajapidamises kukub ikka aeg-ajalt midagi küljest ära.
Tassisin talvituma üle 150 hortensia ja sadakond roosipotti. Kinni veel ei mullanud, lehed kõigel alles küljes. Meil pole ainsatki öökülma olnud.
Tubli Lepatriinu tegi valmis uued müügiplatsikastid, kuhu sai püsikud plastkastidest talvituma panna.

Enamus kangast sai kokku keritud, muidu mängib sellega tuul. Ja kevadel algab kõik otsast peale.

Kuigi järjest enam painab mind mõte, et miks ma üldse sellega tegelen. Tööd on meeletult ja ülejõukäivalt palju, samas sellist tulu, millega kedagi appi palgata, ei ole. Veel enam, üldse mingit tulu pole. Isegi teiste projektide tulu sööb taimekasvatus ära ja ma ei imesta üldse, et isegi Hansaplant kavatseb omatoodangut tõsiselt kokku tõmmata.
Kahjum ei tule mitte sellest, et ei oskaks majandada, vaid ma ei osanud hinnakujundusel arvestada väljaminevate taimede ja valede sortidega. Ja oi kui palju neid on. Algul pidasin põhjuseks omaenda oskamatust - suve jooksul teistega suheldes selgus, et kõigil on sama jama.
Ja kui soomlased on nõus väljaläinud pojengid asendama, siis Schetelig kehitab õlgu ja ütleb, et ega kõik ei õnnestugi.
Nii et taimekasvatusest ei ela siin riigis mitte keegi. Kes teeb haljastust (mida ma oma puude tõttu teha ei saakski), kes mingeid muid projekte. Kellel on heapalgaline abikaasa.
Hobist ei ole ka nagu juttu, mulle meeldib taimi hankida ja potistada, aga kõik edasine nagu pottidega tegelemine, rohimine, lõikamine, laadad jne. on pigem tüütu ja ebameeldiv. Sellega meeldis tegeleda M-l. Keda paraku enam ei ole.
Elame-näeme. Kevadel jätkan nagunii, sest mida muud ma selle talvituma pandud taimedemassiga ikka teen.
Peale selle luusin nagu hunt taimemüüjate kodulehtedel ja luuran uusi taimi.
Aiaäri on diagnoos, mitte äri :(.
Scheteligist õnnestus superhea hooajalõpuhinnaga osta tilkkastmissüsteemid, keda huvitab, vaadaku nende e-poodi. Nii et vähemalt järgmisel aastal pole ehk vaja enam voolikute otsas ketis olla.
Ja nii ebanormaalselt põuast suve ehk ka enam ei tule. Meil kestab põud praktiliselt siiamaani, eile öösel natuke sadas.
Täna tegelesin tühikargamisega. Keila Stokker murutraktorit remonti ei võtnud, nemad selle margiga ei tegele. Pank ei võtnud makseterminali tagasi, sest nende IT-süsteemid ei töötanud. Hea, et toidupoest süüa anti, muidu oleks täielik tühisõit olnud.
Enne hämaraksminekut jalutasin natuke oma aias, mis sel aastal on ajapuudusel olnud kannatajarollis ja näeb väheke metsik välja.



Välitööd pole veel kaugeltki lõppenud, tegeleda tuleb veel pojengidega, Jäägid üle vaadata, pealsed maha ja talvitama. Päris suur töö, õnneks saab seda vajadusel jupitada.
Kuigi uued tellimused tuleb teha juba 15.oktoobriks ja sinna aega nagu väga enam polegi.
Vahepeal tuleb seda tööd ka teha, mille eest saadud palk aitab arveid maksta ja süüa osta.

8 kommentaari:

  1. Mnjaa, tunduvalt kergem on taimemüügis ostja pool olla. Tööd on sul hullusti.
    Kui sii välitööd ka ühele poole saavad, siis on ehk hingetõmbeaeg.
    Mina kuulun ka nende hulka, kes selle suvest just ei vaimustunud. Praegugi on maa kuiv ja ma ei tea kuidas tänavu istutatud puud talvituvad. Loodame parimat

    VastaKustuta
  2. Ka meil on maa kuiv ja vesi esineb udu kujul.
    Meil on pisike ja vaesevõitu (mõnest kyljest vaadates ikka päris õhtal) riigike ning millegi käimajooksmiseks peab tõesti mitut rauda tules hoidma ja soovitavalt omama abikaasat, kes on nõus su elementaarseid vajadusi katma. Sinu töötahe ja ettevõtmised töötavad eeskujuna. Soovin Sulle head aia-aasta lõppu ja loodetavaid arenguid uueks aiaäriaastaks.

    VastaKustuta
  3. Nii hull su aed ikka pole kui minu oma :D mul ainult ummurohi ongi: naadid ja orasheinad ... aga külalised kiidavad, et vaat kui lahe metsik, nagu dzungel :D Mina siis kiidan takka, et jah, ma sellist taotlesingi meelega ...

    VastaKustuta
  4. Oeh, Sa oled ju nii tubli! Tead SA ikka seda??!
    Mina imetlen siiralt Su südikust ja kui Sa mulle lähemal oleksid, siis pakuks end praktikandiks (Õppimisel nkn vaja).
    Eks alguses ilmselt ongi raske, saati saatuse sammud. Aga eks pead ise otsuse tegema, mis on Sinule hea ja õige. Ilusat hooaja-lõpetamist ja hingetõmbeajal kosuta ennast millegagi, mida naudid. Uuel kevadel sügeled taas samale rindele.

    VastaKustuta
  5. Need talvituskastid on ju peaaegu nagu peenrad, taimed peaksid küll ilusasti üle talve elama. Piltidel näeb su aed kena ja värvirõõmus välja. Ma pole veel seda maininud, et suvisel aiakülastuspäeval keset suurt põuda jättis poolkuivanud tiigi tagakülje kõrreliste sektsioon väga efektse mulje. Kõik puhmad uhkelt eraldiseisvad nagu näitusel. Ilusat värviliste päevade jätku!

    VastaKustuta
  6. Aed on Sul ilus nagu alati, rõõmus ja värviline.
    Ja taimede talvituskastid teenivad Sind palju aastaid. Kui Sa rääkisid pottide maasse kaevamisest, kas siis lähikonnas mõnd adrameest polnud, kes oleks kuskile mõne kraavikese sisse tõmmanud.
    On meil ikka ka kohti, kes elavad taimeärinduses hästi, aga nad on leidnud oma niši ja kaua vaeva näinud populaarseks muutumisel. Ma mäletan väga hästi, milline nägi nt Järvselja valik välja mitte väga ammu tagasi.
    Meil on häda selles, et enamus müüjaist võtab taimed ühest ja samast kohast, valik on igav, tegemist on pigem laiatarbekaubaga. Jah ka seda peab vist hulgas olema, aga kui tahta midagi põnevat, siis meie puukoolidest leiab sääraseid taimi haruharva. Ja ma ei usu hästi, et sel haruldasel poleks turgu. Kui vaadata, milline järjekord on alati ühe läti müüja juures, siis....Kui pole pakkumist, ei osata ka tahta. Nii, et see on üks keeruline ettevõtmine. Aga üksi on mu meelest küll võimatu või vähemalt väga raske üht puukooli/aiandit üles ehitada ja pidada, sest korraga mitmes kohas olla ei saa ja ka rasket füüsilist tööd on hiigla palju.

    VastaKustuta
  7. Aed on Sul uhketes sügisvärvides! Oled tubli-väga tubli oma ettevõtmistes,kuigi oled pidanud raskeid aegu üle elama.Jõudu sulle edaspidiseks oma ettevõtmistes ja loodan ikka uusi haruldasi taimi Sinu müüginimekirjast leida.Põnevusega juba ootan uut hooaega!

    VastaKustuta
  8. Soovin Sulle jaksu ja jõudu! Tea, et oled paljudele algajatele suureks eeskujuks. ;)

    VastaKustuta