25. juuni 2013

Maasikamuinasjutt

Ühes külas mere ääres seitsme maa ja mere taga elas kunagi üks väike tüdruk, kellel oli oma salajane maasikavälu. Kodunt päris kaugel, vana militaarse kraavi ääres, lehmade poolt madalaks söödud pervel kasvas sadu maasikaid, kes rõõmsalt päikese poole naeratades mahlakaks ja punaseks sirgusid ja heal meelel osa oma vilju kinkisid tüdrukule, kes neid ikka vaatamas käis ja mõnikord tundideks nõlvale unistama-unelema jäi.
Aeg aga läks ja kõik muutus. Rannakarjamaadelt kadusid lehmad ja asemele hakkas kasvama padrik. Teisel pool kraavi löödi maasse uusasunduse koppade lõuad. Tüdruk ei tulnud enam.
Maasikad otsustasid, et aitab jamast, läheme siit minema. Enne kui lepavõsa lämmatab ja malts matab. Hakkasidki lääne poole minema. Kuna aga neil olid väga lühikesed juured ja seemneidki ei jõutud väga kaugele pillutada, võttis see minemine ikka väga kaua aega, mitmeid põlvkondi ja lausa aastakümneid.
Ühel kevadel aga avastasid metsmaasikad end olevat tärganud künkal, kus oli küll kivine, aga palju päikest. Kui nad oma esimesi õisi arglikult päikese poole küünitasid, avastasid nad oma ehmatuseks ja suureks rõõmuks tüdruku, kellest küll vahepeal oli küpses eas naine saanud. Tere tulemast koju, sosistas naine, ja õnnelikud metsmaasikad küpsetasid oma esimesed viljad talle juba jaanipäevaks valmis.

***
Sellise loo rääkisid mulle eile sel aastal ootamatult terrassi ümbritsenud metsmaasikad, kui nende vilju korjasin. Ikka üks suhu ja teine karpi. Nii nagu lapsepõlves. Karbi sai endale keemiaravist toibuv vennanaine, kes arvas, et pole eales varem nii maitsvaid maasikaid saanud.

8 kommentaari:

  1. Jah, kui hakkad KOHA eest hoolitsema, muutub alustaimestik tundmatuseni ja võib siis oma elust palju jutte pajatada.
    Vennanaisele kiiret taastumist ja paranemist

    VastaKustuta
  2. Tore, et maasikad koju tulid!
    Mul on aga kogemus, et ega nad väga nutikad pole - eelmisel aastal ronisid kiluustikteerajale, sealt me hüppame üle, aga sel aastal haare laiem - tulevad juba servast parkimisplatsi vallutama...

    VastaKustuta
  3. Väga armas lugu. Ja kõige maitsvamad marjad üldse. Mul ka peenras paar metsmaasikaruutmeetrit, tänavu on eriti lopsakas kasvandus. Kevadel ja ka hiljem tirin umbrohtusid pisut vähemaks, kuid nad ise on ka päris tublid , eriti naaberalade vallutamises.

    VastaKustuta
  4. Hea lugu ja metsmaasikas = lapsepõlv ja neid kummarduks korjama ka üheksakümnendates (kui ihu lubab) :)

    VastaKustuta
  5. Meil maja taga põllul üks nukk ka punetas ja mis vägevam, mammud olid nii küpsed, et allatuult oli kõik maasikalõhna täis, mmmmmmmmõnus!
    Mul on aga lapsepõlvest hoopis selline mälestus, et sõnajala lõhnaga tuleb kohe metsmaasikameenutus. Nimelt vanaonu maja taga olid suured sõnajalapuhmad ja nende vahel metsmaasikad.

    VastaKustuta
  6. Ilus looke! Minul valluasid nad ühe peenra-ala, mida muuhulgas vallutab ka naat. Sel kevadel sündis otsus, et selle kohapealt pean mina oma taimed ära kolima, et loodus saaks oma tööd jätkata. Vaikselt kolin ja söön maasikaid :) Ja tundub et neile siin meeldib- muudkui haare suureneb, vasrti ei saa ma üht osa aiast enam üldse niita- kevadel lõhnav kannike (isetulija), siis nurmenukk (isetulija), kobarhüantsindi? väli, siis metsmaasikas. Laseks neil olla,siis ilmselt kasvaksid siin vaarikad ka. Vennanaisele kiiret paranemist!

    VastaKustuta
  7. ilus ja hea.

    ja kiiret kosumist vennanaisele.

    VastaKustuta