7. september 2012

...ja veel hortensiaid

Hortensiad tunduvad olevat nagu roosidki, kui korra nende lõksu langed, siis enam lahti ei saa. Hortese 50% allahindlus sundis sinna teisipäeval sisse pöörama ja kuigi suuremale osadele hortensiatest allahindlust ei olnud (no mis sa nendest viimastest eksemplaridest ikka alla hindad...), sai enda ja Muhediku soovidest käru niivõrd täis, et kohalikud töötajad hüppasid appi käru kassasse toimetama. Auto sai ka üsna täis, sest põõsad olid ilusad suured ja tagavaatepeegliga polnud õhtuni midagi pihta hakata. Minu noos siis:
Aedhortensia (hydrangea paniculata) Magical Fire
 Aedhortensia Last Post

Aedhortensiad Unique ja White Lady olid juba õitsemise lõpetanud (potis juhtub see kiiremini). samuti puishortensia Pink Pincushion. Neid saab pildistada ehk järgmisel aastal.

Kolmapäeval aga sain Muhediku käest vihje, et Garden.ee müüb ka hortensiaid, muu hulgas meil talvekindlaid suurelehiseid. Pool tundi peale vihje saamist oli tellimus tehtud ja täna läksin oma kaunitaridele järgi, jälle auto täis....
Suurelehine hortensia (hydrangea macrophylla) Zorro

Suurelehine hortensia Forever&Ever Peppermint

Suurelehine hortensia Blue Tit (õige peaks tegelikult olema Blue Titmouse ehk Blaumeise)
 
suurelehine hortensia Green Shadow ei õitsenud, aga on nii eriline, et ma ei pidanud vastu kiusatusele netist pilti laenata:




Suurim segadus on aga tegelikult laialehise hortensiaga, mida müüdi You&Me Together nime all. Põõsas ei õitse, nii et määrata on võimatu. Paraku aga näitavad tootjate andmebaasid www.forever-ever.eu ja www.youandme-hydrangea.com, et sellenimelist hortensiat ei ole. On näiteks You&Me Forever või Forever&Ever Together. Legaalse paljundusega pole ka paraku tegemist, sest nagu Muhedik oma blogis hiljuti mainis, peavad nende seeriate potid olema vastavad. Seda kinnitas ka Forever&Ever Euroopa esindus, kellega täna õhtul suhtlema juhtusin. Eesti maaletoojat ma patuseks ei pea, tema müüb heas usus edasi. Loodame parimat, et sort on vähemalt üks neist.
Lisaks sain kauaigatsetud kanada juudapuu ja saamata jäi veel aedhortensia Mega Mindy, mida hetkel lihtsalt ei leitud, aga lubati hiljem anda.
Nii et kui aiajumal ilma annab, läheb jälle istutamiseks...

6 kommentaari:

  1. No ma tean, mida Sa nüüd tunned:D Eks ma silitan enda omi järgmisel nädalal.

    Tead, sellist liiki nagu laialehine hortensia pole üldse olemas, jutt käib ju ikka suurelehisest. No kui see segadus õitsema läheb, siis määramine pole raske, Foreveri seeria oma on täidisõieline. Peaasi, et potti poleks topitud mingit külmaõrna sorti, neid ju on rohkem kui külmakindlaid.

    VastaKustuta
  2. Jaaaa, hortensiad on head, kui nad ikka on külmakindlad :P mina imetlema nende ilu aga väga skeptiline olema
    Mulle meeldib, et ta on kevadest alates juba pilkupüüdev ja ilus puhmAS. Ilma õitetagi ilus
    A mulle meeldib see Blue Tit, õitevärvi pärast muidugi.

    VastaKustuta
  3. garden.ee kodulehel on suurelehise hortensia Blue Tit'i kohta öldud, et talveks tuleks kas katta või jahedatesse sisetingimustesse viia. Kuidas toimid? Kindlasti anna teada, kuidas sinu hortenisiad esimese talve üle elasid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kavatsen välja jätta, võib-olla tõmban siiski esimesel aastal pakasekanga peale. Kui mul tulbipuu ja mooruspuu vastu peavad, peaks ka 6.tsooni hortensia hakkama saama.

      Kustuta
  4. Täitsa nõus, et Blue Tit on Blaumeise ja You and Me nimega on segadus. You and Me Together on veebis mitmel pool just sellisena üleval, tegelikult peaks olema tegu siiski Forever and Ever Together versiooniga. Ise õisi ei ole näinud, võtsime samuti esimest aastat sisse ja kõik on müügis ära läinud. Otsin ja kontrollin palju asju ise üle, kuid kõike ei jõua oma paljude tegevuste kõrvalt. Tulen puhkuselt tagasi ja tegelen asjaga tõsisemalt. Kuna meie partner välismaal on hea ja usaldatav ning väga rahvusvaheline, siis kahtlen, et nad salapaljundamisega tegelevad. Pigem on asi nii, et palju taimi läheb puukoolidele ja edasimüüjatele noortaimedena ja pottideta, mis ise potistatakse. Samuti on mitmed taimed, mis lähevad lõppmüüki oma müügihekeks juba olemasolevatest pottidest välja kasvanud ja tuleb suurematesse ümber potistada. Nii teeme meiegi, kes me oleme ametlikud Kordese rooside edasimüüjad. Müügipott 2L ilusate siltide ja logodega on suvel juba ilmselgelt väike ja edasi lähevad nad 4-6L pottidesse, et terveks ja tugevaks seal edasi kasvada.

    Hydrangea macrophylla ehk suurelehine hortensia on meil selline piiripealne, tahab saada õigeid tingmusi, et hästi vastu pidada ilma, et teda kaetaks või sisse viidaks. Mul endal kasvab Blue Wave alates 2006-st Tallinnas soojas päikselises nurgas ilma igasuguse katmise ja muldamiseta ja igal aastal kosub ning laiutab ikka rohkem. Õitseb ka, kuid pigem roosana, sest naturaalset happelist mulda talle pakkuda ei ole ja väetada spets siniseõieliste väetisega ei ole ka kunagi jõudnud. Ilus roosanagi. Kuid neile, kes ikka siniseid õisi tahavad, andke kindlasti seda siniseõieliste väetist, sest lihtsalt happelisest pinnasest tihti ei piisa.

    tervitustega Horvaatiast,
    Merilen / Garden.ee

    VastaKustuta