16. september 2012

Aiamisi ja saiamisi

 Laupäeva hommikul viisid kõigi aiagurmaanide teed Võhma ja au Võhma Kanarbikule, kes juba kolmandat aastat sellist toredat üritust korraldab. Loomulikult kaasnes sellega palju kallistusi ja kohtumisi armsate inimestega.Lehvivas keebis ja pikakskasvanud juustega M näeb välja nagu kusagil mõõga-mantli filmist väljakukkunu :)
Keegi eile Võhmas küsis, kui suured on hortensiate õisikud. Tikutoos üldtuntud võrdlusobjektina oli piisavalt kerge, et õisikutel püsida neid vigastamata. Puishortensia Annabelle
Aedhortensia Limelight

 Aedhortensia Vanilla Fraise
 Kuivõrd Võhmast sai edasi mindud veel Muhedike juurde, seal ma põhimõtteliselt fotokat välja ei võtnud, sest valgus oli liiga halb, jõudsin koju kell kaks öösel. Otse loomulikult olin hommikul nagu zombi, no ei istu mulle see öösiti ringihulkumine. Molutasin ja tukkusin pea keskpäevani, siis aga tuli eilsetest positiivsetest elamustest saadud energialaks tagasi. Istutasin maha kõik Võhmast hamsterdatu, viimase puishortensia sel aastal Mega Mindy, neli sorti nartsisse ja veel paar ripakil olevat potsikut ja jäi aega septembrikaunitaridest piltegi teha. Roosa krüsanteem, mille nimi on kahjuks kadunud, aga kes ühena vähestest meil uhkelt õitseb.
 Perovskia näeb pildil lahjavõitu välja, tegelikkuses on ta imeilus.
 Viltune kilpkonnalill
 Kirju jalakas
 Amuuri siidpöörise, selle keskel oleva hiiglase, ostsin mõned aastad tagasi Aiasõbrast. Võimaliku külmahellikune istutasin ta algul künka otsa, kus soojem, aga seal talle ei meeldinud,. kasvatas nii poolteist- kaks kõrt. Eelmisel kevadel tiigialaga alustades kolisin ta ringi, sest igasuguste siidpööriste parim koht on vee ääres. Nüüd on lubatud pea kolmemeetrine kõrgus pea käes, võrdluseks, eesolevad tutsakad on umbes poolemeetrised siberi iirised.
 Ameerika kermesmarja valmivad viljad lausa säravad päikeses
 Põõsasmaranatel on pidu
 Tulbipuu on end juba minust pikemaks kasvatanud, aga paraku need pungad. mida õiepungadeks pidasin, olid ikka lisalehtede pungad
 aga ärgu õitsegu, ka kahe käelaba suurused lehed on imeilusad
 Kolmeaastased püsikud hakkavad täiskõrgust saavutama, üle kahe meetri venitab end lõhislehine päevakübar. Aga ei taha omal jõul püsti seista.
 jasmiinipõõsa varjus soleerib kobarpea
 suvikud kasvavad meil põhiliselt ise paljunedes, ainult peiulilled on ette kasvatatud. Kuna selle koha peal on maa sees ilmatu kivimürakas ja selle peal vaid umbes 5cm mulda, püsikuid siia panna ei saa. Aga suvelilledele sellest piisab.
 Ja siis ma tegin üle tüki aja süüa. Viineripirukaid juba tegelikult reede õhtul. See on küll nii lihtne toit, et sellega peaks hakkama saama isegi üksi koju jäetud mees :D. Oluline on muidugi, et viinerid oleksid lihast, mitte tontteabmillest. Lehttainastes ma erilist vahet peale hinnavahe leidnud ei ole. Nipp on veel selles, et taignast tuleb lõigata umbes 2cm laiused ribad ja need ümber viineri keerutada, jääb õhulisem ja krõbedam. Plaaditäiest pirukatest oli mulle hommikuks pildistamiseks ja söömiseks jäetud kaks.
 Ning kuna M ahnitses Muhedike pirnupuu alt terve kotitäie pirne, olin ma sunnitud kooki tegema. Googeldasin retsepti, aga midagi ahvatlevat ei leidnud. Siis improviseerisin.
100 g võid
100 g tumedat šokolaadi (kasutasin Bitterit)
                    sulatada ja segada mikrolaineahjus
4 muna (kodustelt kanadelt) vahustada
2 dl suhkruga
munavahule lisada
2 dl jahu segatud 1,5 tl küpsetuspulbriga
lõpuks lisada või ja šokolaadi segu
silma järgi hinnates umbes pool tainast valada määritud plaadile
lisada ca 1 kg pirnitükke ja 1 peotäis jõhvikaid
kallata peale ülejäänud tainas.
Esialgne mulje oli, et kas pirne oleks pidanud olema vähem või tainast rohkem...aga tulemusel ponud vigagi ja katseisik M pistis hooga nahka kolmandiku kooki ja väitis, et väga hea on. Minu magusasoolikas pole täna kodus, ja karta on, et hommikuks pole kooki.

8 kommentaari:

  1. Mmmm, tahaks ka kooki. Peab ikka homme küpsetamise ette võtma. :o)

    VastaKustuta
  2. Väga isuäratavad pirukad ja kook võiks ka siin laual olla. Loodame, et mõne aasta pärast näitab tulbipuu ka oma eksootilisi õisi. Seniks las sügisõied näitavad veel oma pillerkaari. Aga need su vaigulilled on kangesti vana taluaialille lõhislehelise päevakübara nägu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi lõhislehine päevakübar. Mul tuleks keelata peale kella üheksat õhtul igasugune blogimine, küll on sõnad segamini, küll pildid...

      Kustuta
    2. Tänavune suvi on muidugi eriline oma vihmaküllusega, kuid põhimõtteliselt seisab lõhisleheline päevakübar püsti küll, kui saab piisavalt valgust, vähem sööki-jooki ja võimaluse laiutada suurema puhmana - nii paar meetrit läbimõõdus vähemalt. Võib kasvada hulk aega ilma hooleta, kuid lõpuks hakkab ikka puhma keskkoht hõredaks jääma, servadest aga muudkui laieneb. Soolotaimena pole tast suuremat asja jah.

      Kustuta
  3. No nädsa, pirne oleks pidanud rohkem olema, uuest koogist oleksid Sina ka osa saanud.
    Sellised pikad nägusad mehed nagu M, on jube head müüjad. Naisostjad kleepuvad kui herilased meepoti külge:D
    Meie lõpetasime samuti oma istutusmaratoni.

    VastaKustuta
  4. Õnneks on sügis veel soe ja õied saavad veel ennast näidata. Varsti on uued ja põnevad mustrid aeda tulemas- hallamustrid.

    VastaKustuta
  5. Tublid, kes ühele poole asjadega saanud, mul võtab veel aega, paraku.
    No kuidas te kõike seda suudate???

    VastaKustuta
  6. V6hma yritused on juba p2ris kuulsad:)
    Tulbipuu piltide eest t2nud, on ikka ilusake. Nyyd soovin seda oma aeda ka.
    Ja Sa oled nii usin oma ettev6tmistes, et kutsub j2rele tegema;)

    VastaKustuta