10. juuli 2012

Keep Calm and Pot On


Just sellise pealkirjaga raamatukese ostsin endale RHS müügiboksist. Väga vabas tõlkes võiks see pealkiri kõlada, et rahu sinuga (teiega) ja istuta aga edasi. Pealkiri on tegelikult modifikatsioon brittide II maailmasõjaaegsest plakatist "Keep Calm and Carry On", mis on kolmanda aastatuhande alguses taas väga populaarseks muutunud ja millest on tehtud sadu erinevaid hüüdlauseid. Raamatuke ise selline tüüpiline kingiraamat, näpuotsaga aiandusalaseid nõuandeid ja teise näpuotsaga aiandusalaseid tsitaate suurkujudelt. Just sealt leidsingi midagi muigamapanevat Michael Pollanilt, kirjanikult ja ajakirjanikult: "Parim aed on see, millega inimene väljendab iseeennast. Pole oluline, et bensiinijaama juhataja oleks õppimud aianduse põhitõdesid." Mnjah. kas juhtida bensiinijaama või muud... vahet ju pole.
Tänast pilvealust ilma aia üldvaadete pildistamiseks kasutades see mind muigama ajaski. Sest täiesti ilmselt on see värviline, natuke segane ja natuke metsik, samas mõnede korrapäraste joontega aed üsnagi minu enese nägu. Professionaalsest aiakujundusest on asi kaugel nagu Maa Linnuteest. Ja ma naudin seda täiega. Viimastel aastatel olen just vähemalt korra suve jooksul üritanud üldvaateid salvestada, nii on arengud kõige põnevamad vaadata.
Vaated idarõdult, algul põhja: 
 kirdesse
 itta
 kagusuunda
lõunasse
 lõunaloodesse
 loodesse





vaade läänepoolse, oma magamistoa aknast
tuleme trepist alla, uksest välja terrassile, otse ette lõunasse
 vasakule
 paremale
teeme tiiru ümber aiasüdame, mõni ala on noor, mõnes on lausa ruumi, mõni hakkab täiskasvanuna välja nägema:





Miks see peenar nii imeliku kujuga on, peab küsima M-lt. Mina ei saa küsida, oleme neljandat päeva tülis, sest meie ärilised arusaamad ei hambu. Ja kui M on vihane, on päevade kaupa ainult pilt, ei mingit heli.

 Idast läände
 Idast majale
Ja veel paar tsitaati sellest pisikesest raamatust:
"Võta oma paindlik labidas. See on Sinu pliiats.
Võta seemned ja istikud. Need on Sinu värvid."
William Mason, luuletaja ja aednik (1724-1797)
"Kogu aiandus on maalimine maastikule"
Alexander Pope, luuletaja (1688-1784)

10 kommentaari:

  1. No on Sul vast aega olnud, et säärane postmõistatus üles panna:)
    Vaatan Su pilte ja meenutan, milliseid vaatasin veel mõni aasta tagasi. Need on tõesti võrreldamatud asjad ja sama kaugel üksteisest kui Maa Linnuteest:)
    Ära räägi professionaalsest ja professionaalsusest, kes neid üldse oskabki määratleda. Ega üks paberike tee kellestki spetsialisti kui inimeses puudub loovus. Võin Sulle tuua lugematul arvul täiesti uskumatuid lugusid proffide töödest, mis ei kannata mingitki elementaarset kriitikat.
    Aga Sinu aed ongi ju üks suur maal ja selline ta peabki olema. Kui see on koht maa peal, kus Su hingel on kõige parem olla, oledki ju oma eesmärgi saavutanud.
    Ja ära nori kiitust:), neid ülivõrdeid ei jõua mina küll kirja panna.

    Repliigi korras- mulle vahel kohe meeldib kui kodus ei pea sõnagi rääkima:D ja see imelik peenar polegi nii imelik kui seal taimed välja kasvavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui aus olla, siis pole ka mul selle vaikelu vastu midagi :D. Puhkus nii tööst kui inimestest. Ma päris naudin seda.

      Kustuta
  2. Oh, kui palju roose!Ja kõiki muud ka! Peaks ikka vaatama tulema, praegu on vist ilusaim aeg. Minu mõned roosid ei ole veel lahtigi.

    VastaKustuta
  3. Seda raamatut lehitseks hea meelega :) Olen ka lõpuks raamatuhommikuid teinud. Mõnus.
    Vaated algavad juba huvitavalt. Ma tunnen sind küll rohkem blogi järgi, aga aed tundub vaadetelt sinu moodi, sirgjooneline ja jõuline :) sekka naiselikke lookeid :)

    Kui sa looksid ühe aia veel kellegile, siis tuleksid need jooned veel selgemini esile.

    Well done!

    VastaKustuta
  4. järjest rohkem hakkab looma! :). kui eelmisel aastal hakkas järsku miski "kontseptsioon" tekkima, siis nüüd on juba täiesti lugu.... vahel on ikka hämmastav, kuidas inimene suudab nö looduse oma kätest voolama panna ja talle teise näo luua...

    a kuule, kassa kiusad meid selle vertikaaltekstiga või oli sul lihtsalt palju aega? :))))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ausõna, ei saa, aru kuidas osad selle teksti vertikaali saavad :D. Mu enda kõik kolm eri arvutit, androidiga tahvel kaasa arvatud, näitavad ilusti horisontaalset teksti, nii et ma ei oska seda isegi kuidagi kohendada.

      Kustuta
  5. n
    o
    t
    e
    k
    s
    t
    o
    n
    s
    e
    l
    l
    i
    e
    j
    a
    s
    õ
    n
    a
    v
    a
    h
    e
    s
    i
    d
    k
    a
    p
    o
    l
    e
    :D

    VastaKustuta
  6. You have a veery laid out garden. I enjoyed viewing it today. Hope to see you soon. Here on Lake Michigan the gardens are very different with the Lake as part of the background and life of this place. Nice seeing the differences. Jack

    VastaKustuta
  7. Minagi lehitseks seda raamatut hea meelega. Need välja toodud tsitaadid on kõik väga head. Ja esimene neist pani mind mõtlema ka sellele, mismoodi ma ise siin oma peenraid teen - sedasi poolmetsikult ja et saaks aga kõigest siin ilmas natuke osa. Ega tegelikult on vist raske aeda kujundada päris oma iseloomu vastaselt. Ega ma seal kunagises tööaias, mis oli üsna rangelt algselt loodud, kippusin ka ju ikka metsikumaid nüansse lisama :D

    Sinu aed on ilus ja oled ikka megapalju jõudnud ära teha!.

    VastaKustuta