18. mai 2012

Hõum alõun ja veits kompotti

Kui igapäevatöö on selline, et kord kuus vähemalt tuleb kabineti ukselinki parandada, sest see kipub suurest kasutamisest eest ära kukkuma, on ikka taevalik küll vahel üksinda kodus olla ja lihtsalt niisama mööda aeda kooserdada. Ehkki päris üksi ma ju polnud, kaks koera ja kass sörkisid sabas.
Sellegipoolest oli nii ilus, et võttis niutsuma.
Punaselehine vaher, pärit kahjuks ajaks, kui ma sordinimede säilitamist oluliseks ei pidanud:
Tulp peaks olema Cafe Noir ja nartsiss tagaplaanil, kui ma ei eksi, Cum Laude. Millised värvid, auhh...




Kunagi vitsakesena toodud punane leeder on end minupikkuseks pontsakaks põõsaks kasvatanud ja õitseb nagu hull:
Eakas koerhipi (lemmikud lilled, linnud ja liblikad) õitemerd nautimas
Üks põnevamaid püvililli, Ivory Bells
Meil on endiselt olnud kogu aeg jahe ja alles täna avasid toomingad esimesed õied. Hommikul pea otse Omaanist saabunud ülemus keeras auto küttesüsteemi 28 kraadi peale ja pani istmesoojenduse ka veel sisse. Mille peale hakkas mul muidugi palav. Ainuke pluss oli see, et kui ta oli päev läbi mu loppis nägu vaadanud, käskis ta mul firma kulul kaks (koos järgmise nädalavahetusega neli) päeva varem puhkusele minna. Nii et järgmisest neljapäevast olen vaba mullas sonkima, jeee!

Kompott aga saabus täna posti teel. Tellisin ühest eesti taimetalust püsikuid, hind oli hirmodav,valik huvitav. Pakk tuli Smartpostiga vähem kui 24 tunniga. Aga kui ma selle paki avasin, oli seal sees hunnik mulda, kilekotte ja räsitud taimi, millel puudusid igasugused nimesildid. Sellest moraal, kui te eales taimi saadate, võtke vildikas ja märkige pakile, mispidi seda pakki käidelda tuleks. Või kindlustage mingil muul moel, et kogu kupatus postis kompotiks (või kompostiks) ei muutu. Kurb. Osa tuvastasin ära ja istutasin kohe peenrasse, et nad rohkem kannatama ei peaks, aga tuvastamata pool läheb pühapäeval õppe-katsepeenrasse, eks hiljem selgub, mis on mis.

10 kommentaari:

  1. Punase vahtra sortidest oli aastate eest ainult Royal Red, teised sordid tulid veidi hiljem. V2ga ilusad oranzhid 6ied on Su puul.
    Punane leeder on tore ja imeliselt kuldsete 6isikutega p66sas, meil kasvab tema isekylvina imelopsakalt siin ja seal. Kahjuks ei m2leta, kas marjad millekski k6lbasid ka, must leeder on kyll hoidistamisk6lblik.
    Eelmise posti l6ppu kirjutasin, et Sinu aiaasukate nimekirju on mul alati v2ga hariv lugeda, on, mida edasi uurida, ja vist v2ljendasin oma r66mu veidi valesti, vabandan veel kord:)

    VastaKustuta
  2. Eakas koerhipi - esimese hooga lugesin kui taimenime, algus tundus kuidagi ladinapärane... no murdosa sekundit hiljem jõudis siis tegelik 'nimi' ka kohale :D. Kõlas igatahes väga huvitavalt! Aga vist on targem ära magama minna...

    VastaKustuta
  3. See Ivory Bell`s on põnev. Lisan selle oma unistuste nimekirja
    Minu meelest üks mõnusamaid tegevusi, see aias niisama ringi vahtimine, eriti veel kui loomad sabas :)

    VastaKustuta
  4. Oi, ma mäletan veel kui hea tunne on puhkusele jääda:), eks rahmelda siis hoolega.

    Täitsa õige, kevad võtab niutsuma jah ja ka vanu taimi vaatad sellise pilguga nagu näeks neid esmakordselt.

    Pole päris õige, et Royal Red esimene punaselehine vaher oli, samal ajal liikus ka ´Crimson King` ja `Crimson Red` Vali neist endile sobiv.

    Ma vist arvasin ära, kust Sa taimed tellisid..., olen ka varem sellist hädakisa kuulnud.

    VastaKustuta
  5. punane leeder, eakas koerhipi.... paganvõtaks :DDDDD . algul mitu minutit mõtsin, mis taim see viimane on... lugesin seda nö valede rõhkudega. kui aru sain, pidin naerust laua alla kukkuma... :)

    VastaKustuta
  6. royal red pleekub suvel roheliseks peaaegu, crimsonid hoiavad tooni paremini. minuinf puukoolide sortimendist kaheksa-yheksa a tagasi piirdus ainult tartu puukooliga, teistesse ma siis veel ei sattunudki... vabandan.

    VastaKustuta
  7. Ilmselt siis võib olla Crimson Red,sest ei pleegi üldse. Tänud abi eest :D

    VastaKustuta
  8. See püvilill Ivori Bell on tõesti vahva. Ma polegi sellist näinud. Kas ta ka haiseb?

    VastaKustuta
  9. Punane vaher ja püvilill on küll väga põnevad!
    See on küll pettumus, kui kui taimede asemel komposti või kompoti saad. Mul oli ka pisut sarnane kogemus. Sildid olid küll küljes, aga osadest pottidest muld väljas ja taimed pisut poolsurnud olekus. Loodan, et peenras kosuvad.

    VastaKustuta