30. detsember 2011

Aiaaasta 2011

Niisiis, lühike kokkuvõte ja aiaaastale jutt alla.
Jaanuar. Lund, rohkelt lund. Üle pea ulatuvad hanged ja hirm, et tuleb veel rohkem lund.
Lollid lubadused iseendale, nagu see tsitaat 8.jaanuari postitusest: "Ja üleüldse tuleb aiapidamises teadusliku arendamise ja hooldamise aasta. Ei mingeid uusi taime, ei mingeid katalooge ja netipoode. Igasuguste linkide avamine on rangelt keelatud. Näis, kui kaua ma vastu pean...seni kindlasti, kuni lumi üle pea on."
Pähh, ma ütlen, nii lolle lubadusi ikka täiskasvanud inimene anda ei tohiks, isegi mitte iseendale. 
Õhtuti väike nokitsemine soojustustööde kallal, seente korjamine põrandaliistude vahelt. Muuseas, põrandaliiste ei ole siiamaani (teen endale häbi-häbi). 
Veebruar. Kuu alguse tähistamiseks korraldasin elutoas ilutulestiku. Hea seegi, õnneliku lõpuga. Siis anti veel hoolega lund juurde, aga ainult kuu keskpaigani. Kuu keskpaiku asendati rohke lumesadu kõva külmalainega. No et ikka talve jooksul kõik asjad kätte saaks. Kuu lõpuks oli Lahepere laht kaldast kaldani jääs.


Sai paigaldatud soojuspump, millest algselt rikkis ventiili tõttu suuremat tolku ei olnud. Kuu lõpuks sai ikka töökorda. Selleks ajaks olin ka täielikult alla andnud ja esimesed seemned-taimed ära tellinud :D.
Märts. Boilerivahetuskuu. Laisklemiskuu, sest tänu soojuspumbale enam puid tassima ja kütma ei pidanud. Esimeste taimejuurikate ostu- ja potistamiskuu. Esimese õuesjoodud kohivtassi kuu. 
Aprill. Porikuu. Esimeste õite kuu, mida kuu lõpus juba ka esimese lillevaibakuuks võis nimetada. 
Algas lumikellukestega ja lõppes õitemerega.

Esimesed aiatööd. Perekondlike kokkusaamiste kuu.
Mai. Seljavalukuu. Ringirändamiskuu. Umbrohuga hädasolemise ja jännisolemise kuu. Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem, ütleb vanasõna. Leidsin endale abilisi rohimiseks ja suurteks töödeks tuli appi M, kes jäigi. Kuu lõpuks oli kõik juba imeilus. Imeilus oli ka Inglismaa aiareis koos Chelsea lillenäitusega (mille DVD-d pole ma siiamaani suutnud ära vaadata, kas pole aega või pole tuju).

Juuni. Hullumeelselt produktiivne, igas mõttes. Tagantjärele ei suuda ise ka ära imestada, kuidas sai aias nii lühikese aja jooksul nii palju ära tehtud. Sest samal ajal tuli ju ka tööl käia ja ei jäänud käimata  taimemüügid.ega külastamata või vastu võtmata sõbrad.
Juuli.  Ka üks produktiivne kuu. Tiigiehituskuu. Roosilaviinide kuu. Veel üks Inglismaa aia- ja kultuurireis (no ei tüdine ma sellel maal käimisest, juba tahaks kevadel uuesti, kuigi paar nädalat tagasi ma olin seal sel aastal kolmandat korda...). Puhkus ja oma aia nautimine. 

August. Taas palju kolamist ja võõraste aedade nautimist. Enda aia nautimist ka. Istutamist, laiendamist, õitsemist, kõike seda, mis aiapidaja elu nauditavaks teeb.
(vaatasin just pilte ja leidsin, et mul on ikka tohutult ilus aed, ennast kiitmast ju ei väsi, eks...)
September. Taas nii ringituuseldamist võõrastes aedades kui asjatamist omas aias. Imelised leiud Võhma Juurikalt. Valmis sai maja idakülje aiaosa ja suurem osa põhjapoolset majaesist. 

Oktoober, endselt soe ja päikeseline. Viimased aiatööd, endiselt palju õisi. 

November, endiselt soe, kuid märg, niiske ja vihmane. Üldiselt jäi see kuu mu aia- ja kodumõtetest välja, sest palgatööd oli niivõrd palju, et kodus käisin peamiselt ainult magamas. Isegi pilte pole novembrist, natuke sai kirjandust hangitud ja ka blogi ei jäänud päris unarusse. 
 Detsember, ikka veel soe. Sügisesed porikuud on sel aastal olemata, rohi haljendab. Leidub veel üksikuid õisi isegi jõulupühade ajal. Kasvuhoone sai valmis (vahepeal tundus see olevat nagu Tallinna linn, kogu aeg oli jutu järgi midagi täiuslikkusest puudu...praegugi on puudu sinna viiv plaattee, aga selle tegemiseks on maa liiga märg)
 Aiale ei pruugi see hea olla, inimesed aga saavad kahest eelmisest rängast talvest hinge tõmmata. Said lumelükkajad traktoristidki üle tüki aja perega ehk jõule pidada ja valdade kõhnukesed rahakotid natuke kosuda. 
Uus aasta tuleb vaikselt kodus kutsade ja M seltskonnas. Pärast südaööd ehk lööme mõne naabriga klaase kokku. Kaunist aastalõppu!

8 kommentaari:

  1. Ilusat aastavahetust Sulle ja Su rahvale!
    Ilusaks oled aia teinud küll. Sihukese saaks juba näitusele panna!

    VastaKustuta
  2. Sul oli tõesti äärmiselt produktiivne aasta ja usu järgmine tuleb veel parem:)

    Ja jumala õnn, et Sul õigel ajal arunatuke tagasi tuli, Sa mõtle ise, millest ja kellest oleksid Sa oma rumala lubaduse pärast ilma jäänud:D. Kas nüüd järgmisel alustame kohe jaanuaris?:DD

    ILUSAT JA MEELEOLUKAT AASTAVAHETUST KÕIGILE SU KODAKONDSETELE

    Bl- portrept- nuh, sellist portreed on lausa lust vaadata

    VastaKustuta
  3. Aed ongi sul imekaunis ja sel aastal oled näidanud meistriklassi, silm puhkab kohe. Pilt on ju vaid napikas, kohapeal on kõik veel ilusam.

    Kosutav aastakokkuvõte ja muljetavaldav tulemus, rääkimata kõigest põnevast, mis sügisel teil seal tehtud ja leitud.

    Mõnusat vanaaasta ära saatmist!

    VastaKustuta
  4. Sul on tõeliselt ilus aed-see ei ole enesekiitus.Olen seda blogist jälginud ja endamisi mõelnud,et kuidas üks inimene seda kõike suudab ja jaksab? Super!
    Rõõmsat aastavahetust ja jaksu uuel aastal oma plaanide elluviimiseks!

    VastaKustuta
  5. Muhedik, ma olen juba ammu alla andnud, roose on tellitud juba neljast kohast ja paar nädalat tagasi saabus Inglismaalt suur pakk püsikuseemneid, millega M oma aiaprojekti arendama hakkab ja millest ma loodan ka muidugi mõne taime saada.
    Iirisesõber, üksinda poleks ma midagi teinud. Põhilise töö on ikka sel aastal teinud mu elukaaslane. Mina käin ja targutan :D

    VastaKustuta
  6. Targutamine ongi see kõige tänuväärsem tegevus:), kas taimeülejääke tekkimas ka on?

    VastaKustuta
  7. No kõigepealt peavad need seemned idanema hakkama, ehk siis tekib ka ülejääke. Aga ka oma aiast peaks sel aastal juba midagi põnevat jagada saama. Eks kevad näitab.

    VastaKustuta
  8. Te olete seal tõesti tublid olnud! Ma ikka jälgin ja vaatan ja imestan. Ja ohkan salaja - et mulle ka ühte siukest M oleks vaja :D

    Edu teile ka uuel aastal!

    VastaKustuta