20. detsember 2011

Mida meie lemmikutele süstitakse

Ma tean muidugi suurepäraselt, et piisava keeleoskuse ja tuhnimisvõime korral leiab igaüks enesele internetist sobiva tervise- või toitumisteooria. Kuid kui mu kiisul augustis kasvaja ära lõigati ja mõni nädal hiljem labor selle sarkoomiks (ehk üheks vähi vormiks) tunnistas, hakkasin ikkagi netist asja uurima. Sest kusagilt mujalt veterinaarinformatsiooni minusugune vaevalt leiab.
Tulemus ehmatas mind ikka päris korralikult. Sest päris mitu autoriteetsena tunduvat allikat alates Wikipeediast kuni näiteks selleni on üsnagi üksmeelselt veendunud, et sarkoomi peamiseks põhjustajaks on vaktsineerimine. Oma kassi näitel võin sellele vaid kaasa noogutada. Eelmisel nädalal lõi välja uus kasvaja, ja taas täpselt samas piirkonnas, kuhu elukas kõik oma vaktsineerimissüstid saanud on.
Eile kiisut uuelt operatsioonilt ära tuues (arve 88 eurot), küsisin otse ka loomaarsti arvamust vaktsiinide ja vähi omavahelise seose kohta. Arst ei hakanud keerutama, vaid ütles, et nii see ongi.
Olen end siiani korralikuks ja kohusetundlikuks lemmikloomapidajaks arvanud. Loomad kiibistatud, alati õigeaegselt vaktsineeritud.Kuid teadmine, et igal aastal süstitakse mu lemmikutele vaktsiini, mis kuni 32% tõenäosusega nad lõpuks tapab, tekitab küll küsimuse, mis on ohtlikum...hea küll, marutaudisüst kord kahe aasta tagant on kohustuslik, kuigi marutaud on tänu söötvaktsiinidele vist otsa saanud (ja kõik kohad pidid olema täis nüüd hoopis kärntõbiseid rebaseid ja kährikuid, veel üks näide looduse tasakaalu vahelesekkumisest).
Õnneks ei pea ma ühtegi looma lähiajal vaktsineerima viima. Ja kui viin, teen erinevate vaktsiinide omadused endale nüüd põhjalikult selgeks.


5 kommentaari:

  1. Seda on küll hea teada, mu lapsuke võttis endale just väga armsa kassi.

    VastaKustuta
  2. Ära Sa arva, et see vaid loomade puhul nii on. Olen lugenud üsnagi jahmatavaid teadusartikleid vähi ja vaktsiinide ning plahvatuslikult kasvanud laste vaimutegevuse häirete (autism, hüperaktiivsus jpm) seostest vaktsiinidega.

    VastaKustuta
  3. loodetavasti ei arva sa, et inimestega oleks kuidagi teisiti...

    VastaKustuta
  4. Juhtusin lugema...meie õuekoeral hakkas kasvaja arenema samuti samas kohas kuhu süstiti. Uurisin ka internetist ja jõudsin lemmikloomafoorumeid sirvides umbes samale järeldusele. Kasse me igatahes enam vaktsineerima ei vii.

    VastaKustuta