28. detsember 2011

Neljas mõõde

Juba paar nädalat enne jõule teatas M, et ta leidis kiviaia juurest veel ühe vundamendi ja püüdis mind sundida meelde tuletama, mis seal olla võis. Mina ei teadnud, esivanematelt polnud ka midagi kuulnud. Kui, siis midagi nii vana, mis isegi mu vanaisa-vanaemaga jutuks polnud tulnud. Emast rääkimata.
Asukoha järgi (majast kaugel eemal, isegi teisel pool endist kaevu, otse krundi ajaloolise piiri ääres) oletasime esialgu, et äkki võis kunagi ürgsetel aegadel seal olla talu saun. Need kui tuleohtlikud hooned ehitati tavaliselt õlgkatustega rehetaredest kaugemale. Kuna esialgu paistis vundamendist vaid nurk, ei osanud rohkem midagi arvata.
M muidugi ei saanud jätta ja kaevas vundamendi välja, see osutus väga väikeseks, vaid ehk ruutmeetrisuuruseks müürimoodustiseks. Saun langes ära, nii väikesed need ei olnud.
Mõned päevad hiljem tuli võsa likvideerimise käigus välja veel teine täpselt samasugune vundament, natuke paremini säilinud, sama suur ja eelmisest 10-15 meetri kaugusel samamoodi kiviaia ääres.
Siis sai M pihta, et tegemist on ilmselt I Maailmasõja aegsete laskepesadega. Igaks juhuks sai pilte näidatud ka perekonna piirivalvespetsialistile, too arvas sama.
Et kunagine kogukonna karjamaa on risti-rästi vanu kaevikujäänuseid täis,seda ma muidugi teadsin lapsest saadik. Seal oli ilmatult põnev mängida. Aga neist laskepesadest ei teadnud ka mina midagi.
Mingil ajal oli keegi igatahes neid auke prügikastina kasutanud, igatahes tuli sealt välja vanaaegseid potte ja kastruleid

Grupp harrastusarheolooge tööhoos

Igatahes otsustas M need pesad korda teha. Mitte küll kaitseeesmärkidel :D, lihtsalt ajaloo mõttes. Kurtis küll, et kaevab ja kaevab, aardekirstu ei kusagil. Mina ironiseerisin, et aadrekirstu siin vaeses kaluritalus küll vaevalt oli. Heal juhul leiab paar roostetanud õngekonksu. Kuigi, kui need juhtuvad piisavalt vanad olema, võib neil isegi väärtus olla.
Aga las mees teeb, mis mees tahab. Peaasi, et tal igav ei ole.

5 kommentaari:

  1. Põnev kodu Sul, me ka kaevame ja kaevame, aga pole ei müüre ega pesasid, mingitest pungil täis kirstutest rääkimata:)

    Aga ehk on suurimaks aardeks Su kodupaigale praegu just see, mida seal teete

    VastaKustuta
  2. Ärge väga ka kaevake.Teab mis võib välja tulla.Mu tütar ka kaevas ja leidis pool lennukit. Õnneks piloot jäi leidmata.Mitu tormi ju veel tulemas. Hea tuulevarju hüpata.

    VastaKustuta
  3. Äge. Mulle nii meeldivad sellised ajaloolised leiud.
    Muide, üks mu hea sõber leidis omale kunagi arheoloogilistelt väljakaevamistelt naise. ;o)

    VastaKustuta
  4. Oeh. Ma esimese hooga vaatasin, et matmispaigad ...
    On ikka põnevaid leide teil seal. Meil visati vanad potid niisama kuuseheki alla, hirmus kui neid seal koristatud sai. Sireliheki juures vabdusime alla, et ehk hiljem. Aga uurima peab, tuleb äkki vanaaegseid kihvti kujuga pudeleid või midagi.
    Peaasi muidugi, et mitte poolt lennukit ja pilooti...

    VastaKustuta
  5. Assa, kui põnev, hakka või ise ka sauna ümber kaevama :)
    Teil on seal nagu Asjalik Koht :D

    VastaKustuta