25. september 2011

Sügise esimesed päevad

Kalendrisügis on seega alanud. Juba mõned päevad. Tänane ilm oli küll imeline, soe, tuuletu, päikeseline. Päikesepoolsel majaküljel oli päris paras pluusiväel askeldada. Võttes arvesse, et terve eelmise nädala sadas vihma, suur tiik ajab üle ääre ja mul on tõsine mure, et niimoodi saan lahti enamusest oma kaldataimedest, mis just päris veetaimed ei ole. Varasematel aegadel olen sellist uputust näinud vaid kevadise lumesulamise ajal.
Kummaliselt käituvad ka taimed, näiteks hakkab õitsema bergeenia ja üsna mitu hostat.
Ära sai mullatud tasapisi 53 roosiühikut. Siis ei saanud otsa mitte viitsimine, vaid traktori käru rehv. Tuleb taas tööriistamarketit külastada. Hullem lugu on, et otsa hakkab saama ka muld ja tuleb kibekiiresti hakata enne talve uut hunnikut tekitama, muidu jäävad roosid tekita, hirmkalli kotimullaga ka ausalt öeldes ei raatsi mullata. Jääks natuke puudu, siis veel...
Rooside õienupud said tormis ja vihmas küll kõvasti kannatada, kuid osa õitseb reipalt edasi.

Lugesin kusagilt, et võõrasemad pidid kestma ainult suve keskpaigani...no meil siis on alles suve keskpaik. Ma olen tohutult niru pottide ja amplitega sekeldaja, ikka nad kipuvad meelest minema ja läbi kuivama, aga see võõrasemapotsik õitseb uhkelt aprilli viimastest päevadest saadik.
Saared ja hobukastan on lehed maha visanud. Ka kased näevad juba kaunus rääbakad välja. Vaher hakkab kollakaks tõmbuma, kuid suured pärnad sügisvärve veel ei näita.

6 kommentaari:

  1. Ilusad on Su roosid, panevad kohe ohkama:)
    A naljakas on see, et meil on veel kõik puud rohelised, no 99% ja ei mingeid pudenemisi.

    VastaKustuta
  2. aga ma ei teagi, palju meie puudel lehti veel on. eile pimedas läksin, täna pimedas tulin...
    homme vaatan!

    roosid on Sul imelised ja see võrasema kah!

    VastaKustuta
  3. Mul on lõunaosariikides üks sama uhke võõrasemapotsik. Imestasin samuti, et ta enam-vähem ise hakkama saades on läbi suve ilusana püsinud.

    VastaKustuta
  4. Roosid on tõesti imelised.
    Meie pärn juba pooled lehed maha ajanud, vahtrate leekivpunane hakkab ka tasapisi kollaseks muutuma ja lehti langetama.

    VastaKustuta
  5. imeilusad on su roosid - kas teie juures siis rahet ei sadanud? Meil siin tuli ndl aega järjest.
    Aga puud veel kõik rohelised ja lehtes. Isegi saared - nu hääküll - kui väga hästi vaadata, siis saare lehtedel on märgata esimesi kolletumise märke :D

    VastaKustuta
  6. Meil otseselt rahet pole olnud, või pole ma sel ajal kodus (või ärkvel) olnud. Vihm ja torm muidugi hävitasid suure osa õiepungadest. Üksikud vaprad õitsevad.

    VastaKustuta