26. september 2010

Eilne ilm oli vähemalt imeline ja koju tagasisaabumise shokk polnudki väga suur, kuigi reisiväsimus kontides. Aed muidugi nägi välja nii, nagu näevad välja aiad, kus keegi pole mitu nädalat käinudki. Mis ka tõsi oli, õhtuti kipub juba pime olema, eelmisel nädalavahetusel olevat vihma ladistanud. Igatahes suur tiik on vett pea ääreni täis ja selle kahemeetrist sügavust ei oskaks enam aimatagi.
Peale muruniitmise ei jõudnud eile midagi ja sellestki jäi osa tänaseks. Täna said veel maasse poolteist ööpäeva vihmaveetünnis ligunenud siberlased, nartsissid Altruist ja Yellow Cheerfulness ja sadakond krookusesibulat varakevadiseks silmarõõmuks. Rohkem ei viitsinud, jube külm oli, suurt üle kümne kraadi ei tõusnudki ja vinge tuul tegi asja veel hullemaks. Kõikjal laiutava umbrohu suhtes tuleb vist loota, et ühel päeval koristab selle külm, minust küll sellise ilmaga rohijat ei ole.
Mets on hõredamaks muutumas, saared ja toomingad täiesti paljad, osa kaski ka. Aga roosid õitsevad veel ja eriti rikkalikult on sel aastal hilise ärkamisega olnud põõsasmaranate õiemerd. Krüsanteemidel on õiepungad, näis, kas jõuavad puhkeda. Kurb on see, et kumbki Sarastrost ostetud krüsanteemidest omal jõul püsti ei seisa ja vajavad toestamist. Üldse kipuvad taimed sel aastal maad mööda roomama, dekoratiivfüüsal on laternaid täis, aga kõik mööda maad laiali.

Kured kogunevad parvedesse ja huikavad puudelatvade kohal. Sügis on käes.

8 kommentaari:

  1. Selle tiigiga on Sul küll väga-väga vedanud, õnneseen:)

    Aga ma ei saa aru, kas Sa kirjutad ikka Eestimaast. Meil on üle nädala päikesepaisteline ja soe, päeval kipub isegi üle 20C minema ja kõik puud, v.a.vahtrad ja mõned põõsad, on puhta rohelised. Täna oli 25C nagu südasuvel:)

    VastaKustuta
  2. No meil oli ka eile veel 19 kraadi, aga täna tõesti juba ainult 10 ja vinge tuul. Ja ilmaennustuse tabelis on terve tuleva nädala peale justkui joonlauaga 10-kraadi joonele jutt tõmmatud...
    Kolmnurki lendas meil täna terve päeva, olid need nüüd kured või haned, polnud mul aega pikalt uurida. vbl oli mõlemaid.

    VastaKustuta
  3. Tere tulemast tagasi! Sügis on täiesti käes mis käes. Ja aru ma ei saa, mis kõrgetest kraadidest see Muhedik kirjutab. Meil siin pole viimastel päevadel üle 10 kraadi tõusnud. Täna lisandus veel kõva tuul ja vihm. Kamin on viimastel päevadel suurimaks sõbraks saanud :D

    Aga see tiik, Thela, on viimasepeal!

    VastaKustuta
  4. tiiiiiik...ära hulluta inimesi!

    VastaKustuta
  5. Tahtsin küsida, et kui Sul taimed ei taha püsti püsida, äkki oled Sa väetistega liiga helde olnud? Kõik taimed pole roosid, enamus neist on poolnälginult ilusamad ja tugevamad.

    Ja teised kolige lõuna poole, saate ka sooja sügise.

    Täna on küll tõeliselt vastik. Tuul annab väikese tormi mõõdu välja, vihmapiisad suured kui hernekommid ja sooja vaid 10C. Aga välja vaadates on kõik puha roheline:)

    VastaKustuta
  6. Tahtsin küsida, et kui Sul taimed ei taha püsti püsida, äkki oled Sa väetistega liiga helde olnud? Kõik taimed pole roosid, enamus neist on poolnälginult ilusamad ja tugevamad.

    Ja teised kolige lõuna poole, saate ka sooja sügise.

    Täna on küll tõeliselt vastik. Tuul annab väikese tormi mõõdu välja, vihmapiisad suured kui hernekommid ja sooja vaid 10C. Aga välja vaadates on kõik puha roheline:)

    VastaKustuta
  7. Ma pole oma aeda sel aastal peaaegu üldse väetanud, nüüd sügisväetist augustis mõned asjad said. Aga külm on isegi Berliinis, 12 kraadi, sajab, ja vahtrad kõik puhta punased. Ning blogger saksa keeles :D

    VastaKustuta