3. aprill 2016

Seemnekülvi päev

Ilm oli selline pooletoobine, hall ja pilves, 8+ soojakraadi tõmbas vinge tuul kohe mitu kraadi madalamaks ja kasvuhoone tundus värskes õhus viibimiseks parim koht olevat. Mul pole mitu aastat olnud aega ja tahtmist midagi enese jaoks mulda panna, aga täna ma just nimelt seda tegin ja nautisin seda tegevust täiega. Ühe suure terrassikasti sibulate, tilli, peterselli, paari salati ja basiilikuga - viimane küll rohkem ilu pärast, sest toidu sisse saan seda ainult endale panna, teised pereliikmed ei söö. Peiulilled, tokkroosid, delfiiniumid, osa seemneid tuli talvise sahtlikoristuse ajal välja, mõnel veel selgelt kroonihind peal, näis, kas tuleb midagi. Päevalilled, riitsinus, roosad saialilled ja kressid. Viimaseid ei peaks küll ette kasvatama, aga eelmisel aastal mul usin rohija rohis kõik tibutaimed välja. Söödavast veel sibulat, õuekastidesse tilli ja peterselli. Enda jaoks raasuke spinatit ja paksoid, viimase söömises ma väga kindel ei ole, aga proovida ju võib.
Käisin hiies tundmatut taime pildistamas, aga pilt jäi ikka udune.
Samast lähedalt leidsin veel ühe taime, mis väga dekoratiivne välja näeb
Sinililled ja kuldtähed alles avanevad korralikult, aga esimene lõokannus on lõunanõlval end välja punnitanud. See kevadlillede aeg, kui meil on sadade ruutmeetrite kaupa sinilillesinist, ülasevalget, kuldtähekollast ja lõokannuselillat, on lihtsalt imeline. Ja enne, kui see läbi saab, on keelatud muruniitmisele isegi mõelda.
Söömas käisin sõbranna juures, kutsuti. Väga hea söök oli. Muidu olengi jälle kodus PPPM dieedil ehk pasta-pelmeenid-poolfabrikaadid-munad ehk kõik selline, mis kiiresti valmis saab ja aega ei raiska. Jäin ükspäev köögilauda silmitsedes mõtlema, et milllal ma seda viimati kasutasin, jõulude ajal vist mustade nõude ajutiseks hoiustamiseks.

6 kommentaari:

  1. Külvamine on selgelt maagiline tegevus :)

    VastaKustuta
  2. Keskmisel pildil on kõigi eelduste kohaselt ojamõõl. Ojamõõla perekonna aedvormid on kohutavalt moes Suurbritannias ja Chelsea võistlusaedades. Ja nad näivadki toredad.

    VastaKustuta
  3. See oli nüüd küll suur külvamine. :) Ja roosa saialill? Oleks ma varem sellest kuulnud ... peab ka seemne hankima.

    VastaKustuta
  4. Külvamises on midagi müstilist, ta tekitab mitmeks päevaks erilise tunde.

    VastaKustuta
  5. Sel aastal on ka minul üle hulga aja seemnetega hea klapp. Osad külvid on juba üleval, otse peenrasse plaanin hiljem saialille, kressi ja lillhernest külvata.

    VastaKustuta
  6. Praegu ma ei kylva ise lilli ega köögivilju, vaid selliseid kultuure, mis aiakylastustelt käbidena kaasa on korjatud.
    Kylvamisele järgneb veel imelisem ja tujutõstvam asi - tõusmete imetlemine.
    Kui ei oleks kevadisi pidevaid ilmamuutusi, siis poleks ka pidevat tormituult. Meilgi on poole päeva kaupa päike vaheldumisi sajuga ja uus ilm puhutakse kohale korraliku vuhinaga.

    VastaKustuta