4. november 2015

Soe ja sume novembrialgus

Ega ma viimastel päevadel eriti kraadiklaasi vaadanud pole. Täna siiski ajasin end lõuna ajal arvuti tagant korra püsti, sest silmad hakkasid krilli kiskuma ja enne jope seljapanekut vaatasin, oli +8,4. Tegin koos Mihkliga väikese tiiru. Puud on enam-vähem lehtedest lagedad. Kui lehes puud on suhteliselt sarnased, siis vanade pärnade võrasid ei väsi ma imetlemast.



Aias on ka väsimatuid õitsejaid, Mõrsjaroos ja carmichaeli käoking ei jäta

Kui välja arvata sügisega kaasnev paratamatu kõdulehk, siis mulle selline ilm suisa meeldib ja tavalisest mordorist ma vähimatki puudust ei tunne. Accuweather lubab plusskraade pea detsembri keskpaigani ja minu poolest las olla. Kogemus näitab, et külmast lumisest talvest tunnevad puudust need, kes üksinda oma maja ülalpidamiskulusid maksma ei pea ja kus on majas meeshing lume lükkamiseks ja puude tassimiseks. Ma pole kohanud ühtegi üksikut naist, kes igatseks külma ja lund, vanusest täiesti sõltumata :).
Mingil ajal sain tehtud ka istutustabeli, võrreldes eelmiste aastatega ikka väga tagasihoidlik, 140 puud, põõsast ja püsikut. Pluss roosid ja pojengid, mille kohta pean eraldi kollektsioonide tabeleid. Koha vaim on mulle ajapikku selgeks teinud, et enamikest püsikutest ei arva ta midagi ja ellu jäävad siin vähesed, kellele ei meeldi kuiv suvi, kellele niiske ja soe talv ja kelle söövad tigudehordid lihtsalt nahka. Tänu sellele hakkab aiakontseptsioon üha selgemalt paika saama ja kui samasugust ilma peab, viitsin äkki veel kaevamagi hakata. Seekord mitte istutusalade suurendamise, vaid pigem vähendamise ja ühte alasse koondamise mõttes.

8 kommentaari:

  1. Eksole, mees majas ei tähenda veel, et kõiki neid õudseid asju naine tegema ei peaks :D mees võib vabalt nt tööl olla sel ajal kui on vaja tassida, lükata. Minule meeldib lumi kui selline lihtsalt sellepärast, et mulle meeldib ja see meeldiks mulle ka siis kui ma üksi oleks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lumi on loomulikult ilusam kui pori ja pimedus, aga kahjuks mõjub rahakotile kõhnumisvahendina :)

      Kustuta
  2. Siia trügivad pagulased ei kujuta halvemaski unenäos korralikku eesti talve ette. Jah, ega ise ka ei kujuta. Meelest läinud juba kõik need pakased, viis kuud lumikate maas ja meetrikõrgused hanged.

    VastaKustuta
  3. Eks jah see koha vaimuga arvestamine on üks rahustav ja lõpuks ka hingele pakkuv. Kõik läheb tasakaalu. Loodetavasti saad sellest vaiksest loometööst kosutust.

    VastaKustuta
  4. Mulle meeldib -5 kuni -10 ja lume krudin :) aga ikka talvel, novembrisse ei igatse.
    Eks sul seal kandis ongi omamoodi kliima, mõned asjad ei jõu ju õitsema.
    Ja see ka väga hea, kui kujutluses aed uue vormi saab, eks sul neid alakesi, mida liita ju jagub. Kõike ei peagi kasvatama, lemmikud on olulised.

    VastaKustuta
  5. Sa oled ka varem sest kõdulehast kirjutanud. Ma käin enda aias ja spetsiaalselt ka lähedalasuvate sõprade aias ninaga nuuskimas, aga seda kõdulehka lihtsalt pole siinmail olemaski, on vaid väga ilusate värvidega sügis. Äkki tekitab selle Sulle meri?
    Mulle talv meeldib ja kui ma ühe talve siin üksi olin, siis lumerookimine oli mu lemmiktegevus. Kui siia päris ära kolisime, siis tassis ja tegi parasjagu see, kes esimesena koju jõudis. Et elamine soe ja korras oleks, ei pea alati meest kõrval olema eeldusel, et endal tervis korras, aga muidugi on kaksi ikka parem.
    Nüüd on Sul juba seda aiapidamise kogemust üksjagu ja see, milline peab olema see aed, mida hinges igatsed ja millised taimed hästi kasvavad, hakkab ka selginema. Nii on kõigil olnud ja on ka tulevikus, et aed vajab aega. Aednik ka :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meri tekitab kohati üsnagi tugevat iseloomulikku kõduneva adru lõhna (või lehka), kuid minu kogemustel ei ole see ekstra sügisega seotud. Sügisel aga on omad lõhnad küll - värviliste lehtede lõhn ja arbuusikoorte lõhn ning küpsete õunte lõhn. Äkilise külma poolt tumedaks nartsuks muutunud külmaõrnemate taimede lehed ei rõõmusta küll silma, kuid mingit erilist lehka sellega ei kaasne minu nina jaoks. Külmadel hommikutel aga aimub lume lõhna, kuigi tehniliselt see ei tohiks olla võimalik.

      Kustuta
  6. Mulle meeldib lumi ja ka selle rookimine, aga tõsi, kui aega ei ole, on ta ka parasjagu segav element.
    Puude võrad aga lummavad mind juba üsna mitu aastat.

    VastaKustuta