29. november 2015

Esimene advent

Asjade tähendusele mõeldes tuleb advent ju ladinakeelsest sõnast adventare, mis tähendab lähenemist. Läheneme talvisele pööripäevale, millal päike poeb paariks päevaks pessa ja seejärel algab uus aastaring.
Üksteist aastat tagasi, esimesel aastal peale maja kapitaalremondi lõppu läksin advendikaunistustega natuke lolliks. Nii suur rõõm oli oma kalli kodu valmimisest, et igale poole sai pärgi ja kulinaid pandud. Kuni M vaikselt palus, et äkki saaks nüüd natuke vähem seda jõulu...
Aasta-aastalt on seda kilakola vähemaks jäänud ja jõulukaunistuste kastid seisavad kuuris kõige ülemisel riiulil. Ilmselt jäävadki sinna. Peavad olema tuled, majal ja akendel, sest need annavad pimedasse aega valgust ja sära. Kaks valgusketti ei põle, täna katsun vaadata, mis probleem on. Ketid on aastaringselt hoonete küljes, sest ma pole eriti tugev redelitel turnija ja keda nad ikka segavad.
Aknalaudadel süütan õhtul advendiküünlad ja aknalaudade kauneimaks kaunistuseks on mitmes värvitoonis õitsvad jõulukaktused. Uusi pungi aina tuleb.
Kaminas põleb tuli, laual küünal. Malati ja Mihkel nohisevad magada.
Helistasin emale. Nagu minagi, on ka tema sooja sügise üle õnnelik. Liikumispuudega inimese jaoks on külm ja libe eriti raske, ei pääse toidupoodigi. Praegu on hea.
Õuevaasid tegin juba paar nädalat tagasi korda.
Õues paistab päike ja mõtlesin, et teen koertega ühe tiiru, aga see idee läks esimese saja meetriga üle, sest selg hakkas valutama. Kerevahetust sooviksin jõuludeks.
Aga seni on kohvitassi ja kuhja raamatutega ka päris hea. Ning jõulumuusika mulle meeldib.

9 kommentaari:

  1. Eks ootus ja pühad ongi meie sees, mitte väljaspool meid. Minu jõulukulinate ajalugu on enam-vähem sama, Küünlaketid kasvukas on igati hea ja kindel lahendus, see on jäänud ja küünlaid ma armastan. Need hakkavad põlema kohe kui juba pimedamaks läheb, enne hingedeaegagi juba ja lasevad kevadeni välja.

    VastaKustuta
  2. oi, mulle meeldivad ka tuled helkimas pimeduses ja raamatud ja kamin ja koerad ja kuum jook ja ...

    VastaKustuta
  3. Jah, tuled, küünlad ja maitsvad-lõhnavad maiustusevaagnad on piisavad jõuluootuseks. Õnneks hakkavad lapsed ka juba suureks saama ja ei taha eriti mõttetut jampsi.

    VastaKustuta
  4. Jah, mina ka neid kudinaid-mudinaid ei hinda. Minimaalselt kõike. Kui eelmisel aastal jõulukatted köögi lauale panin, siis isegi poiss küsis, et kelle jaoks. Poed on nagunii seda träni täis.
    Päikest meile täna ei jagunud, see-eest tegelesin aiatöödega ja rõõmuga :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu jaoks on alla kümnekraadise temperatuuriga väljastegutsemine täiesti välistatud, mul tulevad kätesse lõhed ja nina kukub peast ära. Noh, puudetassimine ja koerajalutamine veel kuidagi, aga kuskil külmas mullas sonkimist küll ette ei kujutaks.

      Kustuta
  5. Mõnus tali jah, isegi päikest oli täna.:)

    VastaKustuta
  6. .Päikesest oli asi kaugel, aga vahel on ka soojas ja valges toas mõnus olla- kõigi vajalike aksessuaaridega- kohvitass, raamat, kaminatuli ja muidu nipet-näpet tegemistega

    VastaKustuta
  7. Minu poolest võivad advendid ja muud talvepyhad kesta kuni veebruari lõpuni, sest niigi on ööd pikad ja pimedad.

    VastaKustuta
  8. Natuke tulesid ja küünlaid loob meeleolu ja see kulub väga ära, kui muu keskkond pühade tunde saabumist ei toeta.

    VastaKustuta