31. mai 2015

Pokazuhhapeenar

Pärast neljepäevast hullumeelset pakkidepakkimist, hüdrofoori vahetust ja muid kiireid koduseid jamasid, Järvselja taimede saabumist ja õhtust istutusmaratoni otsustasin kõigepealt reedel Pärnu Taimelaadal ära käia. Seekord külastajana, osalemise ütlesin ära, kui see haiglakõne tuli, sest kõik oli nii ebaselge ja lahtine. Asja oli ka tegelikult, vajasin ühtede läti põõsakasvatajate kontakti, mille eelmisel aastal ära kaotasin, sain oma klientidele soovitud taimi, viisin ühele tellijale taimed ära (pisut geopeitust, jäta n kilomeetril punase bussi ja sinise auto vahele, loodan, et tüüp leidis ikka üles, hädakisa pole olnud...). Omale hüppasid kaasasolnud roosasse ostukärusse kaasa must leeder Madonna ja roniv trompetõis ning üks roosa ja üks topeltõieline piibeleht, mida ma lolli järjekindlusega kodustada püüan, aga juba mitu korda on ära kadunud. Nii et käitusin väga mõistlikult.
Tallinnast veel traktoriterad ja kähku koju, nädalavahetusel oligi plaanis ainult oma aiaga tegeöeda ja aiapoele isegi mitte mõelda. Laupäeva hommikul pani tubli Lepatriinuisand traktorile uued terad ja muudkui niitis ja niitis kuni kõik sai väga ilusaks.
Lepatriinu rohis ja koristas. Läks veel ilusamaks.
Tänased pildid on udused, sest aednikutelefon CAT pildistamiseks ei kõlba. Eriti päikese käes pole ekraanilt üldse midagi näha ja isegi ei näe, mida pildistad. Fotokat ma aga välja mulla sisse ei toonud.
 Mina lõikasin roose. Lõpuks sai lõigatud ja võis midagi lõbusamat teha ehk istutama hakata. Kõigepealt said lõpuks maasse Saare-Tõrvaaugult soetatud ploomi- ja kirsipuud, herilaste pärast majast võimalikult kaugele.
Nädala sees sai Aiasaate produtsendiga mõnede saatelõikude tegemises kokku lepitud. Et vaja reklaamida Fiskarsi tööriistu ja veel üht-teist. Niisama asjadega vehkida on mõttetu, leppisime, et teeme ühe peenra. Selle peenra siis mõtlesingi Pärnust koju sõites välja. Nagunii oli vaja eksponeerida ka müügipõõsaid ja kuigi selle koha korrastamine polnud muidu esimese järjekorra tööde hulgas, on nüüd ta siiski tehtud.
Päris kolepilt vana vundamendi ees lehvivast naadist ja vereurmarohust jäi tegemata, sest hakkasime nii südamega kaevama. Seal on meil hea kerge liivane muld, mitte selline killustik nagu üleval aias. Mätas tuleb kergelt lahti ja umbrohi koos juurtega välja.
Pilti tegin täna hommikul, kui enamus juba kaevatud oli.
Pottide rivistus ja planeerimine originaalsuuruses
Istutatud, alustatud peenrapiirde paigaldust. See Gardenfix peenraääris on tõesti hea, sellega saab teha nii sirgeid kui kaari ja ma kujutan ette, et sellega oleks väga hea teha ka aiateid.
Istutamine loomulikult vette, siis lasin voolikutel veel peenrasse paar tundi joosta, katsin vanade pappkastide ja moeajakirjadega, kastsin ka need märjaks ja multšisin männikooremultšiga. Taevased jõid leidsid ka, et hea sai, ja kastsid omalt poolt korralikult juurde. Viimase multšikoorma paikasaamiseks ootasin vihmavahet tükk aega ja vahepeal tuli isegi sahmakas rahet. Valmis aga ta sai
Kasutatud taimede nimekiri
Jaapani budleia (buddleja japonica)
Kontpuu hübriid (cornus) ´Stellar Pink´, eeskujulikult talvitunud
Davidi budleia (buddleja davidii) ´African Queen´
Hübriid-nõiapuu (hamamelis x hybrida) ´Arnold´s Promise´
Tömbilehine viirpuu (crataegus laevigata) ´Paul´s Scarlet´
Pehme nõiapuu (hamamelis mollis)
Hübriid-nõiapuu (hamamelis x hybrida) ´Diana´
Must leeder (sambucus nigra) ´Madonna´
Raudpuu (parrotia persica)
Suurelehine hortensia (hydrangea macrophylla) ´Love´
Suurelehine hortensia (hydangea macrophylla) ´Fantasia´
Hübriiddeutsia (deutzia x hybrida) ´Mont Rose´, suurepärane õitseja ja hästi potis talvitunud,
Walteri kobarküüvits (leucothoe walteri) ´Zeblid´ suurepäraselt potis talvitunud ja teeb õienuppe,
Jaapani õisküüvits (pieris japonica) ´Valley Valentine´
Grööni kail ehk grööni rododendron (ledum groenlandicum) ´Helma´
Peitõieline hortensia (hydrangea involucrata)
Aedhortensia (hydrangea paniculata) ´Sundae Fraise´
Siberi kontpuu (cornus alba) ´Gouchaultii´
Ma olrn täiesti teadlik sellest, et praegune istutus on liiga tihe ja osa tittesid võib väga suureks kasvada. Aga nagu pealkirjastki näha, esialgu pokazuhha ehk näitamiseks.
Lepatriinu aga alustas vihmase päeva puhul igaaastast Heraklese vägitööd ehk kuuri koristamist. Mitte ei tea, Kesse sellesse kuuri igal talvel seapesa tekitab :D

3 kommentaari:

  1. Ma tahaksin seda peenart edaspidi ka näha, huvitav koosseis :) Kas rododele ja küüvitsatele panid haput ka? Kuigi küüvitsad kasvavad sul vist nagunii muudes peenardes nagu ma mäletan.

    Kuuridega on jah mingi huvitav seis. Talvel kolib keegi Kesse sisse ja laiutab. Ma koristasin täna vihmade ajal avaramaks.

    VastaKustuta
  2. Niidetud aed on ilus aed. Peenra koosseis on tõeliselt huvitav :)

    VastaKustuta
  3. Näidispeenar on osa myygiargumendist, see peab olema kirju ja veidi hull ka :)
    Toredad abilised on progressiargument, sest yksi suuri asju ei tee. Rõõm, et asi edeneb, kivi teie kotti ;)

    VastaKustuta