22. november 2013

Omaenda ürgmetsas

Pärast mitmepäevast katkematut vihmasadu, mis mulle tegelikult väga meeldis, oli tänane ilm vihmatu. Tiigid on viimaks ometi täis ja üheks saanud.
Ilm oli tuuletu ja mahedalt mõnus ja üle tüki aja jalutasin lihtsalt ringi, toas igavlemisest üle ääre ajav Jasmminiõieke ümber minu kiiremaid ringe kihutamas. Sellel kagunõlval ei ole ma vist aastaid käinud, kuigi majast on siia otsejoones vast ainult viiskümmend meetrit. Lihtsalt suvel on siin rinnuni naadi- ja putkepadrik, kuhu ma sisenema pole nõus. Kevadel krundil ringikolamiseks pole lihtsalt aega ja sügisel olin ma varasematel aegadel kodus ainult pimedas. Avastasin vaat et valmis samblaaia - kui vaid mõtleks välja, kuidas seda korras hoida, et võpsikusse ei kasvaks.







Sellest, et ma ise seda kohta hooldada jõuaksin, ma parem ei unistagi. Me ei jõudnud siia ka kahekesi mitte, Kunagi on M siin võsa võtnud, aga osa puidki koristamata jäänud ja samblaga kattunud, Rääkimata juba taas paarimeetriseks kasvanud võsast.
Aga olgu enese jaoks see koht lihtsalt jäädvustatud.
Lõbusama poole pealt sai jäädvustatud ka noorelukate eileõhtune madin.

Lõpuks sai ära tehtud ka üks suur töö. mida ma ise ei teinud,  vaatasin pealt. Tellisin vanametalli äraveo ja lasin minema viia M rallisõitmise aegadest (loe: aastaid) parkla servas vedelenud metallikolu, automootorid ja muu minu jaoks nimetu kola. Üks inetu soolatüügas krundi näol jälle vähem, kui homme ilma peab, üritan sealt ka muu sodi koristada, täna läks liiga hämaraks. Ja ongi üks koht jälle korras ja nauditav.

8 kommentaari:

  1. Väga super samblaaed! Proovi sinna lihtsalt looklev rada rajada, muu eest hoolitseb ehk ise?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selles häda ongi, et ei hoolitse. Selline näeb see koht välja varakevadel ja hilissügisel, muul ajal katab seda rinnuni naat ja muu umbrohi. Ja katsu sa seal niita...

      Kustuta
  2. Väga ilus koht, aga enda eest ta ei hoolitse küll. Ma vaatan siingi, kuidas kunagised põllud lihtsalt võsastuvad ja vajavaksid hädasti hooldusraiet. Naadi hävitab sageda niitmisega. Ma saan aru, et seda Sa ei jõua, aga kuidagi peaks ikka proovima korra aastas, kui ta vähemalt enne õitsemist maha niita. Trimmerita muidugi ei saa, äkki leiad mõne hea naabrimehe

    VastaKustuta
  3. See noorloomade hullamine oli jube vahva! Koera suured kihvad mõjusid ohtlikuna, aga ta oskas nii kenasti jääda mänguliseks. Mastif on vist hea iseloomuga koer.

    VastaKustuta
  4. Oleks see vaid nii lihtne, et naadid minema ja võsa maha. Samblakate on tekkinud just praeguste kaaslejate ja valgustingimustega. Kui seda tasakaalu kõigutada, ilmub arvatavasti mõni muu konkurent tühjale kohale. Ometi on olemas ka päris isetekkinud samblaseid metsaaluseid ja kevadine-sügisene pilt sinu metsas on väga paljutõotav. Äkki püüaksid luua väiksemamõõdulise sambla-aia katselapi või kui jõudu jätkub, siis mitu. Meie aias, kui naabri sirelihekk oli oma maksimumkõrguses 4-5 meetrit, siis otse selle meie poolt niidetaval põhjapoolsel küljel oli paari kolme meetri laiuselt peaaegu valmis samblaaed. Aasta tagasi ta lõikas heki ajutiselt 2 meetrini ja kohe ründavad platsi nii margareetad kui kõrrelised rohttaimed.

    VastaKustuta
  5. Ütlemata toredad madistajad. Kasvavad sôbralikult koos suureks. Kui ma laps olin, olid meil ka kass ja koer, kes magasid teineteise kaisus. Abram on kasvanud kodus, kus oli mitu tôukassi ja sellepärast on tal nende vastu huvi, aga naabri kassid ei arva sellest eriti hästi:)

    VastaKustuta
  6. Äkki oleks abi, kui valiksid ühe väikese platsi, mis sulle enim meeldib ja kataksid nt puulehtedega, paksult. See ka nagu looduslik kraam ja pimendab ka?
    Teisalt pole ka vast lugu, kui see koht ongi varakevade ja silissügise jaoks. Praegu tulebki ta ilu välja. Võsastumine on ilmselt suurem probleem kui naat. Ilus on. Kas kevadel õitsevad seal sinililled?

    VastaKustuta
  7. Naat tahab mõnevõrra valgust, nt hämaras metsaaluses (kuusik, kuuse-kase segapadrik) teda pole. Tekita samblaaiale puid juurde, ja loodus töötab ise edasi.
    Iga loom on iseloom. Sinu noored loomad saavad koos suureks kasvada, ja vana koera kannatlik suhtumine noorte möllamisse hoiab kodurahu:)

    VastaKustuta