8. aprill 2012

Talvised kevadpühad

Et kõik nüüd täiesti ausalt ära rääkida, eelnes pühadele töiselt nii ülikiire nädal, et aiandusele polnud aega mõeldagi. Kui neljapäeval siis lõpuks järjekordselt lennujaama-tretilt koju jõudnud (olles Hansaplandist sirgeselgselt mööda sõitnud), selgus, et kodus ei ole järjekordselt elektrit. Kuuendat korda ainuüksi selle aastanumbri sees. Vaatasime natuke aega üksteisele otsa ja mõtlesime välja, et läheme Hortesesse, päev alles noor. Õnneks taipasin seekord sünnipäevaks saadud kinkekaardd kaasa rabada, selle võrra läks kergemalt. Oste ei kahetse, eriti hea meel oli värvimuutvate õitega aedhortensia "Wim´s Red" ja roosaõielise puishortensia "Invincibelle" üle. M suutis kärusse sokutada ka kaks ploomipuud, minu tingimus oli, et need peavad olema istutatud majast vähemalt 100 meetri kaugusel, mul on lapsepõlvest jubedad kogemused akna all kasvanud ploomipuudega, mille viljad maitsesid küll hästi, aga tõid aeda ja majja lõpmatult hulgal purupurjus herilasi.
Koju jõudes polnud elektrit endiselt. M hakkas küünlavalgel ostetud paljasjuurseid roose potistama ja mina lugesin küünlavalgel ajalehte. Elu nagu enne ilmasõda. Õnneks saabus vool lubatud kesköö asemel ikka juba kell üheksa õhtul.
Reede õhtuks oli ilm tuksis mis tuksis. Marutuul veeretas mööda õue kõike, mis kätte sai ja sadas paduvihma, mis muutus pealelõunal lörtsiks. Tuju oli kehvemast kehvem, sest arvuti ees molutamist ma eriti puhkuseks ei pea, aga mis teha, loodus õue ei lubanud.
Vaikse laupäeva hommikuks oli meil maha sadanud umbes 20 cm lund, tuul üritas kõrvu peast rebida ja mu tuju oli täpselt sama kehv, kui eelmisel päeval. Pealegi polnud ma päris kindel, et kohe ettevõetav projekt ikka päris arukas on...aga Keilasse me suuna võtsime ja kiriku platsil Linnu talu müügiautot ootama jäime, sopas ja lörtsis. Ootamisest oli veel nii palju kasu, et avastasime kiriku kõrvalt uue lihapoe nimega "Kolm Põrsakest". Kus tehti värsket hakkliha ootetööna ja lihast, mitte kamarast ja sojajahust. Saadaval oli ka metssea- ja põdraliha ning järgmiseks nädalavahetuseks plaanin sealt soetada materjali lambahautise jaoks.
Oli täiesti üllatav, kui palju rahvast oli ostma tulnud, kirikuesine parkla oli igas hinnaklassis autosid ja nii vanu kui noori inimesi paksult täis. Kui Linnu talu auto kolmveerandtunnise hilinemisega (maanteed olid pehmelt väljendudes jube libedad ja hooldamata) kohale jõudis, oli kanatahtjaid nagu murdu ja meie oma nelja kana sooviga vist kõige väiksemad soovijad, teised rabasid ikka enamjaolt viieteistkümne kaupa ja ühte autosse rändas isegi 60 sulelist. Tegemist siis Hy-Line tõugu aastaste kanadega, kelle produktiivsus ilmselt enam suurtootmise jaoks piisav pole, aga koduspidamiseks küll. Sai neile ühte tühjalt seisvasse putkasse kodu valmis seatud ja kodunema pandud. Vähe õnnetud, rääbakad ja poolsulgeteta nad välja näevad, aga küll kosuvad. Mina eluaegse linnaplikana ei tea kanapidamisest küll muhvigi, aga M väitis end teadvat ja kui ta hakkama saab, siis lasku käia. Mina olen nõus mune sööma ja eriti hea tuju korral neist ka mõne koogi kokku keerama.

 Majanduslikult mõttekas see projekt muidugi pole, nagu pea alati oleks poest odavam osta, rohkem selline emotsiooni küsimus. Igatahes olid tegelased meile täna hommikuks kaks esimest muna tootnud ja päeva jooksul lisandus veel üks. Värvima neid ei hakanud, keegi ei armasta külma keedumuna:

Eilse õhtu veetsin aga meeleolu parandamise eesmärgil Sarastro veebipoodi kammides. Mõttes mõlgub üks uus projekt, mille jaoks oleks vaja varjutaluvaid taimi ja eks ma neid sealt sain ka. Arve, khm, läks päris suureks, aga tuju sellegipoolest paremaks ja hilisem saunaskäik aitas veelgi kaasa.

Tänasega sai lumesadu lõpuks ometi läbi ja päikegi tuli välja, valgus oli nii ere, et väljas oli silmadel valus. Vähemalt sai paar masinatäit pesu pestud ja kevadtuulde lehvima viidud. Täna ööseks lubab veel miinuskraade, aga homsest pärastlõunast peaks minema soojemaks ja isegi ööd peaksid hakkama plusspoolele jääma. Ehk jäi see lumetorm selle talve viimaseks lehvituseks. Lumi sulab küll jõudsalt ja kella viieks olid juba teed puhtad ja krookuste ninaotsad väljas. Sama koht hommikul ja õhtul:

Ning kevadlilled, mille elujõudu ei väära isegi kaelasadanud lumehanged. Sügishooajaks tuleb meelde jätta, et juurde tuleb hankida võrkiiriseid ja lumikellukesi ning neid soojematesse kohtadesse panna. Ning külmakindlat alpikanni. Lumeroose olen pelgama hakanud, kolm katset on järjest aia taha läinud. Ei saagi aru, miks neile meil ei meeldi. Krookustele ja tulpidele meeldib see-eest väga.


Järgmisel nädalavahetusel saab ehk natuke rohkem õues olla.




9 kommentaari:

  1. siit pean ma kohe mitu asja kõrva taha panema:esteks info kolme põrsakese kohta! aitäh!hea kohe,kui keegi kodulinnakest tutvustada võtab :)). teiseks pean ma vist M juurde konsultatsioonile tulema mitte ainult kasvuhoone katuseluukide, vaid ka kananduse suhtes. ma olen tegelikult ammu seda kanapidamise mõtet mõlgutanud, aga sada muud asja on kogu aeg hädalisemad olnud. ja noh, ega mul neile miskit maja ju ka pole.... veel?see brittide egglu on ikka hirmkallis. võimalik, et odavam oleks poest osta, aga niinagu palju muuga, on ka munade puhul oluline, millega ja mismoodi neid kanu toidetud ja peetud on. kodukanade munad on alati miskipärast palju maitsvamad jakollasemad ja teadlaste sõnul olla seal ka oluliselt rohkem tervisele imeolulisi omega-3 rasvhappeid .

    meil täna nii palju ei sulanud, krooksud on endiselt paksu lume all. aga kasvuhoones oli raudselt üle 20 kraadi.

    VastaKustuta
  2. Einoh, kanapidaja-Thela! Edu teile teie tähtsas ja vastutusrikkas töös! Ise küll ei julgeks. Nad nokivad ...

    ilusad krookused, meil siin meetrikõrgused hanged, lilli tuleb vaid vaimusilmadega vaadata. A ongi hea, mul ühtedel roosidel olid juba niiiii suured pungad, las olla seal lume all, ei juhtu seal nendega midagi halba

    VastaKustuta
  3. Oh, mis tore, nüüd tuleme mahemunakoogile:D
    Kanu võib algul hoida kasvuhoones (väetavad hästi:))ja suvel traatvõrkaedikus, millel ka katus peal on, et mingid kullid neile oma küüniseid taha ei ajaks. Ja nad on ilmselt selles eas, et sügisel ootab neid praeahi, kevadel siis jälle uued asemele.

    Meie oleme nii nagu alati, samuti lumised, aga ühe põõsa all, kus lund oli veidi vähem (tuul teisest kaarest) leidsin samuti mõned õied.
    Vahtisin ka täna katalooge, kiusatus on suur, aga siis on mulle vaja 3 portsu praktikante:D

    Ilusat kevadpühade jätku koos tibudega!

    VastaKustuta
  4. Trumm, Sinu aias oleks heaks lahenduseks kanatraktor, rohib, väetab ja muneb. Asi see Sinusugusel superehitajal valmis teha pole. Üks näidis näiteks http://www.mypetchicken.com/Chicken_Coops-Chicken_Tractor_101-P360.aspx

    VastaKustuta
  5. Nii nunnud kanad, ja kui armsasti nad nokivad:) Lemmikloomade pidajatel on hoopis teised kaalutlused kui p6llumajanduslikel loomapidajatel, kuna t2nap2eval on t6esti odavam kodunt v2ljas t88l k2ia ja see jahu ja see muna endale osta tootjalt, kellel protsess on mahtude jm t6ttu odavam. Aga mitte miski pole ilusam, kui elus koduloom-lind-roomaja oma niiske ninakese ja ymmarguste silmakestega.
    Aeda suurel hulgal uute taimede hankimine on v2ga teraapiline. Ma vaatan juba ammu, et seal "teil, tallinnas" on valik mistahes taimede osas hoopis teine kui meil, orjanduslikus L6unas.

    VastaKustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. seda kanatraktorit ma olen mõelnud küll, aga sellega on nii, nagu pojengi- (ja muidutaime)aukudega - see sunnik ei ehita ennast ise :)))). aga noh, võib-olla kunagi teengi...

    VastaKustuta
  8. Ohsaa ja tegitegi ära, vägev! :) Meil tekkis sügisel kiiks, et kevadel võtame kindlasti endale kanad, tore ju kui on oma väiksed lemmikud ja lastel ka vahva neid jälgida. Isegi naabrimehega saime kaubale, et annab meile kevadel tibud... ja aegade jooksul aeda korrastades leidsime isegi koha kuhu saaks nad rahulikult siblima panna. Aga näe, ei vea see kevad kuidagi välja - nüüdseks olemas kaks pisikest, kes veel palju hoolt ja tähelepanu vajavad ning kanadega mässamine oleks pigem praegu koormaks kui naudinguks. Aga vähemasti andsid indu juurde, et see projekt käivitada järgmisel kevadel :D.
    Uutele sulelistele produktiivset suve! :)
    Ja need krookusepildid on lihtsalt võrratud!

    VastaKustuta
  9. tere tulemast klubisse! ;)
    kanapidamine pole midagi keerulist. muna söömine võtab märksa rohkem energiat ja aega kui kana toitmine. :D

    VastaKustuta