17. veebruar 2011

Soojuspump

Eilset vähekese soojemat ilma ja tuulevaikust kasutades sai tema siis lõpuks paika. Fujitsu Asya LGC12. Tänase ilma puhul (hommikul -20, päev läbi stabiilselt -16-17, praegu -19) võib kahjuks tõdeda, et selliste temperatuuride puhul pole tast üldse tolku. Koju jõudes oli köögis, kus alaliselt huugab ka 1kW põrandaküte, +16,6 kraadi ja toas, kus eile sai korralikult ahju köetud lisaks päev läbi töötanud pumbale, +15,2. Õhku, mis täisvõimsusel töötanud  pumba avadest väljus, sai leigeks pidada ainult väga hea fantaasia korral. Lülitasin pumba välja ja 1,5kW konvektorradika sisse, tegin ahju tule, nüüd peale tunniajast kütmist +19,6 ja võis lõpuks jope seljast ära võtta.
Üks 2002.aastal pandud vihmaveerennidest on praktiliselt katuse küljest rebenenud. Vana katuse 1936.aastal paigaldatud vihmaveerennidel pole häda midagi.
Üldse mõtlesin täna huvitavale paradoksile...maja palkasin renoveerima firmad, teades omaenda võhiklikkust ja lootes korralikule taustale ja töödejuhataja järelevalvele...tagajärg on läbipuhuvad seinad, küljestkukkuvad vihmaveerennid, külmuvad torud, omal ajal lõhutud puurkaev ja lõppematu vigade parandus...sajaruutmeetrise abihoone ehitas naaberküla puutöömees (hariduselt hoopis diplomeeritud geoloog, Leningradi Mäeinstituudi lõpetanud, uuel ajal kehva keeleoskuse tõttu vallandatud ja ümberkvalifitseerunud) praktiliselt ihuüksinda ja selle küljest pole kuue aasta jooksul midagi ära kukkunud ega viltu vajunud, isegi lükanduksi pole pidanud häälestama. Ainult Abloy lukk külmus ükskord suure tuisuga ära. Ja kui palju ma nendele maja renoveerinud firmadele töödejuhatamiskulude eest maksnud olen, ei taha mõeldagi mitte.
Ehk on vähemalt soojuspumbast soojemate temperatuuride puhul mingit kasu.

5 kommentaari:

  1. Mina nii suure külmaga ei panegi soojapumpa tööle.Kasutegur on nullilähedane ja elektriarve mõnusalt suur.
    Tulevikus tuleb hoolega uurida kust millist tööd tellida. Muide ma võin katust pakkuda. Mul korralik plekitöökoda ilusate poistega.

    VastaKustuta
  2. see on küll huvitav. kui mul pump oli, siis see puhus küll sooja õhku. ausalt öelda olen ma suhteliselt hämmeldunud nüüd...

    VastaKustuta
  3. Alice, vaat plekitöökoda oleks mulle kevade poole kohe hädasti vaja. Nii et äkki saadad mingi kontakti, kust sind reaalelus leida võib, meilile evepiibe@gmail.com

    VastaKustuta
  4. Jah, ma teadsin, et krõbeda külmaga tast mingit kasu pole ja kui Sa erinevate variantide vahel valisid, ka kirjutasin sellest. Seepärast me soojuspumpa ei pagaldanudki.

    VastaKustuta
  5. Eks ma lasen oma salvestava radika ka millalgi üle vaadata, ja kui võimalik, panen tagasi. Siiani pole suutnud ühtegi kohta välja mõelda, kus seda teha lasta saaks, müüja ütles, et nii vanade asjadega nemad ei tegele. Kui kellelgi on head elektrikku soovitada, on pakkumised teretulnud. Mul oleks talle veel tööd :D, aga kuskil kevade poole.

    VastaKustuta