3. veebruar 2011

Misiganesaaloe. Natuke tulejuttu ka.

Aaloe ja tuli peaks ju omavahel kokku sobima küll, kuivõrd aaloed kasutatakse muu hulgas ka põletushaavade ravimiseks. Õnneks mul sedakorda ravi vaja ei läinud, ainuke koht, mis paar päeva valutas, oli ninasõõrmed seestpoolt - tuleneelaja elu pole igatahes kerge.
Aga minu aaloe, olgu ta siis misliiki iganes, on selline.

Pingutasin meenutada, aga ei suutnudki välja mõelda, kuidas ta minu juurde kunagi sattus. Olen vahel selliseid mitte nii moodsaid toataimi ka turgudelt tädikeste käest ostnud, ja passi tal teadagi kaasas ei ole. Nii et millise aaloeliigiga on tegemist, pole aimugi. Taim ise on 6-7 aastat vana ja ma olen teda ühe korra ümber istutanud. Praegu just vaatasin üle, kaks umbes aastavanust pojukest saab kätte, eks siis ühe saab Trumm ja teise Hiline.
Mul on varasematel aegadel ka aaloesid olnud, aga see on natuke teistsugune kui varasemad, kuidagi massiivsem. Emataime lehed (kui need ikka on lehed, pardon my french) on kusagil 6cm laiused. Ja ausõna, ma pole teda üle väetanud. Kui aus olla, pole üldse väetanud.
Toataimedega pole mul üldse erilist läbisaamist. Kui omal ajal maja valmis sain, sai üht-teist soetatud, aga osa võttis esimesel talvel külm ära (toas sees muidugi) ja õige pea sai selgeks, et ma saan endale lubada ainult selliseid toataimi, mis ilma kastmata kümme päeva vastu peavad, kui mul on vaja jälle kusagil pikemalt ringi kolada.

Aga sellest tulejamast ka siis uudishimulikele. Tegemist ei olnud päris tavalise radika, vaid soojussalvestiga, müüja koduleheküljel on selle kohta piisavalt infot. Kas see seitse aastat tagasi ka vastavalt juhendile kokku pandi, selle kohta ei oska mina midagi öelda. Viimastel aastatel ma seda radikat eriti ei kasutanud, meil on maja peakaitse nii väike, et kuna Lepatriinu toas töötas teine samasugune, siis rohkem küttekehi sisse lülitada polnud lihtsalt võimalik. Kui aga Lepatriinu detsembris eraldi elama kolis, lülitasin alumise korruse radika sisse.
Nii et ilmselt juhtus nii, et soojustusvahu (kui väga täpne olla, siis vaht oli Penosil) aurud sattusid kuidagi küttekehale ja lahvatasid põlema.
Nüüd istun ja juurdlen, kas osta uus samasugune Unidare soojussalvesti või lasta paigaldada õhksoojuspump. Paraku pean tööasjus ikka nii palju kodunt ära käima, et ainult ahjukütmisele loota ei saa. Piirangu paneb peale maja peakaitsme suurus, suurt üle kahe kW võimsust ma endale lubada ei või. Peakaitsme suurendamine oleks aga kallis ja küllaltki keeruline, välja tuleks vahetada mitte ainult kaitse, vaid ka majja tulev kaabel (tähendab kogu õue järjekordset üleskaevamist ca 50 meetri ulatuses), kilbid jms. Pealegi ma eriti ei tahaks ka elektriarveid veelgi suurendada, äsjalaekunud jaanuari elektriarve oli niigi 365 eurot.

10 kommentaari:

  1. Ma ka uurisin enne majaehitust selle soojussalvesti omadusi ja nüüd ma enam ei oskagi öelda, miks ma tast loobusin. Oli ju ka vaja majas temperatuuri hoida kui ise tööl olime.
    See õhksoojuspump oleks olnud ka hea asi, aga häda on selles, et me oleksime teda vajanud vaid abikütteks eriti külmal ajal ja siis ta ju enam ei funka ja nii otsustasime osades ruumides hoopis põrandakütte kasuks. Kus vaja (vannituba) on ta loomulikult kogu aeg sees, kui piisavalt kaminat kütta, võib ta aga köögis olla aastaringselt puutumata.
    Kui ma nüüd seda fotot vaatan, siis mulle tundub, et ta on pealt lahtine ja ilmselt kogub sinna sisse ka tolmu, mis võib samuti süttida. Vbl ma eksin, pildi järgi on seda raske hinnata.
    Aga kokkuvõttes tähendab see seda, et ei oska Sulle mingit nõu anda. Küllap pead valima soodsama ja töökindlama variandi vahel.

    Mis nüüd toataimedesse puutub, siis ka meil peavad vastu just need, kes vajavad talvel harvem kastmist. Ahikütte puhul ikkagi temperatuur kõigub ja siis see kastmisevärk on üsna problemaatiline. Jahedama toa puhul ei tea ilmaski, millal sellega puusse võib panna, sest ülekastmine on alati hullem kui kastmata jätmine.
    Su aaloe näeb väga ilus välja:)
    Kahju, et tal kolmandat lapsukest pole:(

    Kutsu mind korrale- komm sai pikem kui postitus:(

    VastaKustuta
  2. aaloe üle hüppan rõõmust! s.t justnimelt aaloe üle, mitte üle aaloe :)

    meil on siin õhksoojuspump olnud. soetasin ta 3 a tagasi oktoobri lõpus, kui majja sai vesi sisse, ehitada oli ka edasi vaja, kuid katelt tuli järgmise aasta märtsini oodata. ahju-pliiti siis ka alles laoti. olin iseenesest rahul, aga mõned miinused olid ka.

    maja küttis tema enam-vähem ära (kuna oli mõeldud 130 m3 jaoks, siis hoidis mu 200m2 ca 12-14 kraadi piires, kui väljas oli ca -10. õhk jagunes ühtlaselt ka, kuid selleks peavad uksed lahti olema. suhteliselt ökonoomne, elektriarved olid mõistlikud (mul on kusagil ka tabel, kui palju voolu kulus, kuid ilmselt pole sest eriti kasu, sest eks mudelid on ju erinevad). ainuke asi, mis mind häiris, oli see vaikne vuhin - aga ma olen üldse kohutavalt mürautundlik. nii et kui see ei sega, siis tasub isegi kaalumist. iseasi, et radikas on oluliselt odavam.

    ja noh, suvel saab teda ka jahutama panna, kuid see ilmselt sinu jaoks nii oluline ei ole :).

    mul oli toshiba daiseikai 13. need, kes mu käest selle järgmisel sügisel ära ostsid, jäid igatahes ka rahule. aga aeg on edasi läinud ja on kindlasti paremaid variante. kui vaja, võin müüja-paigaldaja kontakti anda, oli igati asjalik mees.

    VastaKustuta
  3. õhksoojuspump funkab ka väga suure külmaga! mu toshiba töötas kenasti ka -25 kraadiga (paigaldaja pani talle veel eraldi küttekaabli põhja, kuigi ütles, et seda on väga harva vaja). aga asi selles, et ta COP e kasutegur läheb nulli ca 15 külmakraadi juures - see tähendab lihtsalt seda, et ta annab 1 kw elektri eest 1kw soojust. s.t. teeb väga külma ilmaga sama välja nagu kütaks otseelektriga. aga kütab ta ju ikka.

    sõbral on fujitsu nocria, ta on ka rahul. kütab muidu ka ahju, kuid on tihti ära ja ÕSP on abikütteks.

    VastaKustuta
  4. a see aaloe tundub küll õige olevat. samas erineb sellest, mida mu vanama kasvatas.

    ja nüüd ma luban, et ma lähiajal enam ei kommentaari :D

    VastaKustuta
  5. Väga oluline info nii postituses kui kommentaarides. tegelikult ka.

    VastaKustuta
  6. Selle soojussalvesti kiituseks oskan ma öelda, et 1,7kW Unidare hoiab mul 36m2 suuruse magamistoa sooja kuni -5 kraadini, siis tuleb hakata kaminasse tuld tegema. Praegu valjas täpselt null, magamistoas +21,9, seejuures on õues tugev tuul ja toal on kolm välisseina.
    Soojuspumbaga mul endal kogemusi ei ole, seepärast kuulan teiste omi huviga.

    VastaKustuta
  7. Huvitav. Ka minu elektriarved tegid hoogsa hüppe. Tunduvalt rohkem kui muidu eeldasin, et tuleb. Hinda tõsteti ve? Ei ole nagu kuulnud.
    See aaloe on superilus. Ja hea on, et tal rohkem pojukesi pole. Ma juba limpsasin keelt kui seda pilti nägin. Paksulehelised meeldivad hirmsasti.

    VastaKustuta
  8. Ei tea, aga mind ajab igasugune pidev müra küll segaseks. Niipalju kui olen külas käinud, teevad need soojuspumbad ikka päris korralikku häält, eks see ilmselt oleneb ka margist.
    Ja tõsi on ka see, et igaüks kiidab oma.

    VastaKustuta
  9. No nii, viimane üritus siia kommenti panna, mul täna väga vahelduv vool :))))
    Jess, see paistab olema jah see õige A.vera!
    Ja ära seda head soojasalvestajat ära viska, ei ole see siiski õige, et see põhjustas tulekahju - lööge või maha, aga jään ikka oma arvamuse juurde, et need tehnilise piirituse aurud, mida võis olla küll tänu radika soojusele rohkem, süütas staatilise elektri säde ja seda st.elektrit võib koguda nii inimene sünteetikat kandes, halvasti maandatud KÕIK elektriseaded.
    Lase aga julgelt tagasi panna, kontrollida muidugi el. juhtmed ja -ühendused ja paigaldatava koha tulekindlus.

    VastaKustuta
  10. ma mõtlen ka, et lase see radikas ära kontrollida ja ehk ei olegi vaja uut osta. ja maandus kontrolli muidugi ka.

    VastaKustuta