23. veebruar 2011

Krõmps, kriuks ja praks

Krõmps oli tänane ilm, hommikul magamistoa akna taga -24,8, seega selle talve halvemusjärjestuselt teine külm. Miskipärast on tunne, et iga päevaga läheb järjest külmemaks, kas on lihtsalt tüdimus peal või tõuseb õhuniiskus. Toad on aga soojad, hoolimata pakasest pole ma sisetermomeetritel kusagil isegi hommikuti või õhtuti koju jõudes alla 17 kraadi kohanud ja suur tuba, kus ma kõige rohkem vaeva olen näinud ja kus ma tavaliselt ka suurema osa vabast ajast veedan, püsib kord päevas köetud suure ahju ja 1,5kW radika toel 22-23 kraadi vahel. Õhksoojuspump on aga endiselt välja lülitatud, sest puhus ainult külma õhku sisse ja paigaldaja pidi nädalavahetusel vaatama tulema, kas asi ikka õige on.
Kriuks, tegid tuliuued Aaltose ülimugavad saapad täna hommikul lumel, vanad madala säärega pükstekandmise saapad otsustasid just talve viimase agoonia ajal koostöölepingu lõpetada ja eile jooksin mööda Lasnamäe (juhtusin parasjagu tööasjus sealkandis olema) Centrumit ja sain Shu poest sellised nagu tahtsin, ehtsast lambanahast voodriga. Kunagi ka jalatsikaubandusega tegelenuna olen veendumusel, et sellisesse Põhjamaa talve nagu praegu tasub osta ainult Soomes tehtud saapaid, olgugi peale hind kallis - aga mu kõrge säärega ja samamoodi lambakarvse voodriga Janita saapad on vastu pidanud tosin aastat ja nüüd lõpuks läks katki lukukelk, mille Keila kingsepp ära vahetada lubas, nii et kestavad veel.
Praksuga aga murdus eile mu vaimukindlus, kui postkasti potsatas Juhani kataloog ja ma avastasin sealt mitu Morden Research Centre aretatud roosi, mida mul veel ei ole...ja olgu nende teiste taimedega nagu on, need Kanadas aretatud külma- ja lollikindlad roosid ma PEAN KÕIK SAAMA. Ja kui ma juba roose nagunii tellin, siis äkki see täidisõieline floks...ja see punaste lehtedega astilbe...ja üks põnev hosta ja...kadunud mu mittetellimine ja mitteistutamine oligi. Mida oli muidugi ette arvata, kah mul üllatus. Tellinud veel ei ole, sest ma tahaksin nendega kaubelda, et saan kauba kätte alles juuni algul, varem mul lihtsalt ei ole võimalik taimenoorukitega tegeleda.
Nõiapuud tahaks väga, aga kõik väidavad, et tahab tuulevaikset kohta. Mul siin mere ääres on ainuke tuulevaikne koht toas ja ma kardan, et siin talle väga ei meeldi...
Ja siis ma tahaksin veel sealt nii mõndagi, aga tundub, et nad eriti ei viitsi Eestisse müüa. Mine või järgi, kuigi üksinda autoga Taani sõitmiseks on see ikka sigapikk teekond...aga paremat omajuursete pargirooside valikut ei ole ma mitte kusagilt leidnud, nii et mine sa tea, mis kunagi pähe võib tulla :).

6 kommentaari:

  1. No meil Pääskülas oli veelgi külmem. Hommikune 2 kilomeetrine jalgsimatk võttis põlved ja näpud täitsa värisema.Kodus termomeetrit vaadates pidasin täitsa aru, kas ajan lapse üles või mitte.Näitas -25,4.
    Minu õhksoojuspump ka puhus vahepeal ainult külma õhku.Käisin katusel uurimas.Ta oli ilmselt jääs. Ma ei kasuta teda pidavalt ja küllap sellepärast. Läks aga iseenesest korda. Nii suure külmaga ma seda ei kasutagi.

    VastaKustuta
  2. meil sellel talvel kõige külmem on olnud -28,4
    Aga päevad on juba üsna kevadised, aga nii kui päike loojub, on kurramuse külm. Mul toa termomeeter näitab jonnakalt 22, 5 kraadi - aga mul on iga õhtuga järjest külmem.
    Aga tellimuste koha pealt mina juba andsin alla - garden.ee-st sai roose tellitud. Aga kui sa autonina Taani poole keerad ja reisikaaslast vajad, siis ma pakuks ennast :DD

    VastaKustuta
  3. Ja kui Sul on vaja vahetusjuhti, siis võiks minagi kaasa tulla. ;o) Omalt poolt võiks pakkuda Helsingborgis kohvi ja -kõrvast, vaatasin, et see vist väga suurt ringi ei teekski. :oD

    VastaKustuta
  4. No nii juba läheb, ikkagi õige inimesega tegu:)
    Ja kõik, mis säält Mordenist tulemas on, on meile väga hea. Olen neid Kanada firmasid uurinud, aga pole leidnud sääraseid, kes siiapoole midagi teele paneksid.
    Aga mina end roosidele järgi minema ei paku.

    VastaKustuta
  5. Mina tellisin eelmine aasta endale roose siit - http://rosen-tantau.com/shop/index.php?clang=1&sec_id=2
    Ilused tugevad istikud olid.Tellisin ka sel aastal paar tükki juurde.Loodan et talve ikka ilusti üle elasid,seda näitab muidugi kevad!

    VastaKustuta
  6. Juhanis on jah 2 imelist hostat ja... ja... khm, mul juba tellimus tehtud.
    A ilmad on igavad, üleeile -27 (päeval -14), eile -27(-14) ja täna -27 ja praegu ka -14

    VastaKustuta