22. märts 2010

Kevade tulemine

Kevad tuli meil sel aastal mürtsuga. Laupäeval kella kahe paiku rebis teise korruse räästast alla sadanud jäähunnik küljest majaesise ukse varikatuse ja lahutas selle sekundi murdosa jooksul tükkideks - katuseplaat koos plekiga eraldi, kaks jämedast vinkelrauast kronsteini eraldi ja õu kümnesentimeetriseid kruvisid täis. Jääkamakaid jatkus ka igale poole.
Jääb üle kõrgemaid jõudusid tänada, et ühtegi inimest, koera ega kassi ei sattunud sel hetkel väljas olema. Lepatriinu jõudis poest koju vist vähem kui viis minutit hiljem, olin juba jope selga saanud, et minna vaatama, mis tegelikult juhtus, aga välja polnud veel jõudnud.
Sein jäi ka enam-vähem terveks, ühest voodrilauast on natuke tükke väljas.

Vaatasin eelmise aasta blogist, et 21.märtsil olid lumikellukesed väljas. Sel aastal pole isegi sellist kohta veel näha, kus mingi lilleke nina välja võiks pista. Maja lõunaküljel hakkavad kääbus-mägimändide ladvad välja paistma, aga maapinnani on veel tükk maad sulada. Kuigi hanged on kõvasti kahanenud, basseini juures seisvast kusagil 75cm kõrgusest haigrukujust ei paistnud vahepeal midagi, siis hakkas paistma pea koos nokaga ja nüüdseks on keregi nähtaval. Välja on ilmunud grill ja aiamööbel. Nendeni pääsemiseks ilmselt läheb veel aega.

Üleeile sai Lepatriinu sünnipäeva peetud ja eile laiseldud. Poolest päevast sadas ladinal vihma, mis hilisõhtul lörtsiks muutus. Kuna selg ja õlavööde on juba paar nädalat paraneda saanud, suutsin täna hommikul värsket lumekihti lausa positiivse pilguga vaadata, päike paistis ja ilus oli. Ning ilmateadet vaadates võis eeldada, et sulab ise ära, pole vaja lumelabidat käppida. Hómmikune temperatuur -3,3 kraadi lubas päevapoole plusspoolele pöörduda.

Sama olid paraku mõelnud ka ilmselt need tüübid, kes maanteedel libedusetõrjet teevad, et küll sulab ise ära. Igatahes mööda sellist kiilasjääd ma veel sel aastal pole pidanud tööle sõitma, päris vastik oli. Ilmselt on teehoolduse eelarved täielikult lõhki ja raha otsas.

7 kommentaari:

  1. Hästi läks, aga kahju ikkagi:( Jälle vaja neid planeerimata töid teha. Tunnen kohe kaasa.

    Meil ei sadanud, aga 2 päeva plusskraade sulatas kohevat lund küll allapoole, tihedamaks, jäisemaks.

    Ei ole ma kunagi sallinud seda varakevadet - pori ja kiilasjääd ja seda kahjude kokkulugemise aega. Näen juba praegu mõnd murdunud oksa.

    Jah, eelmisel aastal õitsesid paljudes kohtades sel ajal lilled, aga meie olime veel kaua lumevangis- paik säärane

    VastaKustuta
  2. hea, et niigi läits!
    ja tegelt oli see (või sellelaadne) üks peamisi põhjusi, miks ma üritasin seda paksu lund katuselt alla saada - et sulades ei lõhuks seda, mis all.

    aga noh... hea, et niigi läks :)

    VastaKustuta
  3. Mnjahh...kui mul on valida uue varikatuse paigaldamise ja kaheksa meetri kõrgusel ülilibedal plekk-katusel turnimise vahel (ma kardan jubedalt kõrgust), siis ma vist eelistan kasvõi igal aastal uue varikatuse panna.Peaasi, et keegi vanaga pihta ei saaks.

    VastaKustuta
  4. No jõudu igatahes selle asja klaarimiseks!
    Meie eileõhtul sadanud lumekiht on ikka korralikult üle 10cm paks, raske ja tihke. Oeh.

    VastaKustuta
  5. Aga see "vihmavari" oligi natu haprake, minu täiskõhuga varesepaar oleks selle ammu maja küljest lahti istunud (kui see on see, mis näha ukseesise sillutamise pildil)
    Hea, et õnnelik õnnetus. Arvan, et ilma selle lumetõkke plekita ei oleks niipalju lund katusele püsima jäänud ja väiksema kogusena alla tulles, poleks ka nii purustava jõuga. karta, et ilma tugipostideta ei püsi seal ükski varikatus

    VastaKustuta
  6. Tõesti õnnelik õnnetus kui nii võib öelda. Mul pooled kasvuhoone klaasid purud. Ja mitte need katuse omad, vaid just külgmised klaasid - see lumemass, mis katuselt alla valgus, lihtsalt surus nad puruks. Sellist asja nägin mina esimest korda. Kui see valge ollus lõplikult ää sulanud on, tuleb suurem klaasikildude koristus. Aga lohutan ennast sellega, et olidki juba vanad ja ammu oli aeg nad välja vahetada - nüüd on vähemalt põhjust uued klaasid panna :D

    VastaKustuta
  7. aga lumikellukesteni läheb siin meie juures veel kaua. seal kus nad kasvavad - tavaliselt see esimesena kevadeti ää sulab - seal laiutab 3m lumehang.
    aga reedeks lubab 14 kraadi sooja + vihma - mine tea, äkki see sulatab kiiresti

    VastaKustuta