29. august 2009

Roosi nimi

Olen juba jupimat aega nikastanud end mõttega, kuidas ikkagi roosidele nimed juurde saada. Etiketid kaovad teatavasti ära. Kivid ei tundunud hea mõte olema, jäävad muldamisel mulla sisse, pealegi kipub värv siinses mereõhus paari aastaga ükskõik millelt maha kooruma. Metall roostetab meil paari aastaga läbi - viimaseks näiteks murutraktor, millel paksust plekist niidukorpus lihtsalt rooste tõttu küljest murdus.
Vastu peab siin meretuultes vaid puidukaitsevahenditega töödeldud puit. Aga vildikaga kirjutamine ei tundunud hea mõte olevat, kulub maha, pleegib. Ja nii edasi.
Kuuri koristamise käigus tuli välja Lepatriinu pürograaf. Nõukaaegne, Narvas toodetud, pealepressitud hind 7 rbl. Tegin sellega mõned aastad tagasi talule esimese sildi, püsib siiani ja on loetav. Nii et miks mitte proovida. Materjaliks said vanad kuuririiulid ja tähtede põletamine oli parasjagu selline töö, mida sai terrassil kõhuli lamades teha.Kaks päeva kärsatamist ja valmis nad saidki, kõik 75, mille sordinime ma tean. Roose ja kibuvitsu on tegelikult rohkem, aga osa ostetud-saadud nimedeta. Sildid sellised kodused ja kööbakad, kuna kalligraafia (ega üldse miski, mida peab millimeetritäpsusega tegema) ei ole mu tugevaim külg. on kõik vähe ise nägu ja tegu.
Üks päev läks saagimise ja kopsimise peale, silte sai terve kärutäis.
Eilse hommikupoolikuga said kõik sildid endale läbipaistva pinoteksikihi ka peale.
Täna siis jõudumööda peenrasse.Nüüd natuke pikutamist-lugemist ja õhtul kell pool kümme mere äärde. Köögikata blogist innustust saades ässitasin ka meie küla tuld tegema, eile õhtul sai juba lõkked kokku pandud. Mina, hm, ässitasin ja juhendasin :). Õnneks on ka õmblused niipalju paranenud, et saan ka ise mereäärsest trepist üles-alla, meil ju pankrannik.
Lisaks veel kaks esmaõitsejat - üldse on roosidel meeletult õienuppe, nagu ilusaim aeg alles algaks.
Eileõhtused pihlakad mere taustal - pikka ja sooja sügist tahaks...

8 kommentaari:

  1. Nii vahvad sildid! olen ise ka mõelnud, et roosidele selliseid vaia otsas silte vaja.
    Ja väga tubli, et ka tuletegemise organiseerisid. Tee kindlasti pilte ja saada muinastuled@mereblog.com , kas Sa sinna juba teada andsid, et te tuld teete?

    VastaKustuta
  2. Nunäed . Kui ikka tahad ,et miskit tehtud saab tuleb ise härjal sarvist võtta . Ega keegi muidu miskit tee . Kuid õnneks järgi tulijaid ikka jagub .

    Supper sildid . Mis nutad ,et igaüks ise nägu - roosidel ju ka erinevad õied . Kõik mis ise tehtud on hästi tehtud lisaka veel omaenda vajaduste rahuldamiseks . ;)

    VastaKustuta
  3. 5+ sulle siltide eest, organiseerimise eest ka. Mina aina unistan...puu- või kivisiltidest.

    VastaKustuta
  4. Sildid on lahedad! Ehh pean ikke uuesti tulema su roose vaatama - mul ka hakkavad uuesti õitsema - eriti veel need, kes seda suvist vihma põdesid. Ehk nüüd peab mõnda aega ikka kuiva ka. Su liiliad ka vaja kättetoimetada

    VastaKustuta
  5. Väga vinged sildid! Olen ka ise mõtteid mõlgutanud sama tehnikaga neid teha, kuid pole suutnud välja mõleda, kust tänapäeval toda põletamise aparaati saada oleks. Nõuka ajal käsitööringis sai sellega ikka üht-teist tehtud aga no need olid asutuse omad... ise olen veel mõelnud proovida paberist ja lamineeritud silte, kuid ma pole neile veel head kinnitust maasse torkamiseks välja mõelnud ning seega on ka katsetamata, kas taolised üldse loosi läheksid.

    VastaKustuta
  6. Naabrinaine teadis rääkida, et seda tänapäevast põletusaparaati müüb Vunder (www.vunder.ee), aga hind on päris soolane, 1500 krooni. Tuli sai kirja pandud ja pilte ka tehtud, eks edaspidi pikemalt.

    VastaKustuta
  7. Nutikas! Peaaegu nagu Tartu Bot.Aias. Ega ilma siltideta vist saa midagi kasvatada:(
    Aga neid põletusaparaate müüakse ka ehitusmaterjalide kauplustes, ostsin mõned aastad tagasi töö juurde ja nad olid küll väga odavad.
    See viimane pilt on Sul küll .....ahhhh!!! Väga meeleolukas.

    VastaKustuta
  8. Pihlakaoksad, meri taustaks- superpilt! Jätab niisuguse romantiliselt troopilise mulje, hihii!

    VastaKustuta