17. aprill 2009

Pluss kaks ja mõistus otsas

Pluss kaks on tänane välistemperatuur. Lisaks näksas jäine tuul kohe kõrvadesse, niipea, kui nina välja pistsin ja vahepeal hakkas ka sadama. Nii et mitte kuidagi ei õnnestunud tänast kodust tööpäeva mittesihtotstarbeliselt kasutada. Tuli seda tööd teha, mille eest palka saab.
Paar korda hiilisin aeda ka, aga tulin sealt üpris ruttu tagasi, külm oli. Kasvuhoone alusraami sain siiski valmis, poes küsiti selle eest üle 1200 krooni, minu omahinnaks tuli 200 krooni kanti, oma tööd ei arvesta, väljasolemine läheb pigem tulu poole peale.
Kasvuhoone karpi lahti võttes aga sai mul küll mõistus otsa, karbitäis pulki, kõik erinevad ja 15-leheküljeline saksakeelne juhend. Halloo, kas keeleinspektsioon meil ikka veel eksisteerib? Ma pole vist juba paar aastat ühtegi eestikeelset kasutusjuhendit näinud ja saksa keelt eriti ei sprehhi, vähemalt sellel tasemel mitte, et tehniline juhend ära tõlkida. Tuleb loota õe peale, saksa keelt oskab ta sama vähe kui mina, aga tehnilist taipu on tal rohkem.
Ahjahh, voolikujaoturi suutsin ka ära ühendada ja seina külge kruvida.Mõistus aga sai mul otsa ka eile õhtul, kui lõpetasin pärnadealuse kraapimise mitme aasta sodist ja avastasin sealt tõelise kivikangru. Nüüd mõtlen, mida sellega pihta hakata. Niita ei saa, niiduk ei mahu kivide vahelt läbi. Istutada, aga mida - praegu seal veel valgust on, aga kui puud lehte lähevad, siis enam mitte. Sõnajalad? Hostade jaoks vist siiski liiga pime? See-eest muld on vaat et parim, mida ma meie krundil kohanud olen, lehekõdust moodustunud, kerge ja pehme. Praegu tunnevad end seal imehästi naadid ja vereurmarohi. Uhh...peavalu.
Kõigele lisaks läks fotokas rikki. Esimesi märke sellest oli juba kuu aega tagasi Kanaaridel, nüüd siis lõpuks pillid kotti. Olympust ma igatahes enam ei osta, mul on sahtel neid laipu täis. Mõnusad pisikesed on küll jope tasku panna, aga üle aasta pole mul ükski vastu pidanud. Paar viimast pilti on tehtud ühe vana fotokaga, aga see jälle ei fokuseeri, ainult udukogud. Tuleb uuel nädalal poodi minna.

15 kommentaari:

  1. See pärnadealune on tore koht. Valdsteinia oleks kindlasti nõus seal kasvama, see kirjuleheline vorm. Sõnajalad muidugi. Vlassovi kurereha kannatas vist pimedust ja juurtel kasvamist, samuti geranium phaeum. Kuutõverohud. Neist on ka kirjulehelisi sorte. Metspipar. Lihtsamad kurekellad. Hostad tahaksid ehk viibida selle platsi äärealadel.
    Hoopis rohkem teeks mulle muret see, kuidas see naadivõsa sealt ilma mürgita likvideerida, aga kui selles suhtes komplekse pole, siis on ju OK.

    VastaKustuta
  2. Oi kui tore avastus! Ja milliseid võimalusi see pakub. Mina vist sinna eriti kõrgekasvulisi taimi ei istutakski, pigem sääraseid rahulikke, et kivid ka oma ilus ja samblas end näidata saaksid. Võibolla mõned sõnajalad ja kui uhke samblaaia sinna saaks:! Veidi nagu jaapanipärane nurgake. Ei tea küll Su maitset ja soove, aga see oleks vast üks võimalusi.
    Aga neile pulkadele ütle vast igaühele eraldi ich liebe dich- ei tea, kas sai õigesti:) ja küll nad paika vupsavad.

    VastaKustuta
  3. Seda suurt kivi ma muidugi teadsin, aga see, et risu alt nii palju väiksemaid samblakasukaid tuleb, oli üllatus. Ise mõtlesin ka midagi rahulikumat. Kui keegi veel annaks hea naadimürgitamise tehnoloogia :)

    VastaKustuta
  4. mulle lõi ka kohe samblaaia pilt silme ette - sammal ja mõned sõnajalad. muud ei panekski

    VastaKustuta
  5. Naatidega ei aita muu kui juurikad võimalikult sügavalt välja kiskuda. Kui mürki paned, pead uue mulla ka panema, et midagi seal peal kasvaks.

    VastaKustuta
  6. natuke sinililli ehk ka.

    mulle kivid väga meeldivad. meie aias neid polnud. korjan teisi igalt poolt kokku.

    mees ei arvanud kividest midagi. talus vaikides mu kivimaaniat.
    nüüd on olukorraga leppinud ja toob ka mõne kui ma väga palun.

    VastaKustuta
  7. meil ka kive polnud - olen need ise lasknud kohale vedada - mõne jaoks isegi kraana kohale kutsunud ja selleks, et sammal selga tuleks - riisikeeduvee ja kisselliga pintseldanud :)
    Ja samblaaed meeldib mulle kohutavalt - mul kahju, et mu aed nii pisike on, et sellist nurka eriti tekitada pole võimalik - ühes kohas siiski ma kasvatan sammalt.
    Keegi võiks ainult õpetada, kuidas sambla seest rohtu tõrjuda :)

    VastaKustuta
  8. Ega selle sambla seest vist rohtu tõrjuda muul moel kui käsitsi saagi. Ma käin aeg-ajalt mõnelt kivilt lausa sammalt maha kiskumas, sest kui juba kasukas liiga paksuks läheb, muutub kivi mättaks, teised taimed hakkavad sambla sees juuri ajama.
    Neid mitmetonniseid kivimürakaid meil jätkub igale poole. Lapsepõlves oli üks lemmikmänge kivilt kivile hüpata nii, et maad ei tohtinud puudutada.

    VastaKustuta
  9. Mul on üks aiaosa paksul samblas. Suureks kasvanud puude alune. Ma küll seal ei kitku, paar korda aastas käime niidumasinaga üle ja heintaimed kadunud. Muidugi, ega nad väga sinna ei kipu, eks see pinnas ole okaspuude all juba ka happeliseks muutunud. Ja naati võid ju pintseldada mürgiga, ei pea kogu maad pritsima. Mai keskpaik oleks selleks paras aeg. Ja kui vaja, siis hiljem veelkord
    Sambla tekkele aitab kaasa ka veega pooleks keefiriga kastmine.

    Lörts jõudis meieni ka:(((

    VastaKustuta
  10. Ja mina soovitan sinna pärnadealusesse karulauku.
    Eelmisel aastal kodustasin Lahemaa võpsikust ühe pundi ja tänavu loodan salatisse juba oma varjurikkast metsaalusest neid korjata:)

    Näevad dekoratiivsed välja kah.

    VastaKustuta
  11. Karulauku loodusest korjata ei või. Küll aga seemnest külvata, poodides on seda isegi müügil olnud. Olen külvanud. Aga siis oleks vaja seda pinnast veidi happelisemaks muuta. Jah, kevadel on nad ilusad valgete õite ja tumeroheliste lehtedega, mis suveks kaovad.

    VastaKustuta
  12. Ma ei ole jälginud, kui öko ja mahepõllumajandaja sa oled. Aga kui need põhimõtted sind väga ei takista, siis naadist jagusaamiseks on ideaalne asi Roundap (või Roundap BIO). See mõjub läbi rohelise lehe ja hävitab seejärel ka juure. Mina oma aiaäärtega võitluses olen seda aastaid kasutanud. Kui hakkad kaevama, siis paratamatult tükeldad naadijuuri ehk paljundad teda. Kui midagi istutad, siis teiste vahelt teda kätte saada on lootusetu. Minu soovitus, lase naadi lehed minna ilusti roheliseks, pritsi Roundupiga üle ja kui hakkavad pealsed kollaseks minema, siis võid läbi kaevata ja istutama hakata. Kui ma ei eksi, siis R.BIO lubab 1 nädala pärast toimetama hakata, aga kindlam on rohkem oodata, siis surevad juured sügavamalt. See mürk mulda ei jää. Mulla kaudu mõjuvad mürgid on hoopis teised.

    VastaKustuta
  13. Su pärnadealust kommenteerima ei hakka, endal midagi sellist kaskede all ja see territoorium antud lahkelt oma hingevardjatele - hanedele, neil seal hea palavaga niiskel samblal kaskede varjus tukkuda:)
    Aga natuke häirib see veejaoturi pilt - kas pole natuke kergelt kinnitatud seinale. Kui kõik voolikud külge panna ja vesi lahti keerata, kas need paar kruvi peavad vastu?

    VastaKustuta
  14. Ole mureta, meil pole niipalju veesurvetki, et kõiki voolikuid korraga tööle panna saaks :D. Ikka kordamööda. Asja mõte on selles, et saaks voolikud paika panna ja ei peaks neid vahetpidamata ringi lohistama.

    VastaKustuta
  15. fotokatest soovitan pilgu peale heita ka panasonicu lumix omadele. leica objektiivid on kvaliteetsed, ja kui valid lainurga, siis on see tihti suureks boonuseks.

    nikon ka muidugi väga hea, aga see kehtib pigem peeglite otsa kohta.

    VastaKustuta