27. märts 2009

Rahutus

Kuna väljas on ikka veel paks lumi maas ja Muhediku ilmaennustus (mida ma täiesti usun ja edaspidiseks kõrva panen, ma ise oskan ainult päikese ja tuule järgi lähipäevade ilma ennustada) ei luba tõelist kevadet niipeagi, tunnen end viimastel päevadel nagu puuris. Aknast välja vaadates on ilm imekaunis, päike sillerdab lumel ja kitsed on nii ülbeks läinud, et varsti nõuavad tuppalaskmist ja küsivad, kus on nende heinad ja soolaklotsid. Üks astus täna kaukaaslasele peaaegu nina peale, too ainult urahtas põlglikult, oma kodu loomad või sedasi, isegi haukuda ei viitsi. Ei karda need tegelased viimasel ajal ei ukse avamist ega koeri. Vahel, kui oleme lattniidukiga heinamaad niitnud, olemegi heinakuhja talveks metsaveerde jätnud, kitsed käivad mõnuga seal söömas ja jätavad aiataimed enamjaolt rahule. Sel aastal tuli neil ilma hakkama saada, aga eelmisel nädalavahetusel ülevaatust tehes tundus, et noorte viljapuude kallal siiski hambaid proovitud ei ole.
Katmata jäänud ja ainult muldamisega leppinud roosid on talve uhkelt üle elanud,külmakahjustusi praktiliselt pole. Mõnel olid eelmisel nädalavahetusel juba suured pungad, näis, mis selle nädala külmade öödega saab. Ma päris öösiti pole küll kraadiklaasi vaatamas käinud, aga hommikuti päikesetõusu ajal, kui tavaliselt on päeva külmim aeg, pole üle -7 kraadi olnud.
Kasti pandud kurgitaimedel on tänahommikuse seisuga ninaotsakesed väljas. Näis muidugi, mis
sel aastal aiandusest üldse saab. Praegu paistab nii, et suvisest puhkusest ei tule sel aastal midagi välja ja selle asemel saab juunis-juulis-augustis 10-12 tunniseid tööpäevi. Firma hakkab kolima ja ligi 4000m2 kolaka kolimine ja uues kohas uue süsteemiga alustamine pole niisama lihtne. Samas on seda kolimist aastaid oodatud, nii et mäng väärib küünlaid. Korra tekkis juba patune mõte, et kui ise tõesti ei jõua, siis praegusel töötuseajastul peaks ju ometi kellegi leidma, kes kord-paar nädalas normaalse tasu rohimas-hooldamas käib. Eelmise aasta hinnapakkumine õunapuude lõikamisele 400 kr/tund tegi küll selles suhtes ettevaatlikuks ja õunapuid jäidki tol aastal lõikamata. Ehk on ajad muutunud.
Aitäh Deiale, kelle soovitatud torumees nädala alguses vaatamas käis ja homme pidi tulema ja
kõik vajalikud asjad ära tegema, saab ühe suure mure kaelast ära. Ja kui veel eriti hästi läheb, tuleb naabrimees kahte vana poolkuivanud õunapuujurakat maha võtma. Nii et loodetavasti tuleb produktiivne nädalavahetus.

6 kommentaari:

  1. See talv on tõesti harjumatult pikaks veninud. No meil tuleb seda lumelisa ka, nii, et...:)))) aga mul ongi veel majas sees nii palju teha, et praegusel ajal aiatööd isegi segaksid.
    Kui Sa lased võõra inimese rohima, pead küll väga ettevaatlik olema. Kui ma ühe suve väga rängasti haige olin, kasutasin võõraid. 2 võimalust - rohitakse pealt, juured sees ja 3 päeva pärast asi hullem kui enne. Rohitakse välja ka kõige väärtuslikumad lilled, olgu küll, et isegi enne ütled, et kui taime ei tunne ja tekib kahtlus, jäta pigem kasvama.
    Head ja korralikku rohijat on ikka väga raske leida.

    VastaKustuta
  2. roosidel pungad?!??! nojah, minu omad on lume all ...

    VastaKustuta
  3. eee.. ja missa nende õunapuutüvedega teed?

    VastaKustuta
  4. ära lase neid õunapuid täitsa maha võtta- nende najale saab panna miskit huvitavat ronima, või kasutada muudmoodi ära.

    VastaKustuta
  5. Mul siin mõnesse kohta on ronijatele üht-teist püsti jäetud, aga neid puid ei jäta, on teised väga halvas kohas. Üks nendest on üle saja aasta vana, nii et ma täitsa tõsiselt pelgan, et kukub mingi tormiga maja peale. Õunapuutüvedega pole mingit konkreetset plaani, üpris kõverad ja pahklikud, küllap saavad kaminapuudeks.

    VastaKustuta
  6. ma võiks vahetada kaminasse kasepuid nende õunapuude vastu..

    VastaKustuta