20. märts 2009

Esimene kevadpäev

Astun siis minagi sellesse koori, kes kevadele kiitust laulab. Kuigi näha on teda veel vähevõitu, hommikul oli akna taga 7 kraadi külma ja nüüd küll soojakraadid, kuid taevas lauspilves. Ei midagi hingeülendavat. Lund umbes 30cm ja hakkab alles nalja saama, kui see sulama hakkab, eriti allpool elavatel naabritel. Mingite teeehitustega keerati meil kunagi vana truubindus tuksi ja veel pole kuhugi ära voolata, paepealsesse sisse ka ei imbu. Nii et kusagil mai keskpaigani on meil saareelu oodata ja igasugused mõtted väiksemast ja ökonoomsemast autost tuleb ära unustada.
Tegelikult võib äsjalõppenud talve ainult kiita, kõike oli siinkandis parasjagu, külma, lund, isegi päikesepaistet. Torud ei külmunud, pori ei lainetanud, nii et kõik oli hästi. Ainult et nüüd tahaks juba kevadet.
Vaatasin oma vanu märkmeid, üle-eelmisel aastal rohisin sel ajal esimest korda peenraid, praegu naljakas mõeldagi. Ja esimesed uimased sisalikud peesitasid kividel. Eelmisel aastal olen kirja pannud, et märtsikellukesed hakkasid õitsema 12.märtsil. Rohkem tagasi pole kahjuks midagi kirjas.
Märgid on sellegipoolest, lisaks linnulaulule ja pikematele päevadele hakkab talvel hall olnud mets õrnalt rohekaks ja punakaks tõmbuma. Ja aiavaasi istutatud krookustel olid juba nädal tagasi paari sentimeetri pikkused ninaotsad väljas. Lumikellukestest pole küll märkigi.
Käisin linnas, lootsin Espakist traktorile uue käru saada, aga selgus, et kataloogis olnud käru esiteks ei kalluta ja teiseks ei oleks see mulle autosse mahtunud. Võtsin mõtlemisaega, neid pidi laos piisavalt olema.
Hortesest ei saanud ka muidugi rahulikult mööda sõidetud. Ning mitte ainult mina, parkimiskoha leidsin suure hädaga ja majanduskriisist ei märkigi, pood rahvast täis ja kassad klõbisesid. Mõned hostajuurikad, mõned begooniad ja amplitaimede beebid, mida hakkangi kohe suurematesse pottidesse ümber istutama. Nii et kõigist lubadustest hoolimata kisub ikka aknalauapõllunduseks.
Päriskevadeni läheb veel aega.

Täiendus: pottidesse läks seega üheksa Million Bells (kahjuks ei tea, mismoodi selle kelluka eestikeelne nimi on ja nagu tavaliselt, polnud ka Hortesel tõlget) ja kuus surfiinia amplitaime, kolm Kanaaridelt toodud banaanitaime seemet (üheaastasena päris lõbusad potitaimed) ja üks pakk kurgiseemet. Näis, mis saab.

4 kommentaari:

  1. Kevadet Sullegi!
    :) See aknalauapõllundus on vist ravimatu haigus.
    Aga sel aastal raudselt ei too ühtegi taime enam oma aeda.

    VastaKustuta
  2. Kevadet! Ilusat ja tegusat Sulle!

    Möödunud talv oligi rohkem poolsuve või kevade moodi, aga kas Sa seda ka mäletad, milline oli kevade esimene üllatus? 26.03 tuli ju maha terve talve lumi-ühekorraga.

    Meil paistis päev otsa päike nagu päris kevadel, aga nüüd tuiskab:DDD

    VastaKustuta
  3. Mäletan ikka :). Sumasin läbi põlvini hangede tee äärde postkasti poole, kole hirm oli, et tõmban mõne õmbluse ripakile. Aga koerad nautisid täiega!

    VastaKustuta
  4. Ilusat kevade algust ka siitpoolt:) Mina seeaasta aknapotindusega ei tegele - vandusin endale, et ei ühtki totsikut tuppa. Siiamaani olen vastupidanud - aga kui ilmad soojemaks lähevad, siis kasvuhoonesse teen mõned külvid vist ikka.

    VastaKustuta