20. märts 2016

Pojengide kasvatamisest pottides

Teema kerkis üles juba vist esimesel tegutsemisaastal, kui üks klient küsis, kas pojengi saab potis kasvatada ja ma ei osanud talle midagi tarka kosta. Igatahes taimed ta ostis ja lendas nendeha Küprosele elama, kahjuks ei osanud kontakti küsida, et uuriks, kuidas läinud.
Sellest ajast saadik olen küsimust, kas pojengi saab potis kasvatada, esitanud Räpina õppejõududele, kogenud pojengikasvatajatele ja teistele aednikele, ja vastuseks on alati olnud ei. Kui aga olen küsinud, miks mitte, pole sellele tavaliselt midagi tarka järgnenud. Mind aga pole kunagi rahuldanud põhjendamata vastused. Seda enam, et ma ise talvitan ju samamoodi müügipotte maa peal, sama teevad teised taimemüüjad, keegi ei kaeva midagi maasse. Ja kui maa läbi külmub, külmuvad ühtviisi läbi nii pott kui muidu 5 cm maas elav pojeng.
Eriti huvitavaks muutus teema eelmisel aastal, kui paari tarnija pakkumistesse ilmus kategooria patio peonies, ehk pojengid kasvatamiseks terrassil. No pagan, kellel ikka terrassil mulda on.
Kuni tänase koolituse jaoks aastaarve netist üle kordasin ja poolkogemata sattusin kanada botaaniku Dr,J,G,N,Davidsoni pikale artiklile pojengidest ja tsiteerin;
Pot‐grown peonies were widely used in China and Japan as ornaments in the house.   They were easily moved, donated or passed down.  They can be placed under conditions that force them into flower out‐of‐season.  Both herbaceous and tree peonies can be grown this way.
Ehk üllatus-üllatus, pojengi mitte pole võimalik kasvatada ainult potis, vaid teda on kasvatatud lausa toataimena ja ajatatud. Nüüd tuleb veel uurida, millised on vajalikud potid jms. Hiina- ja jaapanikeelsest aiaajakirjandusest arusaamisega on mul vähe raskusi. 
Kes 24-leheküljelist originaalartiklit lugeda tahab, leiab selle siit. 
Eesti kliimas tuleks suurtes pottides pojengid ilmselt kuidagi soojustada või keldrisse vedada, aga see ei tähenda, et potis pojengi kasvatada ei saa.

7 kommentaari:

  1. Minu sügisel Sinult saadud pojeng läks potti ja talvitus kasvuhoones ja ilusad pungad paistavad:)

    VastaKustuta
  2. see on hea, kui uued rajad sisse aetakse.Reegleid "rikkuda" on ju puhas rõõm :)

    VastaKustuta
  3. Nomuidugi saab peaaegu kõiki taimi anumates kasvatada kui pott on piisavalt suur ja saab talvel külma eest kaitstud. Tegelikult saab paljusid taimi ka "liiga väikeses" potis kasvatada kui sa suudad vaid tagada regulaarse lisaväetamise ja kastmise suvepalavuses. Aga maa sees on hulga vähem vaeva ju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küsimused on esitanudki inimesed, kellel maa sees kasvatamise võimalust ei ole. Aga on suured rõdud või terrassid.

      Kustuta
  4. Müügil on juba igasuguseid potte just talve tarvis, need on mingitmoodi topeltseintega.
    On Sul andmeid, kas need pottides talvitunud ka samal suvel õitsevad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellele oskan oma kogemusest vastata, sest paljasjuurne pojeng tuleb sisse oktoobri esimesel poolel, siis potistan ta ära ja panen õue talvituma. Kohe hirmsasti tahavad kevadel õitseda, aga ma targemate soovitusel ei lase, vaid lõikan õievarre koos pungaga ära. Õitseda laskmiseks peaksid nad ilmselt olema suuremates pottides kui 6 liitrit.

      Kustuta
  5. Pojeng on suur ja näljane taim. Kui leidub piisavalt väikesekasvuline, samas ikkagi ilusa lehestiku ja õiekestega sort, siis kindlasti kasvatan ka potipojengi. Praegu on mul peenras talvitumas yks hollandi odavsort, eks vaatame, kas jäi ellu. Sest tuppa tassida on liiast, mul niigi palju potitaimi, potipojeng võiks siiski õues talvituda. Eelmistes kommides oli rida tarku ytlusi taime vajaduste ja otstarbe kohta, millega ma nõus olen.

    VastaKustuta