21. detsember 2014

Toomapäeva päike

No mida värki mul nende Padise jõululaatadega küll on, oli esimene mõte hommikul välja vaadates. Hämaras eristasin vaid õuele tekkinud valget muhku, mis lähemal vaatlusel osutus süsimustaks tiibeti mastifiks, kes talveilma mõnuga kaifis ja tuisu käes mõnules. Mina küll nii õnnelik polnud, sest tuli maanteedele seiklema minna.  Eelmisel aastal sinna sõites sumasin üksiku autona lumetuisus ja kui sel aastal pole lumekribaltatki detsembris nähtud, siis just täna hommikul pidi tuiskama hakkama ja isegi mitte lund, vaid mingit vedelat ja libedat lurri. Õnneks jättis poolel teel järele ja pilved kärisesid pooleks. Selle ime pildistamiseks jätsin auto seisma ja tulin välja, no alles siis sain aru, kui libe see tee tegelikult on...
Eelmisel aastal olime Padise kastellis, mis nüüd kuuldavasti ka seest ilusti restaureeritud. Tagantpoolt seda ilusat hoonet taipasin alles täna vaadata ja pildistada. Hea, et jätkub inimesi, kes selliste imeliste majade säilimisse ja korrashoidu panustada suudavad ja jaksavad. Sel aastal tõsteti laadalised vallamajja, kuna kastelli enam ei mahtunud. 
Laat nagu külalaat ikka, ei minda sinna käibe pärast, vaid ikka tunde ja inimeste pärast. Oma ostudeks jäid talumunad, kodune verivorst, kalapakk kodukandi kalatootjalt ja natuke krehvtist tšillijuustu. 
Koduteel pidasin lausa mitu korda kinni, et vaateid imetleda. Õiget fotokat kaasas polnud, aga tahvelarvuti kaamera ajas asja ära. Tuul oli küll sõna otseses mõttes selline, et tahtis va tahvli mul käest ära raputada ja metsa alla virutada. 
Kodukirik, Madise. Kunagi ka majakas ja meremärk, nüüd merest kaugemale jäänud. Mis seal torni kohal toimub?
Lihtsalt talvine taevas
Ja kodutee jooksul vajuski päike Kurkse väina taha peitu. On aasta lühim päev ja pikim öö. 
Uueks nädalaks lubatakse külmakraade ja ehk saavad ka lumeootajad midagi.




7 kommentaari:

  1. Väikesed laadad on toredad, suured ajavad judinad peale, ma väsin alati kusagil keskpaigas ära ja tahan koju tagasi :)

    VastaKustuta
  2. Tore, et on oleas laadad kuhu inimeste ja tunde pärast lausa minema PEAB :D suured laadad panevad minugi Tsiili moodi judisema :D aga ilm oli meilgi selline päikeseaukudega pilvedes ja päris kena vaaadata, lund meil lomulikult peaaegu pole :D

    VastaKustuta
  3. Vahva pilt see poolitatud pilvelaamadega! Kõige lühem päev pakkus sel aastal rohkem valgust kui kõige pikem päev.

    VastaKustuta
  4. Ilus taevas, meilegi näidati täna sellist, lund sadas meil ka, kohe paar cm!

    VastaKustuta
  5. Jah, vaated on lummavad. Sellel pimedal ajal kingitakse meile ikka vahel selliseid pilte. Karged ja tummised. Mõnus laadahõng tuli minunigi :)

    VastaKustuta
  6. Ma olen väga rahul sellega, et see päeva lühenemine nüüd selleks korraks läbi on.

    VastaKustuta