25. august 2012

Võhumõõkadest ja muudest asjadest

Nagu ma Muhedikule täna telefonis ütlesin, aednikul on jõulud suvi läbi. Kuna aeg-ajalt saabub pakk, mille sisust Sul hetkel aimugi ei ole, sest tellitud sai kaks kuud tagasi ja ega siis peast ei mäleta midagi ning tellimisnimekiri on kusagil teises arvutis. Pakile tekkis kohe ka valvur - Käpikul on raskekujuline pappkastisõltuvus, kui sisse ei saa ronida, siis vähemalt lamatakse peal ning kui võimalik, tiritakse nurki puruks.
Istikud olid kenad ja pontsakad, arve ka kenasti kastis, aga kui hakkasin nimesid ja nägusid kokku panema, põrkasin ootamatule takistusele. Nimelt on ka Cajeux-l, nagu paljudel teistel veebipoodidel loll komme otsasolev artikkel oma veebilehelt ära koristada. Võiks ju lihtsalt märkida, et otsas... Nii et midagi pole teha, olin sunnitud googeldama ja tehtagu minuga mis tahes, panen saagi siia üles ka. Mitteärilises blogis peaks olema piltida kasutamine lubatud, eriti kui autoriõigusele on viidatud.
Niisiis seekordne saak:
Iris pseudacorus Black Gamecock
 Iris pseudacorus Bastardi
 Iris pseudacorus Compact Form (seda ma tegelikult ei tellinud, oli kingitusena kaasa pandud)
 Iris pseudacorus Double
 Iris pseudacorus Roy´s Repeater. Peaks kordusõitsema septembris, kas ka meil, näitab aeg.
 Starting Versi-Laev. Iris versicolori ja iris laevigata tetraploidne hübriid.
 Iris pseudacorus Tiger Brother
Praegu mõnulevad uustulnukad vannis ja kohe varsti lasen end sääsetõrjega kokku ja lähen tiigi äärde istutama. On augusti lõpp ja ikka mustab õhk sääskedest, kes elada ei lase...

Ligunemise ajal on aega veel viimase aja sündmustest väike ülevaade teha. Eilsest päevast kulus enamus uue suksu soetamisele. Saage tuttavaks, Aavikuemanda uus tõld (kuigi väga kahtlane, et mind sinna rooli lastakse). Tundub, nagu turg oleks kasutatud kaubikuid paksult täis, aga ikka kulus meil neli kuud vajaliku leidmiseks ja mul on lausa piinlik oma venna ees, kes seniks meile oma kaubiku kasutada andis, küsisime mai algul kuuks ajaks ja nüüd on augusti lõpp käes. Eile aga said ARK toimingud tehtud ja südaööl sai kaunitar ka koju toimetatud.

Mmmm...ma juba mõmisen mõnust mõeldes, kuidas ma mõnel sajusel sügisõhtul need suured valged pinnad kujundan, M pani juba üürgama, et ei kleebi lilli täis, aga seda mul polnud plaaniski. Midagi ilusat ja soliidset.
Vahele mahtus veel mõnus kohvijoomine Kadaka ja Köögikataga ja nüüd on mul kuskil ämbritäis tundmatuid veetaimi :), muu hulgas sai külalistele demonstreeritud lääneranniku vihmavalingut, ikka poole tunniga 25mm, nagu sel suvel kombeks. Tore oli. Edasi lippasin Laulasmaa laadale M-i aitama, kes õigupoolest mingit abi ei vajamud, sest inimesi oli väga vähe, küllap vihmavalingud tegid oma töö, mul oli korraldajatest lausa kahju, sest nad olid ära teinud suure töö. Ehk nad ei anna alla, sest selliste traditsioonide juurutamine võtabki aega. Pean tunnistama, et raha läks välja rohkem kui sisse tuli, aga sellisest tassist ma mõistetavail põhjustel loobuda ei suutnud, käsitöö, autor Reet Kaing.
Peale laata siis, nagu juba mainitud, veel uuesti Tallinna auto järele. Vahetult enne südaööd koju jõudes oli augustitaevas tähetäppe tihedalt täis. Tähendasin arvuti ees haigutavale juuniorile, et keegi on taeva täitsa auklikuks torkinud, ta arvas, et eks seda oli päevasest vihmast ju tunda ka...
Nüüd aga pseudacorused kaenlasse ja tiigi äärde (Lillekasvataja, sinu omad panen homme posti), abiks Humanast leitud kummikud, mille pärast roosiklubi naised mind pea mõrvata tahtsid :)
Õhtul tulemas veel muinastulede öö ja nagu ma aru sain, ehitavad naabrimehed mere ääres tuleparve. See saab äge olema, peaasi, et ilm sõbralik oleks.




11 kommentaari:

  1. Häid jõule! Tänud, et nii tiheda päevakava juures leidsid veel aega meiega maha istuda ja aeda näidata!

    Kuigi laat väheldane, oli minu üllatuseks seal päris mitu keraamikamüüjat portselanimaalist kuni käsitsi ja kedral treitud taiesteni. Minu sümpaatia kuulus muidugi käsitsi valmistatud (Õunapuu?) lambivarjudele, vaagnatele ja ribilistele vaasidele. Sain mitu ideed, mida isegi katsetada.

    VastaKustuta
  2. Roosiaia haldjal-perenaisel peavadki roosilised kummikud jalas olema!
    Jõudu ja jaksu oma imeilusa aia kujundamisel! Küll tahaks Su aeda vaatama tulla, et võrrelda, mis ja kui palju on kahe suvega muutunud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga loomulikult võib vaatama tulla. Tasuks muidugi ette helistada.

      Kustuta
  3. Nii tass kui ka kummikud teevad kaadedaks....

    VastaKustuta
  4. Kummikud on super!
    Meil paistab väga ühesugune maitse olema võhumõõkade koha pealt :) Tore jälle, saame nende kasvamisi võrrelda

    VastaKustuta
  5. Ei teagi, kas hea või paha, et mul võhumõõkasid kuskile panna ei ole, muidu mulle meeldivad kõik väljavalitud ja ülejäänud ka. Ja veel parem oleks igat sorti umbes üks ruutmeeter.
    Auto külg on veel nii süütult valge. Täiesti arusaadav see Aavikuisanda hirm, et äkki sa plaanid kummikumustrit autodekoratsiooniks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna ma tellisin kõiki taimi vähemalt viiekaupa (välja arvatud Repeater, mis oli pagana kallis), peaks selle ruutmeetri paari aastaga ikka kätte saama. Kollane põhiliik on mul Deialt saaduna olemas ja paljuneb nagu pöörane, sellepärast ma erinevaid kollaseid palju ei tellinud.

      Kustuta
  6. Kõik on ilus-pakk ise, kummikud, hommikukohvitass, valge dekoreerimist nõudev iludus ja loomulikult iirised. Ei oskagi neid kuidagi numbrilisse rivisse sättida:)

    VastaKustuta
  7. see tass ja kummikud on super ja tunnen väikest kadeduseussigi närimas :D

    Iirised ka muidugi - aga õnneks on minu aias nendele sobiv koht kuhjaga täis istutatud - seega tulen neid sinu juurde vaatama :D

    VastaKustuta
  8. Suur tänu ka minu poolt ilus-mõnusa kohvipausi eest!
    Need tundmatud veetaimed on: soovõhk, ussilill ja...see taim, millest pilt mu virumaa-reisi postituses.

    VastaKustuta