9. oktoober 2010

Õite viimane pidu?

Roosid said täna mullatud. Õnneks unustan ma alati kevadeks ära, kui füüsiliselt raske ja vaevaline see kõigi nende kärutäite kühveldamine on, õhtuks oli selline tunne, et viimased tõmbaks muldamise asemel hoopis välja. Või laseks ära külmuda.
Aga kus sa raatsid. Isegi ära lõigata veel ei raatsi.











 Veetase suures tiigis on natuke alanenud, sest paar nädalat pole sadanud. Kuivaks jääda see tiik siiski ilmselt ei kavatse.
 Karikakar? Ei ole. Raitaster (Boltonia latisquama) Snowbank, kevadel Sarastrost ostetud ja praeguseks juba ülemeetrikõrgune põõsas avab esimesi õisi.
Krüsanteemid aga ei õitse ikka veel, kuigi pungadest on värvi aimata.  Maas lamanduvad füüsalid lõikasin ära ja panin kuivalt terrassivaasi. Kuivlillekompositsioonid mulle tegelikult ei meeldi, sama hästi võiks toas kuivatatud surnud hiiri eksponeerida, laip on laip, vahet pole, kas taime või looma...  aga terrassil võivad olla.
 Muldamise vahepeal, kui käru tühi oli, tuli taksoteenust osutada. Sõitja tasus ehtsa koerarõõmu ja -armastusega.
Ja floks Blue Boy otsustas, et nüüd on ikka tagumine aeg esimest korda oma õisi näidata. Flokse võiks rohkemgi olla, kaunid taluaialilled ja erilist muret nendega ka pole, umbrohu tapavad ka ise maha. Khm, keegi just lubas endale, et ei mingeid uusi istutusalasid...
Ilm kirgas, selge, päikeseline. Varjus üle kümne kraadi ei tõusnud, aga päikese käes kannatas pluusi ja sulevesti väel olla, eriti neid mullatonne kärusse ja kärust maha kühvekdades.

4 kommentaari:

  1. Palun kirjelda algajale roosikasvatajale, mida õigupoolest tähendab see rooside muldamine. Mul on neli noort pinnakatteroosi. Mis ma nendega enne talve peale pean hakkama?

    VastaKustuta
  2. Copy and paste garden.ee - st
    Peale peenra puhastust peaks roosidele kuhjama 20cm kõrguse mullahunniku, seda siis, kui ilmad lubavad juba jätkuvalt öiseid miinuskraade. Muldamiseks soovitame uut mulda. Mutimullahunnik sobib ideaalselt. Turbaga katmisel peaks see jääma kuivaks ehk katma niiskust mitte läbilaskva materjaliga. Väga vesistele kohtadele ja õrnematele roosisortidele soovitame lisaks muldamisele katta veel koormakattega, jälgides, et selle alla ka õhku jääks.

    Mina muldan tavalise mulla ja liiva seguga, siis ei pea niiskuse eest katma. Ja ei ole kindel, kas päris 20 cm ikka välja tuleb. Oluline on vaadata, et roosi südamik ka kaetud oleks, mitte ainult mullavall ümber taime.

    Ütlen kohe, et Eestis on piisavalt roosikasvatajaid, kes on teistsugusel seisukohal nii muldamise kui katmise suhtes. Minu roosid on sellise muldamisega enam-vähem püsinud, viimane karm talv võttis vaid kuus sorti ligi sajast.

    VastaKustuta
  3. Sa oled ikka hiigla tubli, et teed selle hiigeltöö ühe päevaga. Tegelikult pole need roosid nii külmaõrnad midagi, lihtsam oleks vist jagada muldamine mitmele nädalavahetusele. Me ka muldame roose, aga muud katmist ette ei võta. Parim südamiku katmise materjal oleks kergkruus, just seda niiskust silmas pidades, aga teda oleks jube tülikas kevadel kokku korjata.
    Üht väga õrna vahert, kelle kõik teised aednikud siseruumidesse veavad, oleme aastaid talvitanud õues just kergkruusa abil ja kavatsen sedasi eksperimenteerida ka palmiga.

    VastaKustuta
  4. jeebus, kas juba aeg roose mullata? oeh.... õnneks on mul neid ainult 7

    VastaKustuta