15. oktoober 2010

Elu anomaalses piirkonnas

Sihukeses karukolkas nagu me elame, linnulennult tervelt kolmkümmend kaks kilomeetrit pealinnast, on telesignaali saamiseks olnud kaks võimalust, kas Starmani Zoom TV või Viasat. Neist viimast olen suht kalliks ja mõttetuks pidanud, pole siin väga suuri telerivaatajaid. Sai siis omal ajal Zoom valitud, paraku on ta praktiliselt kogu aeg jukerdanud, pooltel kanalitel pole signaali ja kahjuks just nendel kanalitel, mida mina vaataksin. Seega ongi minu telekavaatamine viimastel aastatel piirdunud Pealtnägija ja Kättemaksukontoriga.
Kevadel, kui see puu katusele lajatas, tuli ka teleriantenni kohendada. Poisid käisid katusel, panid uue antenni ja antennivõimendi, nüüd pidi korras olema.
Ei olnud. Samad kanalid teatasid endiselt, et "scrambled signal" ja panid pildi tasku.
Eriti hulluks läks asi paar nädalat tagasi, kui telekas hakkas iga kümne minuti tagant näitama "no signal" ja seda siis juba kõikidel kanalitel. Aitas ainult voolu telekast välja lülitamine ehk restart. Proovitud sai ka teise telekaga, täpselt sama lugu, nii et asi polnud teleris. Ausalt, väga tüütu oli, oleks see vähemalt reklaamipauside ajal juhtunud, oleks veel kuidagi välja kannatanud.
Paar päeva tagasi helistas meeldiv neiuhääl Starmanist ja küsis, kas ma olen teenusega rahul, neil kliendiuuring. Vastasin, et ega ikka ei ole küll.
Tütarlaps reageeris väga kiiresti, juba viie minuti pärast helistati tagasi ja küsiti, kas sobib, et tehnik tuleb reedel ehk siis täna. Panime sobima, s.t. kihutasin töölt poolest päevast koju ja võtsin töö lihtsalt koju kaasa.
Tehnik tuli oma aparaadiga, mõõtis levi üleval antenni majja sisenemiskoha juures ja allkorrusel teleka juures ja ütles, et kaabel on katki. Ilmselt hiired. Kust kaabel katki oli, polnud võimalik tuvastada, usinad ehitajad olid kaabli täies ulatuses seina sisse toppinud,et ilusam oleks.
Pandi uus kaabel, mis ripendab hetkeseisuga diagonaalis üle esiku ja ühe toa põranda.
Aparaat näitas levi maksimumi. Telekas mängis kah ilusti, oma viis minutit. Siis ilmus taas teade "scrambled signal" ja pilt kadus.
Aparaat kah enam levi ei näidanud. Mõne hetke pärast hakkas uuesti viit posti näitama.
Tehnik kratsis kukalt ja ütles, et sellist asja tema enne näinud ei ole ja sellega midagi pihta hakata ei oska.
Aparaat näitas veel mõnda aega viit posti ja siis jälle mitte midagi.
Tehnik kratsis veel kõvemini kukalt. Ütles, et võib-olla aitas antennimasti pikendamine mõne meetri võrra. Aga see maksaks 2-3 tuhat krooni ja mingit garantiid, et sellest ka tegelikult abi oleks, anda ei saa.
Lubas asja uurida ja kadus. Jõudsin enne veel õnneks telefoninumbrit küsida.
Nüüd on mul siis siin viisteist meetrit risti üle tubade vedelevat antennikaablit, signaali aga pole pooltel kanalitel, mille eest iga kuu raha kasseeritakse, endiselt.

5 kommentaari:

  1. Meie loobusime Starmani teenusest - telekas ainult plõksus, täpselt sama lugu - "no signal" või siis signaal oli, aga ekraanipilt oli hangunud. Lõpuks viskas kopa ette. Nüüd on meil Viasati taldrik. Aasta otsa maksame kampaania soodushinda, siis läheb saadanas kalliks kätte. Aga vähemasti on, mida vaadata, kuigi jah - kogu aeg tuleb inglise keelele seadistada, muidu on mingi tšehhi ja poola keele jura.
    Too Viasati taldrik on aga halvasti mõjunud meie Elisa internetilevi kiirusele - seda nagu polegi (kui just varahommik välja arvata). Jama kuubis - maksa, aga teenuse kvaliteet pole maksuga tasakaalus.

    VastaKustuta
  2. Viasat on tõepoolest kallis ja programmivalik nii nagu on. Suvel pole sellest telekast mul üldse lugu. Nüüd, pimeda aja saabudes aga seltsiks või sedasi. Ning kuna eesti kanaleid vaatan vähe, siis pean maksma, maksku mis maksab.

    VastaKustuta
  3. MIngi jama tõega, meil ka Starman, aga pole isegi katuseantenni vaja, signaal kõige tavalisema toaantenniga maksimaalne ja ei mingeid häireid.
    Ma olen küll väga väike vaataja, ei tea, kas tulebki 2 t nädalas, aga vähemalt see teadmine, et kui vaja, siis saan näha, mis huvitab, peab mul ikka olema.
    Aga need erinevad mobiilifirmad pakuvad ka mingit kompleksteenust, internet, telefon ja TV. Äkki on need sealkandis paremad.

    VastaKustuta
  4. Meil on praegune katuseantenn maapinnast 12 meetri kõrgusel, seepärast ma hästi ei usugi, et paar lisameetrit midagi parandaksid. Muhedik: sulle paistab telemast koju kätte ära, kui seal ka levi poleks, oleks juba tõsiselt imelik. Ja Marele, mulle ütlesid tehnikud, et Elioni Wimaxi antenn ja teleantenn peaksid olema eraldi mastidel, muidu võivad hakata üksteist segama küll.

    VastaKustuta
  5. Ajaks ikka hinge täis küll.
    Ega see uue kaabli paigutamine ju ka... polnudki hiired närinud.

    Üldiselt võiks tv puhtalt netti kolida, siis oleks üks allikas vähemalt.
    Minul edeneb tv-vaba eksperiment eduliselt, aga seda enam vaatan filme või ripun internetis :) AK-d ka vahel.

    VastaKustuta