4. oktoober 2009

Mehi jalaga segada

Kahel hommikul, eile ja täna, olen ärganud paduvihma peale ja mõelnud, et täna vist ei toimu midagi, ilm on liiga õudne. Aga läks eile päeva poole selgemaks ja hakkas päike paistma, ning ka tänasel hommikul näitab pilvede vahelt juba siniseid taevalapikesi. Peale paduvihma ja lirtsuva maapinna on siinkandis sügisemärke veel vähevõitu, kased on hõredaks jäänud, saar viskab ka lõpuks lehti maha ja vaher hakkab kergelt kollakaks tõmbuma. Roosid aga õitsevad endiselt, kuigi vihmad on neile natuke liiga teinud. Ja neid pagana kolmemeetriseid minipäevalilli ei võta isegi torm mitte.
Eile läks õue peal minu jaoks vahepeal juba liiga rahvarohkeks, lugesin kokku seitse meest - kaks kivipanijat, kolm puudelõhkujat ja kaks puudelangetajat. Iga nurga taga toimus midagi.
Endale aga tegin puhkepäeva, peale kolme masinatäie pesu pesemise ei teinud suurt midagi, lugesin, mängisin arvutiga, suhtlesin töömeestega, puhkasin esimesest töönädalast. Organism lihtsalt vajas seda.
Kevadel laotud ahi on igatahes super. Kaks kolmandikku ahjutäit puid ja pärast paar halgu veel juurde ja õhtul köetud ahi on veel hommikul nii tuline, et ei taha kättki vastu panna. Toas üle 24 kraadi sooja. Mõnus.
Arutasime eile Lepatriinuga, et viimasel ajal on meil töömeestega väga vedanud. Eks neid tegijaid on siin aegade jooksul igasuguseid nähtud, aga just viimasel ajal on sattunud sellised, kelle puhul naudid mitte ainult korralikku töötulemust, vaid ka töökultuuri. Tööpäeva lõpul valitseb kord, niivõrd, kui see ehitusplatsil muidugi üldse võimalik on, midagi ei jäeta vedelema. Tulemused on ka. Selle koha peal laiutas veel kuu aega tagasi läbitungimatu padrik.


Nüüd ei paista puudelõhkujad enam kuhjade tagant väljagi - nad ise aasisid küll, et ehitavad endale barrikaadi, et ma ei näeks, kuidas nad selle taga viilivad, aga miskipärast kasvavavd need barrikaadid kohutava kiirusega.
Teistel meestel on veel paari päeva jagu nokitsemist, aga juba praegu pääseb kõpskingaga autodeni. Meie tibiloomale tundub tema elutuba kah meeldivat.

Pinna ettevalmistamine oli muidugi jube. Oleme ise ka mõelnud, et kivipanemisega oleks vast isegi hakkama saanud, aga see pinna ettevalmistamine meie krundil oleks ilmselgelt üle jõu käinud. Sellel pisikesel viiekümneruutmeetrisel platsil müttas traktor kaheksa tundi, võttes kivimürakaid välja ja mattes neid sügavamale. Ning pinna tasandamiseks läks 21 tonni liiva. Kogu selle maaparanduse tagajärjel pole õuepealsest murust enam isegi mitte mälestust järel.

Aga noh...mäng väärib küünlaid, ehk tuleb varsti lumi maha ja eks kevadel külvab uue muru. Praegune on lihtsalt ajutine vaatepilt.

10 kommentaari:

  1. Ära vaata otse porri, vaata keeruga vasakule või paremale! Ilus aed hakkab sealt kooruma!

    VastaKustuta
  2. Tundub, et aed on tundmatuseni muutunud. Väga tubli. Niisuguste suurte tööde lõpetamine on alati väga hingekosutav.
    Ja see praegu porine ala on hoopiski nagu mingi jõgi, mis igatseb taimi:)))

    VastaKustuta
  3. Kui ma kõikidesse nendesse porijõgedesse, mis siin ümber maja voolavad, hakkaksin taimi planeerima, peaksin alustama ilmselt pangaröövi kavandamisest :D

    VastaKustuta
  4. võib-olla see polegi nii paha mõte. pangarööv, ai miin :P

    aga muidu on ikka väga suur töö ära tehtud! seda kivipanekut tean ma omast käest... ja võsaraadamist ka.. kuigi mul on seda siin oluliselt vähem olnud, kuid aimu sai küll. jube tublid olete!

    VastaKustuta
  5. Ehh, kevadel siis jälle midagi vaatama tulla :D Juba praegu pildilt ei tunne su aeda kohe äragi. Aga jube hea tunne, kui miski siuke raske töö edeneb ja tulemus juba paistab.

    VastaKustuta
  6. Ahjaa - kui pankaröövima lähete - võtke minda ka kaasa. Kas helikopter juba valmis vaadatud :DDD

    VastaKustuta
  7. Nomaeisaaaru! Kui teil sealpool bensiiniraha jagub, milleks siis pank ja muu säärane. Vaja on üks korralik ekspeditsioon mööda Eesti aedu teha:) ja nipet-näpet jõuab üks parandamatult haige oma tervise huvides ikka juurde osta:DDD

    VastaKustuta
  8. Vat üks asi on soetamine ja teine asi nende inimeste palkamine, kes selle kõik korras hoiaksid :('
    Ja Muhedik, kui me kõik su aeda rüüstama tuleksime, siis mina tulemuste eest ei vastutaks :))). Mujale ma ei oskakski minna.

    VastaKustuta
  9. Helikopter on juba nähtud asi, ma soovitaksin seekord soomustehnikat, mida transportida liba-kylmikrekkadega. idee edasiarendamine maxab reaalset raha:D
    Nii ilus, et ei saa kommimata jätta! Eriti rõõm kuulda ahjust, näha edenevat aeda jne. Veelkord: ilus! Hed soovid ning terrvitused Tartu-ma seest.

    VastaKustuta