23. oktoober 2011

Koera juubel ja natuke sügist

Kuigi võiks mõelda, et kolmteist pole ju juubel, aga sellises vanuses kolli jaoks on iga sünnipäev juubel. Ja kuigi juubilar on natuke hambutu ja kurdivõitu, on ta endiselt rõõmsameelne ja naudib õuesolekut täiega:

Millega siis veel ühe shoti lambakoera sünnipäeva tähistada, kui mitte lambapraega. Lammas on mu suur lemmik, kahjuks seda meie kaubanduses just tihti ei liigu, kui siis hingehinnaga. Seetõttu keksisin reedel rõõmust, kui vastavatud Sütiste toiduturult täiesti mõistliku hinnaga ilusat lambakarbonaadi leidsin. Laupäeval aga seisin silmitsi tõsiasjaga, et ma vist ei olegi ise kunagi lambapraadi küpsetanud, põhiliselt olen teiste tehtut nautinud. Aga liha on liha, mis seal ikka keerulist. Panin selle 1,3 kilose käntsaka klaasist ahjuvormi, umbes pool liitrit vett, peoga meresoola peale, siis veel uhke kiht teravat maitseainet ja küüslaugupulbrit, fooliumiga pealt kinni ja 220-kraadisesse ahju tunniks ajaks. Tunni aja pärast võtsin fooliumi ära, keerasin ahju 200 kraadi peale ja lasin veel tunni küpseda. Tulemus sai tõeliselt hõrk, ei mingit kasukamaitset ja tänaseks on sellest alles veel paar kondikest, mida veel pole raatsinud koertele ära jagada.
Hämmastav sügis on tegelikult, täna oli meil 11 kraadi sooja ja ühtegi öökülma pole endiselt olnud. Seetõttu on need puud, mis veel raagus ei ole, nagu sirelid, sarapuud, äädikapuu ja tamm, täiesti suviselt rohelised. Ülejäänud puud aga täiesti raagus. Isegi mõned hostad näevad veel täiesti kobedad välja.


Õitsevad peamiselt suvikud, kosmosed, saialilled ja kressid. Mõned roosid.

Raitaster on täies hiilguses, nimetu roosa krüsanteem ei paista selle kuhja alt enam väljagi ja tuleb ilmselt kevadel kuskile ära kolida:
ja mu lemmikhortensia on isegi õitsemise viimases staadiumis veel ikka väga ilus:
Suvel uhkeid kõrvakesi kasvatanud kaktused aga valmistuvad talveks, on vee välja lasknud auruda ja näevad krimpsus välja:
Seda pilti vaadates jõudsin ka järeldusele, et järgmisel aastal ilmselt ikka tuleb hakata maja üle värvima...oli plaanis juba sel aastal, aga suure aia ümberkujundamise hasardiga ei jäänud nii maiseteks asjadeks lihtsalt aega.
Ja ainuke koht terves aias, kus ma tõelist sügisvärvi leidsin, on forsüütia:



11 kommentaari:

  1. Minu hostad kõik ammu kollaseks küpsenud ja täna lõikasin need hoopis paljaks. Mul õitsevad hoopis rukkililled. Nii palju ja nii ilusad.
    Sünnipäevalapsele palju rõõmsaid ja tegusaid elupäevi.

    VastaKustuta
  2. Sünnipäevalapsele külma nina ka edaspidiseks:D
    Soe soe on jah, ma isegi rohisin täna mõned tüütused, mis olid end igale poole sokutanud. Mõnus oli õues olla.

    See roosa roos on väga armas ja astrit uurisin ka huviga, muidu loed ja õiget pilti polegi.

    VastaKustuta
  3. Pikka iga & palju lambaid Sõbrale ka siitpoolt:)
    Ei taha suvi veel lõplikult lahkuda, kuigi kylm võttis juba hostad, laudlehe ja tyrgi oad:) Nt Tibiroos avab varsti jälle 1 õie:D
    Mõnus soe on, kuigi mõistus ootaks aastaajalt midagi muud.

    VastaKustuta
  4. Juubilarile jätkuvalt elulusti! Kas sa tead nende hostade nime, mis veel ikka ilusad on? Mul on mõned juba taitsa klaasjad, kuid osa veel päris kenad. Nimetutest üks väike sinihallide lehtedega ja üks suurem vanaaegne. Nimelistest on Fragrant Bouquet veel täitsa traksis. Pole Nõmmelgi öökülma olnud. Püüakski uurida, kas hostade iluspüsimine sõltub rohkem sordist või pigem sellest, kuidas just antud isendile pakutud kasvutingimused sobivad.

    VastaKustuta
  5. 13 on tõesti auväärne iga. Minu Bibile jäigi see viimaseks. Aga juubilar näeb tõeliselt kabe ja kaunis välja. Pikka iga talle!

    VastaKustuta
  6. Õnne sünnipäevalapsele ja rammusat konti!

    VastaKustuta
  7. Nõmme turul asub kauplus "Lammas". Kirjaoskamatutele pilt ka seletuseks. Kolli näeb tõeliselt ilus välja. Palju õnne kuraditosina-juubilarile!

    VastaKustuta
  8. Niisugused need inimesed ja sõbrad siis ongi. Juubeliks tuuakse ja nauditakse head -paremat, aga peategelasele ei kondikestki:D
    Pikka iga Sõbrale ja eks pererahvas peab ka ikka terve olema.
    Sügis on pikk ja soe ka siinmail, see üks külmaööke tegi asja veel ilusamaks.

    VastaKustuta
  9. Ostsid koera sünnipäeva puhul lambaliha ja siis sõid ise ära? :D

    VastaKustuta
  10. No kellel se va lambaga kogemust, peaks teadma, et see eluk on päris kondine ja koerad said sealt vast rohkemgi kui mina.

    VastaKustuta