3. oktoober 2008

Gladioolid


Need aristokraatlikud kaunitarid meeldivad mulle tegelikult väga. Aga kõike, mis meeldib, ei pea inimene mitte enesele tahtma ja selle olen ma ammu selgeks saanud, et siinsel mereäärsel tuulte tallermaal nii raskete õite ja habraste vartega taimi kasvatada ei maksa. Seetõttu pole ma ka gladioolisibulaid ostnud. Nende iluduste sibulad tulid kevadel Plantexi pakis kingitusena ja kuigi otsisin neile enda meelest kõige tuulevaiksema koha tervel krundil, selgus täna hommikul üle mitme päeva oma aiaga kohtudes, et sellenädalased tuuled ja vihmahood olid oma töö teinud, uhked õied lamasid murtuna maas.
Aga egas midagi, käärid kätte ja tulid nad mulle töölaua kõrvale seltsiks. Ainuke vaas, mis selle ilu ära mahutas, oli hõbesepast vanaonu suur laboratooriumipurk. Silm puhkab peal sellegipoolest.

9 kommentaari:

  1. Ai jummel, kui ilusad!
    Muideks, müüakse ka madalate gladioolide sibulaid. Ja suurtele saab toed tekitada.

    VastaKustuta
  2. Mul on seal tugesid juba oluliselt rohkem kui gladioole, ikka saab tuul nad tugede küljest kätte :(

    VastaKustuta
  3. Mul ka kõrged gladioolid jummala lääbakil, aga madalamad veel ilusti püsti. Ei raatsi kuidagi ära lõigata veel, loodan, et lähipäevadel suurt külma ei tule.
    Aga kõrgete gladioolidega on selline võimalus, et istutada nad suht lähestikku, siis nad ise juba toetavad üksteist, ja teha ümber ühine tugivõre (mitte neid üksikult toetada, sellest pole kasu).

    VastaKustuta
  4. Igal juhul värvidon fantastilised ja kui mul õnnestub need mugulad ületalve säilitada, siis ma panen nad järgmisel aastal puuri....urrrrr

    VastaKustuta
  5. Väga ilus on see sinine sort!
    Kui gladioolid varakult sügavale maha panna (neid ei tohi ette kasvatada), ei ole neid vaja toestada. Kasvatasin aianduse alguses üle 300 sordi gladioole ja ei toestanud neid kunagi. Üle meetriseid õievarsi lõikasin mitmetele näitustele.

    VastaKustuta
  6. Valge on ka tegelikult ilus, tal on sinised tähnid sees, kahjuks see pildile hästi ei jäänud.
    Aga istutasin otse pakist juuni alguses vastavalt Savisaare õpetusele 15 cm sügavusele ja tee või tina, see, mis toimib sisemaal, siin kahe lahe vahelisel maaribal lihtsalt ei aita.

    VastaKustuta
  7. Pane veel sügavamale - gladiool tuleb ka 20 cm sügavuselt ja tee seda olenevalt ilmast kuskil 20 aprilli paiku. Kui maa on veel väga külm, võid augu põhja veidi kuuma veega kasta ja kui vesi augus jahtunud, pista need mugulsibulad sisse. Seda, et gladiool külma saab, pole vaja karta, ta on tark lill ja ei roni enne maapinnale kui öökülmad möödas. Niikaua tegutseb ta maa all ja kasvatab seal endale tugeva juurestiku. Sügav istutus on juba seepärast vajalik, et siis on tal ka ruumi enda peale tütarmugulsibulad kasvatada.

    VastaKustuta
  8. Aitäh hea nõu eest, järgmisel aastal proovin kindlasti järele

    VastaKustuta
  9. Mul on ka plaan järgmisel aastal see õpetus järgi proovida.

    VastaKustuta